Όταν η Μελίνα Μερκούρη έκανε στόχο ζωής την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα , ήξερε ότι ήταν κάτι δύσκολο .
Είχε πετυχει όμως με το «καλημέρα» να διεθνοποιήσει το πρόβλημα της κλοπής των μαρμάρων .
«Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ». Και μόνο αυτές οι λέξεις, δείχνουν ανάγλυφα το πάθος που είχε η Μελίνα Μερκούρη για την εθνική υπόθεση .
«Θέλω πίσω τα μάρμαρά μου!» έλεγε το 1983 η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, στον σερ Ντέιβιντ Ουίλσον, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου για να πάρει την απάντηση: «Εσύ θέλεις τα δικά σου μάρμαρα, άλλοι θέλουν τα δικά τους».
Η Μελίνα Μερκούρη δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις του Ν. Ουίλσον λέγοντάς του: «Μα είναι μέλη εντός κτίσματος. Τα ξερίζωσαν. Υπάρχουν δηλαδή πολλοί Παρθενώνες στον κόσμο;».
Η άγρια κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Ρίσι Σούνακ και του επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, μετά την άρνησή του πρώτου να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη έχει σαφώς προεκλογικό περιεχόμενο αφού οι Εργατικοι προηγούνται των Συντηρητικών περίπου 20 μονάδες ένα χρόνο πριν τις εκλογές στην Βρετανία .
Σε δημοσκόπηση που έγινε, το 66% των Βρετανών διαφωνεί πλήρως με την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να αναβάλει τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Στην έρευνα το 11% απάντησε ότι η απόφαση ήταν σωστή, το 22% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη.
Από την πρώτη στιγμή της απόφασης του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο βρετανικός Τύπος έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού.
Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα τόσο του Guardian, όσο και του SkyNews που κάνουν λόγο για «παραβίαση της ισχύουσας διπλωματικής σύμβασης», ασκώντας έντονη κριτική για τις ενέργειες της βρετανικής ηγεσίας.
Δεν είναι λίγοι αυτοί οι διπλωματικοί κύκλοι, που πιστεύουν ότι η μάλλον ακατανόητη στάση Σουνακ έχει άλλα ελατήρια .
Ακούγεται μάλλον υπεραπλουστευμένο , γιατί η φλεγματική Βρετανική διπλωματία δεν λειτουργεί με «ταπεινά διπλωματικά κριτήρια».
Τότε τι είναι θα αναρωτηθεί κάποιος , αφού η Ελλάδα , ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, είναι σταθερή στο ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Μπορεί τα γλυπτά να είναι μόνο η αφορμή για τις σημερινές διπλωματικές επιλογές της Βρετανικής κυβέρνησης.
Πολλοί πιστεύουν ότι η «αυτοκρατορία» έχει κάνει την γεωπολιτική επιλογή της σήμερα , δίπλα στην Τουρκία του Ερντογαν και αδιαφορεί για τις κρίσεις με την Ελλάδα .
Έχει «ταπεινά ελατήρια» για να είναι πραγματικό .
Για την ώρα πάντως, η άκομψη στάση των Βρετανών, δικαιολογεί τα …«ταπεινά ελατήρια».