Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ θα «πάρει τον έλεγχο» ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που τρεις βασικοί σύμμαχοι –Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς– καταγγέλλουν την κλιμάκωση της στρατιωτικής εκστρατείας και του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας ως «κατάφωρη» παραβίαση των αρχών του ανθρωπιστικού δικαίου.
Οι τρεις χώρες χαρακτήρισαν την επέκταση της ισραηλινής επιχείρησης «δυσανάλογη», καταγγέλλοντας ως «αφόρητες» τις συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα και προειδοποιώντας με «συγκεκριμένα μέτρα» εάν η επίθεση και ο αποκλεισμός συνεχιστούν.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο ισραηλινός στρατός κήρυξε ολόκληρη την πόλη Χαν Γιούνις σε «ζώνη μάχης», οι αεροπορικές επιδρομές στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους και ο υπουργός Οικονομικών Μπετσάλελ Σμότριτς δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ θα «εξαλείψει» ό,τι έχει απομείνει από τη Γάζα.
«Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς όσο η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει αυτές τις κατάφωρες ενέργειες. Αν δεν σταματήσει η νέα στρατιωτική επίθεση και δεν αρθούν οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες», δήλωσαν από κοινού οι κυβερνήσεις των τριών χωρών τη Δευτέρα.
«Οι ηγέτες του Λονδίνου, της Οτάβας και του Παρισιού προσφέρουν ένα τεράστιο έπαθλο για τη γενοκτονική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ταυτόχρονα προσκαλούν νέες θηριωδίες» ήταν η απάντηση Νετανιάχου.
Η αυξανόμενη διεθνής πίεση λόγω του κινδύνου λιμού ανάγκασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ανακοινώσει την Κυριακή ότι θα χαλαρώσει την 11 εβδομάδων πολιορκία για να αποφευχθεί μια κρίση πείνας. Ωστόσο, σχεδόν 24 ώρες αργότερα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι μόλις εννέα φορτηγά με βοήθεια είχαν εγκριθεί για είσοδο – λιγότερο από το 2% των καθημερινών παραδόσεων πριν τον πόλεμο, χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο για τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων.
Η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς χαρακτήρισαν αυτά τα μέτρα «εντελώς ανεπαρκή» και προειδοποίησαν ότι μπορεί να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καλώντας σε πλήρη επανεκκίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας βάσει των αρχών του ουδετερότητας.
Ο Νετανιάχου, αντιμετωπίζοντας σφοδρή κριτική από ακροδεξιούς συμμάχους του για το ελάχιστο άνοιγμα των διαδρόμων βοήθειας, δήλωσε ότι υποχώρησε κατόπιν πίεσης «στενών συμμάχων». Σε βίντεο που ανάρτησε στα social media είπε: «Οι γερουσιαστές, που είναι οι μεγαλύτεροι φίλοι μας παγκοσμίως, μου είπαν: “Δεν μπορούμε να ανεχτούμε εικόνες μαζικής πείνας. Δεν θα μπορέσουμε να σας στηρίξουμε”.»
Χωρίς να κατονομάσει ποιοι ήταν αυτοί οι σύμμαχοι, σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Γάζα και πως «θα φροντίσει την κατάσταση».
Παρά τις ελπίδες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεσολαβήσει για κατάπαυση πυρός, μετά την απελευθέρωση ομήρου με διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ–Ισραήλ από τη Χαμάς, η ισραηλινή κυβέρνηση επανεκκίνησε την επίθεσή της σχεδόν αμέσως μετά την αναχώρησή του από την περιοχή.
Οι νέοι βομβαρδισμοί σκότωσαν εκατοντάδες Παλαιστινίους μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ σήμερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τον θάνατο 44 ανθρώπων σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τα ξημερώματα εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.
“Οι ομάδες της πολιτικής προστασίας μετέφεραν (σε νοσοκομεία) τουλάχιστον 44 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, καθώς και δεκάδες τραυματίες μετά τις νέες σφαγές που διέπραξε η κατοχή (…) σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας” από τη μία τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο Μάχμουντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής.
«Οι μάχες είναι σφοδρές και σημειώνουμε πρόοδο. Θα πάρουμε τον έλεγχο ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο Νετανιάχου τη Δευτέρα μέσω Telegram.
Ο στρατός διέταξε την απομάκρυνση όλων των αμάχων από το κέντρο της Χαν Γιούνις, το οποίο ορίστηκε ως «ζώνη μάχης». Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές, υποσιτίζονται και δεν έχουν πού να πάνε.
Ο Σμότριτς υπερασπίστηκε την απόφαση για περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια, δηλώνοντας ότι θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει την «εκστρατεία καταστροφής και εκδίωξης». «Τώρα κατακτούμε, καθαρίζουμε και μένουμε – μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς», δήλωσε. Πρόσθεσε επίσης πως «το Ισραήλ μετακινεί τον πληθυσμό εκτός των ζωνών μάχης» με στόχο τη μετακίνησή του σε τρίτες χώρες «στο πλαίσιο του σχεδίου του προέδρου Τραμπ».
Ο Νετανιάχου επικαλείται στρατιωτικούς λόγους για τον αποκλεισμό της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι η Χαμάς καταχράται την ανθρωπιστική βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς. Παρότι έχουν σημειωθεί λεηλασίες αποθηκών από ενόπλες ομάδες, δεν έχουν δημοσιευθεί επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν συστηματική υπεξαίρεση ή κατάχρηση των αποθεμάτων.
Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, με πολυετή εμπειρία σε εμπόλεμες ζώνες και αυστηρά ελεγχόμενες εφοδιαστικές αλυσίδες, δηλώνουν ότι η βοήθειά τους δεν παρακρατείται ή καταλήγει σε άλλους αποδέκτες.
Το Ισραήλ προωθεί νέο μοντέλο διανομής, μέσω κεντρικών αποθηκών που θα φυλάσσονται από ισραηλινούς στρατιώτες και θα λειτουργούν με ένοπλους εργολάβους, διανέμοντας έτοιμα πακέτα σε όσους μπορούν να φτάσουν πεζοί.
Η διαχείριση θα περάσει στο Gaza Humanitarian Foundation (GHF), μια ελβετικά καταγεγραμμένη startup που Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «αμερικανική πρωτοβουλία». Ο διευθυντής της, Τζέικ Γουντς – πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ – δήλωσε ότι η λειτουργία των αποθηκών θα ξεκινήσει πριν το τέλος του μήνα, χωρίς να είναι σαφές ποιος θα χρηματοδοτεί τη βοήθεια.
Ο ΟΗΕ και άλλες μεγάλες ΜΚΟ έχουν δηλώσει πως δεν θα συνεργαστούν με το GHF, καθώς η εμπλοκή ενόπλων εργολάβων και του ισραηλινού στρατού παραβιάζει βασικές αρχές, όπως η ουδετερότητα και η ασφάλεια του προσωπικού.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν σχολίασε το θέμα της χρηματοδότησης.
Η ισραηλινή επίθεση ξεκίνησε μετά τη φονική επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με απολογισμό 1.200 νεκρούς, κυρίως αμάχους, και 250 ομήρους – εκ των οποίων οι 58 παραμένουν στη Γάζα, αλλά οι περισσότεροι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Πηγή: theguardian.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ