Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο ελέγχει περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την αιφνιδιαστική διασυνοριακή εισβολή.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ένα βίντεο απόσπασμα της αναφοράς του Σίρσκι στην εφαρμογή Telegram. Ο Ζελένσκι ότι διέταξε την προετοιμασία ενός «ανθρωπιστικού σχεδίου» για την περιοχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να «διώξει τον εχθρό» από το έδαφος της Ρωσίας, αφού προέκυψε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν τον έλεγχο δεκάδων ρωσικών χωριών μια εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική διασυνοριακή εισβολή του Κιέβου.
Η κλίμακα της εισβολής έγινε σαφέστερη τη Δευτέρα, όταν ο Πούτιν πραγματοποίησε συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους από τις παραμεθόριες περιοχές, καθώς και με ορισμένους από τους κορυφαίους αξιωματούχους της ρωσικής ασφάλειας, της κυβέρνησης και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Ο εκτελών χρέη επικεφαλής της περιοχής του Κουρσκ, Αλεξέι Σμίρνοφ, δήλωσε στον Πούτιν ότι 28 οικισμοί στην περιοχή του βρίσκονται πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, προσθέτοντας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν καταφέρει να προελάσουν περίπου 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) μέσα στην περιοχή σε ένα τμήμα των συνόρων πλάτους 40 χιλιομέτρων (25 μιλίων).
Ο Σμίρνοφ είπε ότι 180.000 άνθρωποι είχαν ενημερωθεί να εκκενώσουν την περιοχή και ότι 121.000 έχουν ήδη φύγει.
Ο Vyacheslav Gladkov, κυβερνήτης της γειτονικής περιοχής Belgorod στη νότια Ρωσία, δήλωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή Krasnoyaruzhsky μεταφέρονται σε ασφαλέστερα μέρη.
«Έχουμε ένα ανησυχητικό πρωινό με εχθρικές δραστηριότητες στα σύνορα της περιοχής Krasnoyaruzhsky. Είμαι βέβαιος ότι ο στρατός μας θα κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή. Αλλά για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία του λαού μας, αρχίζουμε να μετακινούμε τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή Krasnoyaruzhsky σε ασφαλέστερα μέρη», ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του Telegram.
Περίπου 11.000 κάτοικοι από την περιοχή Krasnoyaruzhsky απομακρύνθηκαν, δήλωσε αργότερα ο επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής, Andrey Miskov.
Η εισβολή, η οποία επηρεάζει πλέον δύο ρωσικές περιοχές, θεωρείται κάτι σαν αλλαγή παιχνιδιού στη σύγκρουση. Ο ουκρανικός στρατός έχει στο παρελθόν επιτεθεί τακτικά σε στόχους εντός της περιοχής του Μπέλγκοροντ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά μέχρι την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο δεν είχε εξαπολύσει καμία επίσημη χερσαία εισβολή πέρα από τα σύνορα στα δυόμισι χρόνια από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας.
Η έκταση της επιχείρησης παραμένει ασαφής
Ένα έγκυρο ρωσικό στρατιωτικό ιστολόγιο Rybar ανέφερε τη Δευτέρα ότι “προφανώς οι (Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας) δεν διστάζουν να σχεδιάζουν να τεντώσουν τους αμυντικούς σχηματισμούς μας, να δημιουργήσουν τον μέγιστο αριθμό σημείων έντασης και να επιχειρήσουν να διαπεράσουν στα ανατολικά για να αποκόψουν το Μπέλγκοροντ από τον βορρά”.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις τρέχουσες επιχειρήσεις στο Μπέλγκοροντ και το CNN δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό του Rybar.
Ένα βίντεο που γεωεντοπίστηκε από το CNN και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να κρατούν τη σημαία τους έξω από μια αγροτική κοινωνική λέσχη στο Πορόζ, ένα χωριό που βρίσκεται στην περιοχή Μπέλγκοροντ περίπου ένα μίλι από τα διεθνή σύνορα.
Αρκετοί Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν μια προσπάθεια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να επιτεθούν σε ένα συνοριακό πέρασμα στην περιοχή Μπέλγκοροντ το πρωί της Δευτέρας, στην περιοχή που οι ρωσικές αρχές λένε ότι εκκενώνεται. Το CNN επικοινώνησε με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας για σχόλια.
Η επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, καλύπτεται από μυστήριο. Ουκρανοί αξιωματούχοι παρέμειναν επί ημέρες σιωπηλοί, αρνούμενοι να σχολιάσουν τις αναφορές για ουκρανικά στρατεύματα που επιχειρούν εντός της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε τελικά ότι τα στρατεύματα του Κιέβου είχαν περάσει στη Ρωσία το Σάββατο, λέγοντας στο νυχτερινό του διάγγελμα προς το έθνος ότι «η Ουκρανία αποδεικνύει ότι πραγματικά ξέρει πώς να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και εγγυάται ακριβώς το είδος της πίεσης που χρειάζεται στον επιτιθέμενο».
Τακτική αντιπερισπασμού;
Ο λόγος της επίθεσης είναι επίσης ασαφής. Η Ουκρανία δέχεται αυξημένη πίεση κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των 600 μιλίων, καθώς η Μόσχα συνεχίζει την αργή, αλέθρια επίθεσή της, πλησιάζοντας προς διάφορες στρατηγικά σημαντικές πόλεις και δρόμους στην ανατολική Ουκρανία.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι η Ρωσία στόχευε το Τορέτσκ, μια στρατηγική πόλη ακριβώς βόρεια του Ντονέτσκ. Το Τορέτσκ βρίσκεται στο νότιο άκρο ενός δρόμου-κλειδί που συνδέει την Κοστιαντινέβκα, το Κραματόρσκ και το Σλοβιανσκ, τρεις ουκρανικές πόλεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της άμυνας της Ουκρανίας στην περιοχή.
Σύμφωνα με δύο Ουκρανούς στρατιωτικούς μπλόγκερ, οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν προς το Τορέτσκ από διάφορες θέσεις, προσπαθώντας να υπερφαλαγγίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Ένας blogger δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν ήδη εντός της πόλης. Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ πρότειναν μια παρόμοια στρατηγική, υποστηρίζοντας ότι οι στρατοί της Μόσχας έχουν προωθηθεί σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από την πόλη.
Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους λογαριασμούς τους, αλλά βίντεο που εντοπίστηκε γεωγραφικά από το CNN έδειχνε ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν ακριβώς νότια της πόλης.
Η ουκρανική διασυνοριακή επίθεση θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια του Κιέβου να εκτρέψει τους ρωσικούς πόρους αλλού. Δεδομένου του καταιγισμού των πιο αρνητικών εξελίξεων από τις γραμμές του μετώπου, η είδηση μιας επιτυχημένης εισβολής μπορεί να βοηθήσει το Κίεβο να τονώσει το ηθικό των στρατευμάτων και του άμαχου πληθυσμού του.
Η Μόσχα προσπαθεί να περιορίσει την επίθεση. Οι ρωσικές αρχές επέβαλαν μια σαρωτική αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε τρεις παραμεθόριες περιοχές – Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ – αλλά απέφυγαν να κηρύξουν την εισβολή ως πράξη πολέμου.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια ομάδα παρακολούθησης συγκρούσεων με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αυτό ήταν πιθανότατα μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να υποβαθμίσει σκόπιμα την επίθεση για να αποτρέψει τον εγχώριο πανικό ή τις αντιδράσεις για το γεγονός ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστεί τα σύνορά της.
«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέφυγε να κηρύξει επίσημα κατάσταση πολέμου, έχει επανειλημμένα επιδείξει την απροθυμία του να μεταφέρει πλήρως τη ρωσική κοινωνία σε πολεμική κατάσταση και παρέλειψε να κηρύξει γενική κινητοποίηση στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για την αποτροπή της εσωτερικής δυσαρέσκειας που θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του καθεστώτος (του)», ανέφερε η ISW στην ενημέρωσή της.
Το αντιτρομοκρατικό καθεστώς παρέχει επισήμως στις ρωσικές αρχές ευρύτερες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών και περιορισμού των επικοινωνιών και του περιορισμού της μετακίνησης των ανθρώπων.
Πηγή: CNN
www.ertnews.gr