Η Κίνα έχει δανείσει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για έργα υποδομής σε χώρες από την Ασία ως τη Λ. Αμερική. Πολλές αδυνατούν ωστόσο να τα επιστρέψουν. Και το χρέος τους διογκώνεται.
Η παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών της Κίνας (BRI) που υποστηρίζει και συχνά κατασκευάζει περίπου 22.000 έργα σε όλο τον κόσμο, θεωρείται το επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Συχνά γίνεται παραλληλισμός με το σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ για την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι επικριτές λένε ότι το Κινεζικό BRI έχει φορτώσει τα αναπτυσσόμενα κράτη με υπέρογκα χρέη για να τα ελέγχει .
Έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, εκτιμά ότι το 85% των δανείων που χορηγεί η Κίνα στον αναπτυσσόμενο κόσμο αφορά σε χώρες που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία. Ο ερευνητικός οίκος που πραγματοποίησε την έκθεση, υπολογίζει ότι το συνολικό ανεξόφλητο χρέος, χωρίς τους τόκους, ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,1 τρις δολάρια. Οι συντάκτες της έκθεσης διαπίστωσαν ότι η Κίνα σε ορισμένες περιπτώσεις υπερδιπλασίασε το επιτόκιο από 3% σε 9% ως ποινή για καθυστερημένες οφειλές ωθώντας τα κράτη που έχουν πάρει αυτά τα δάνεια σε ένα άγνωστο σπιράλ .
Πρόσφατα η ΕΕ πραγματοποίησε την πρώτη της σύνοδο κορυφής για τη δική της στρατηγική, η οποία θεωρείται επίσης ως εναλλακτική λύση στην BRI και ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στη διατήρηση της επιρροής της Ευρώπης, ιδίως νότιο ημισφαίριο .
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα σαυτον τον τομέα .
Παρόλα αυτά το ερώτημα παραμένει .
Τι πραγματικά κάνει η Κίνα υπερδανείζοντας χώρες .
Ανεξάρτητοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Κίνα εχει κηρύξει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ,μόνο που αυτή την φορά είναι οικονομικός .