Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσδιορίζει την Τουρκία ως τον μοναδικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ που διεξάγει δραστηριότητες κατασκοπείας και πληροφοριών σε γερμανικό έδαφος και θεωρείται απειλή για τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της Γερμανίας, εγείροντας σημαντικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τη σχέση των δύο χωρών.
Η έκθεση των 380 σελίδων που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Κοινότητας (Bundesministerium des Innern und für Heimat, BMI) και παρουσιάστηκε από την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φίζερ, αναφέρει την Τουρκία μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, ως « κύριους συντελεστές κατασκοπείας με στόχο τη Γερμανία, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που κατευθύνονται από υπηρεσίες πληροφοριών, επιχειρήσεις διάδοσης και επιρροής».
«Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά της Γερμανίας από ξένες δυνάμεις γίνονται όλο και πιο πολύπλευρες και περίπλοκες. Περιλαμβάνουν ανθρώπινες πηγές καθώς και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», ανέφερε ακόμα η έκθεση, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες «αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Γερμανία και τα γερμανικά συμφέροντα» και είναι «επιζήμια για την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας».
Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία και άλλοι, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πληροφοριών τους για να αποκτήσουν πληροφορίες, να ασκήσουν επιρροή, να παρακολουθήσουν τους επικριτές τους ή να επιδιώξουν άλλα συμφέροντα, κυρίως λόγω του ρόλου της Γερμανίας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρχές ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του τουρκικού κυβερνητικού μηχανισμού. Θεωρείται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εφαρμογή των πολιτικών τους αποφάσεων.
«Στη Γερμανία, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκοπεύουν οργανώσεις και άτομα που αντιτίθενται ή πιστεύεται ότι αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση», αναφέρεται στην έκθεση.
Η πλήρης έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις απειλές για την ασφάλεια στη συνταγματική τάξη της Γερμανίας:
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική αύξηση της επιθετικής στόχευσης επικριτών, αντιπάλων και αντιφρονούντων που ζουν στη Γερμανία, από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı) και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών που σχετίζονται με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την αστυνομία, τον στρατό και τη χωροφυλακή.
Το κίνημα Γκιουλέν υπήρξε πρωταρχικός στόχος καταστολής από την τουρκική κυβέρνηση και πολλά από τα μέλη του έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός Τούρκων υπηκόων που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν έχουν λάβει άσυλο στη Γερμανία.
Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι, όχι μόνο μέλη του κινήματος Γκιουλέν, αλλά και αντιφρονούντες του κουρδικού πολιτικού κινήματος και άλλοι, αντιμετωπίζουν τη στόχευση από τις υπηρεσίες πληροφοριών της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτές οι ομάδες αντιφρονούντων υπόκεινται σε συλλογή πληροφοριών και διείσδυση από Τούρκους πράκτορες, γεγονός που δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία τους.
Επιπλέον, όπως γράφει η έκθεση, «η αναφερόμενη ουσιαστική υποστήριξη που παρέχεται από την κυβέρνηση Ερντογάν σε φιλοτουρκικές κυβερνητικές ομάδες, ιδιαίτερα ισλαμιστικές και ακροδεξιές ομάδες που δρουν στη Γερμανία, εγείρει μεγάλες ανησυχίες. Οι επιπτώσεις αυτής της υποστήριξης έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας και να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την έκταση της ξένης επιρροής στο γερμανικό έδαφος.
Η υποστήριξη για αυτές τις ομάδες μπορεί να επηρεάσει τον κοινωνικό ιστό στη Γερμανία και μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του πληθυσμού. Επιπλέον, μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων εντός της χώρας».
Η λεπτομερής ανάλυση των τουρκικών και κουρδικών ομάδων που παρακολουθούνται στενά από τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως τονίζεται στην έκθεση, δείχνει μια αυξανόμενη ανησυχία για τις δραστηριότητες αυτών των ομάδων στη Γερμανία.
Το γεγονός ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και η κυβέρνηση του ΑΚΡ υπό την ηγεσία του Ερντογάν υποστηρίζουν ενεργά και εξαρτώνται από ορισμένες από αυτές τις ομάδες για συλλογή πληροφοριών, επιχειρήσεις επιρροής και πολιτική κινητοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης διαδηλώσεων και διαδηλώσεων, σημαίνει κλιμάκωση της απειλής που θέτει η Τουρκία υπό την τρέχουσα περίοδο. κυβέρνηση υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν.
Επίσης, η παρουσία και οι δραστηριότητες του ακροδεξιού, εθνικιστικού δικτύου Γκρίζων Λύκων (Bozkurtlar, ή και Ülkücüler) στη Γερμανία, μαζί με τους στενούς δεσμούς του δικτύου με το τουρκικό κράτος και την υπηρεσία πληροφοριών MIT, αποτελούν ακόμη ένα θέμα ανησυχίας για τη Γερμανία. Οι ξενοφοβικές και αντισημιτικές τάσεις της ομάδας καθώς και η εμπλοκή της σε δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος εγείρουν σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας για τη Γερμανία.
Δεδομένης της εξτρεμιστικής φύσης και της εμπλοκής σε εγκληματικές δραστηριότητες, το δίκτυο των Γκρίζων Λύκων δικαιολογεί στενή παρακολούθηση και έλεγχο από τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως φαίνεται να υποδηλώνει η έκθεση.
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι η μεγάλη τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, που υπολογίζεται σε περίπου 3 εκατομμύρια, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να συλλέξουν πληροφορίες. Υπογράμμισε επίσης ότι η ουσιαστική διπλωματική παρουσία που διατηρεί η Τουρκία, είναι μια ακόμη ευκαιρία για απόκτηση πληροφοριών στη Γερμανία.
Άλλωστε, είχαν προκαλέσει τεράστιο σάλο οι αποκαλύψεις ότι η τουρκική πρεσβεία και τα προξενεία, συμμετείχαν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γερμανία με κύριο άξονα τους επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν.
*πληροφορίες από Nordic Monitor