Η περίπτωση του γνωστού ξενοδοχείου που «κρύβει» την Ακρόπολη έχει απασχολήσει επι μακρόν παμπολλους φορείς και μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα και αλλού .
Πολλοί μιλούν για το ξενοδοχείο Cocomat σαν να αναφέρονται σε ένα σύγχρονο «γιοφύρι της Άρτας». Τον τελευταίο καιρο οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες και η πιο συγκεκριμένα η αποκεντρωμένη διοίκηση φέρεται να κατέληξαν σε λύση για την εκταμίευση των πόρων ύψους περίπου 350 χιλ. ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των μελετών που οδηγούν στην κατεδάφιση συγκεκριμένων ορόφων .
Οι γνωριζοντες τα οικονομικά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μιλούν για κινήσεις εξασφάλισης κονδυλίων, με την συνδρομή του υπουργείου οικονομικών , από τον προϋπολογισμό του 2025, για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης κατεδάφισης.
Στους ανθρώπους της αγοράς είναι ήδη γνωστο ότι υπάρχουν τα τεύχη προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει την παρούσα χρονιά .
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε επισημάνει το ζήτημα σε ενημέρωση που απέστειλε στο ΣτΕ για την εξέλιξη της υπόθεσης. Στο εν λόγω ενημερωτικο δελτίο αναφερόταν μεταξύ αλλων , ότι «χωρίς τις απαραίτητες κατανομές πιστώσεων στον προϋπολογισμό της Α.Δ.Α. για τα έτη 2025 (και 2026 για το 2ο τμήμα της μελέτης) η διαγωνιστική διαδικασία δεν δύναται να εκκινήσει».
Σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, «πρόκειται για «Ειδικό Έργο» εξαιτίας του ότι η εν λόγω κατεδάφιση πρόκειται να υλοποιηθεί σε τμήμα κτιρίου μεγάλου ύψους, στο κέντρο της πόλης, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση, και «υψίστης προτεραιότητας», εξαιτίας της μεγάλης εγγύτητας του ακινήτου (επί της οδού Φαλήρου 5 στον Δήμο Αθηναίων), στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς».
Η απόφαση επίσης παραδέχεται ότι «η υλοποίηση δε μιας τέτοιας κατεδάφισης (μερικής σε υπάρχον κτίριο) ουδέποτε έχει συντελεσθεί μέχρι σήμερα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα αυτό εξαιρετικά δυσχερές, τόσο ως προς το σκέλος του προγραμματισμού της κατεδάφισης αυτής καθαυτής, όσο και ως προς το σκέλος της υλοποίησής της, σε συνάρτηση με την χωροθέτηση του υπό κατεδάφιση ακινήτου εντός του οικιστικού ιστού».
Στην απόφαση επίσης διευκρινίζεται το έργο της ομάδας εργασίας, το οποίο «είναι η προετοιμασία και η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας προς ανάδειξη μελετητή αναδόχου, προκειμένου να συνταχθεί η μελέτη κατεδάφισης αυθαιρέτων τμημάτων του κτιρίου επί της οδού Φαλήρου 5, μέχρι την υπογραφή της τελικής σύμβασης με τον ανάδοχο». Πρόκειται για τους δύο ορόφους που φιλοξενούν και το roof garden του Athens Cocomat BC, οι οποίοι είχαν σφραγιστεί από το υπουργείο Τουρισμού. Η εταιρεία έχει ασκήσει αίτηση αναστολής κατά του υπουργείου Τουρισμού, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Είχε προηγηθεί η άρνηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας (Μπλε Κέδρος) των αδελφών Ευμορφίδη να αναλάβει την κατεδάφιση επικαλούμενη τις δυσχέρειες του έργου. Δεν αποκλείεται πάντως όλα τα παραπάνω να ανατραπούν σε περίπτωση που η Μπλε Κέδρος πετύχει μια νεα …θετική για αυτήν δικαστική απόφαση.
Η διοίκηση της εταιρείας έχει καταθέσει επίσης μια σειρά από προσφυγές σε σειρά δικαστηρίων, υποστηρίζοντας πως το ξενοδοχείο μαζί με τους δυο επίμαχους ορόφους κατασκευάστηκε με νόμιμη άδεια και συνολικό κόστος που ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας καθώς και το πώς θα προχωρήσει αυτή, χωρίς να επηρεαστεί η στατικότητα ή η λειτουργικότητα του κτιρίου, είναι μέχρι στιγμής ο άγνωστος παρονομαστής του σύνθετου εγχειρήματος.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Το κτίριο έλαβε έγκριση και άδεια δόμησης το 2016, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων. To 1917, η άδειά του προσβλήθηκε με αίτηση θεραπείας ενώπιον της Πολεοδομίας, από ιδιοκτήτη γειτονικού κτίσματος , η οποία και απορρίφθηκε.
Στη συνέχεια, ο ίδιος ιδιοκτήτης προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ) ισχυριζόμενος ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου έπρεπε να φτάνει τα 21 μέτρα, αλλά και αυτή η προσφυγή του, απορρίφθηκε το 2017.
Άλλες αιτήσεις ακύρωσης κατά απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ και αδειών της Πολεοδομίας επίσης απορρίφθηκαν. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατέστη τελεσίδικη. Το 2019 ασκήθηκε νέα αίτηση ακύρωσης από τρίτους ιδιοκτήτες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με αντικείμενο την ακύρωση όλων των αδειών του κτιρίου και των αντίστοιχων εγκρίσεων δόμησης.
Με απόφαση του ΣτΕ, η άδεια δόμησης και η έγκριση δόμησης παρέμειναν σε ισχύ. Αργότερα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά από γνωμοδότηση ΚΑΣ, αποφάσισε ότι το μέγιστο ύψος για το ξενοδοχείο είναι 27 και όχι 33 μέτρα.
Η απόφαση αυτή άνοιξε το ασκό του Αιόλου, αφού ακολούθησε απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η δήμος Αθηναίων οφείλει να ανακαλέσει την άδεια.
Για οτι αφορά τα οικονομικά, η αξία του ακινήτου μειώθηκε το 2023 από 32,6 εκατ. ευρώ σε 20,4 εκατομμύρια λόγω της μειωμένης δυναμικότητας και της μη λειτουργίας του ξενοδοχείου για ένα έτος, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αναδιαμορφώσεις ενώ η αξία του ξενοδοχείου μειώθηκε πολύ περισσότερο κατά τα κόστη αναδιαμόρφωσής και κατά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για να προκύψει τελική αξία για το ακίνητο περίπου στα 14,5 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η γραφειοκρατία και η έλλειψη κονδυλίων δίνει το δικαίωμα- παρα την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου- οι τρεις όροφοι ενός ξενοδοχείου να συνεχίζουν να … «κρύβουν» την Ακρόπολη .