Το μήνυμα πως «η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019», εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «είναι τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης που θα κάνει αποτελεσματικότερη την συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικότητας με διακριτούς ρόλους, με σαφείς κανόνες, αλλά και με κοινές προοπτικές ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί γρήγορα σε μία νέα ευκαιρία, τα αποτελέσματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να γίνουν μέρος της συλλογικής ευημερίας και η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την κοινωνία και σε ολόκληρη την χώρα».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα «έχει εξασφαλίσει και ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς προηγούμενο», σημειώνοντας ότι έχουν απορροφηθεί σχεδόν 18 δις από τα 36 του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόσθεσε πως αν υπολογιστούν και τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ, τότε η ελληνική οικονομία θα τροφοδοτηθεί με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια» και έκανε λόγο για «μία μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμες και τις μεταρρυθμίσεις που επιταχύνουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου, ενώ ανέδειξε και την σημασία της πολιτικής σταθερότητας που υφίσταται στην χώρα μας.
Απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες τόνισε ότι «δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς συνεκτική κοινωνία, δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζόμενους και σίγουρα καμία ανάπτυξη στους αριθμούς δεν αποκτά περιεχόμενο εάν αυτή δεν αφορά τους πολλούς».
Μεταξύ άλλων επισήμανε πως «η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας», ενώ τόνισε και την σημασία του υγιούς ανταγωνισμού που, όπως τόνισε, πλήττεται από τις αθέμιτες πρακτικές και την αισχροκέρδεια, όπου αυτή υπάρχει.
Είναι βασικός κανόνας πως «όταν μειώνεται το κόστος παραγωγής, ακολουθεί και μία ανάλογη μείωση των τιμών. Είναι συνεπώς και δική σας ευθύνη όταν αυτό δεν συμβαίνει, πλήττοντας τον καταναλωτή», επισήμανε.
Απόστολος Χονδρόπουλος