Την παραίτηση τους από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι όμως και από το κόμμα, ανακοίνωσαν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας, στο απόηχο του «μανιφέστου» Κασσελάκη.
Η παραίτηση τους γίνεται «από το Οργανωτικό σκέλος(για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»)», για λόγους δηλαδή διαμαρτυρίας, όπως ξεκαθαρίζουν οι υπογράφοντες, παραμένοντας, ωστόσο, στις γραμμές του κόμματος
Τα όσα, ωστόσο, αναφέρει η ανάρτηση- μανιφέστο του κ. Κασσελάκη αποτέλεσαν «κόκκινη γραμμή» για τα στελέχη τα οποία αναφέρουν πως «η τελευταία παρέμβαση του σ.Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη, αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη, με την οποία διαφωνούμε».
Αλλα στελέχη της ιδιας ομάδας, όπως ο δικηγόρος Γιάννης Μπουλεκος (κάτω), εξέφρασαν- σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες – επιφυλάξεις για την παραπάνω κίνηση και θα μιλήσουν στην συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής .
Το κείμενο παρέμβαση
«Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ένταξη σε ένα πολιτικό φορέα γίνεται σε τρία πεδία: ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.
Με αυτή την παρέμβαση μας καθιστούμε σαφές οι υπογράφοντες ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος (για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»).
Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων(διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης).
Η τελευταία παρέμβαση του σ.Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι , για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη ,αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη ,,με την οποία διαφωνούμε.
Αποτελεί πεποίθηση μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικης διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα. Και γνωρίζαμε εξ αρχής τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το εγχείρημα, προφανώς γιατί δεν συνάδει με κομματικές περιχαρακώσεις και ποικίλες προσωπικές στρατηγικές .
Άλλωστε, εμείς πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη συγκρότησης κοινωνικού μετώπου, από τα κάτω για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές, με την ανοιχτή εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ, με ευδιάκριτη τη στόχευση μας και επανήλθαμε την επαύριον των εκλογών με συγκεκριμένη πρόταση .
Πρόταση που κατά την άποψη μας σέβεται το μήνυμα της κοινωνίας και απαντά στο εκλογικό αποτέλεσμα .
Καταστήσαμε σαφές, ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου παραμένουν στο σημερινό status, με απόλυτη αυτοτέλεια, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική.
Τονίσαμε όμως ταυτόχρονα, την ανάγκη διερεύνησης των δυνατοτήτων για διαμόρφωση συμφωνίας στο προγραμματικό πεδίο . Παραμένουμε λοιπόν στρατευμένοι με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου με βάση το αξιακό μας πλαίσιο .
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ»
Ευχόμαστε και θα συμβάλουμε όπως και χιλιάδες στελέχη σ όλη τη χώρα, ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει πολιτική έκφραση προς όφελος του λαού σε ευκρινή ορίζοντα κυβερνησιμοτητας .
Οι υπογράφοντες
Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αντώνης Κοτσακάς, πρώην πρόεδρος επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Χάρης Τσιόκας, μέλος οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -ΚΕ
Ενημέρωση : Το κείμενο παρεμβαση θα κατατεθεί και στη συνεδρίαση της ΚΕ»
Ζαχαριάδης: «Λάθος» οι αποχωρήσεις
Τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και το λουκέτο στην καθημερινή έκδοση της «Αυγής» σχολίασε στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Στον απόηχο της παραίτησης του Διονύση Τεμπονέρα, του Αντώνη Κοτσακά και του Χάρη Τσιόκα από τα κομματικά όργανα, ο κ. Ζαχαριάδης τις χαρακτήρισε «λάθος», όπως και τη μη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος εδώ και 6 μήνες. «Πρέπει να λειτουργούμε ομαδικά και όχι ατομικά στο τιμόνι του κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις της «Αυγής».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «τρομερά δυσάρεστη εξέλιξη» για το κλείσιμο της «Αυγής» και πρόσθεσε ότι «προφανώς γνωρίζω ότι τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση, όμως έπρεπε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες». «Η “Αυγή” είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της χώρας, υπάρχει πολύ πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, από το 1952 και την ΕΔΑ», τόνισε.
«Πολλά ζητήματα θα πήγαιναν διαφορετικά αν συνεδρίαζαν τα συλλογικά μας όργανα» περιέγραψε ο κ. Ζαχαριάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας διάσπασης του κόμματος.
Στον απόηχο των αναφορών του Στέφανου Κασσελάκη για «μαύρα χρήματα», αλλά και τους βαρείς υπαινιγμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα, «αποκλείω σε κάθε περίπτωση το να πήρε ο ίδιος ή να διαχειρίστηκε μαύρο χρήμα στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθάρισε ο κ. Ζαχαριάδης, λέγοντας πως ακόμα και οι πιο σκληροί πολιτικοί αντίπαλοι του Τσίπρα δεν αμφισβήτησαν ποτέ την εντιμότητά του. «Αν κάποιος έχει στοιχεία για κάτι διαφορετικό, μπορεί να τα πάει στον Εισαγγελέα, ο Τσίπρας όσο κυβερνούσε έβαζε όρια», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος αποτίμησε ως λήξαν το περιστατικό της κόντρας τουμε τον Παύλο Πολάκη, επισημαίνοντας ότι αυτό ανήκει στο παρελθόν, ενώ δήλωσε πως «εγώ έχω συγκεκριμένη και διαφορετική περπατησιά, δεν πρόκειται να ανακυκλώσω καμία εσωκομματική σύγκρουση».
Γεροβασίλη: «Δυσάρεστη εξέλιξη» οι αποχωρήσεις Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα
«Απόλυτα αιφνιδιασμένη» εμφανίστηκε η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη από την τροπή που έχει λάβει η εσωκομματική κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κληθείσα να σχολιάσει την παραίτηση των κυρίων Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα από τα κομματικά όργανα, η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε πως «πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, άξια στελέχη και τα τρία», για να προσθέσει πως «δεν μπορώ να πω ότι δεν αιφνιδιάζομαι από χθες».
Στον απόηχο των παρεμβάσεων του Στέφανου Κασσελάκη περί «μαύρων ταμείων», η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι αναμένει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, καλώντας όποιον έχει στοιχεία, να πάει στον Εισαγγελέα. «Περιμένω να γυρίσει από τις ΗΠΑ, να συνεδριάσουν τα όργανα και να πάρουμε απαντήσεις, καθαρές απαντήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως όποιος έχει στοιχεία για παράνομους χρηματισμούς οφείλει να πάει στον εισαγγελέα.
Ερωτηθείσα για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2027, σημείωσε ότι «δεν γεννήθηκα σε καρέκλα και ούτε θα κάνω τα πάντα για να την κρατήσω», ενώ δεν έκρυψε τη διαφωνία της και για το κλείσιμο της ημερήσιας «Αυγής».
Όπως είπε, αν και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, απουσίαζε από την τελευταία συνεδρίαση λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, αλλά δεν ενημερώθηκε για τη σχετική απόφαση. «Είμαι διατεθειμένη και ήμουν, ξέροντας τη δύσκολη κατάσταση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη μείωση στο μισό της κρατικής επιχορήγησης να συζητήσω όλα τα ζητήματα εξορθολογισμού άρα και των μέσων του κόμματος» περιέγραψε η κ. Γεροβασίλη. «Όμως αυτό θα ήθελα να συζητηθεί στα επίσημα όργανα του κόμματος, να υπάρξει ένα σχέδιο και να γίνει διαβούλευση και με τους ίδιους τους εργαζόμενους» πρόσθεσε, καταλήγοντας πως «δε γίνεται αυτό με μια αιφνίδια, στο κενό, απόφαση».