Μια σπουδαία στιγμή για την ελληνική ιατρική κοινότητα καταγράφηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», όπου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διαδοχικές μεταμοσχεύσεις ήπατος σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών. Η σπάνια αυτή επίδοση, που θεωρείται εντυπωσιακή ακόμη και για μεγάλα μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, επιτεύχθηκε από τη χειρουργική ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γιώργου Σωτηρόπουλου και την αναισθησιολογική ομάδα της διευθύντριας Αναισθησιολογικού, Αικατερίνης Λαμπαδαρίου.
Η επιτυχία αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αφοσίωση μιας μεγάλης ομάδας επαγγελματιών υγείας: χειρουργών, αναισθησιολόγων, ιατρών αιμοδοσίας, εντατικολόγων, ηπατολόγων, νοσηλευτών χειρουργείου και ΜΕΘ, αλλά και του διοικητικού προσωπικού. Όλοι εργάστηκαν αδιάκοπα, συντονισμένα και με υψηλό επαγγελματισμό, ώστε οι τέσσερις ασθενείς να λάβουν το πολύτιμο μόσχευμα., αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σήμερα, και οι τέσσερις μεταμοσχευμένοι βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητική κατάσταση. Οι τρεις πρώτοι έχουν ήδη αποσωληνωθεί και έχουν εξέλθει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, γεγονός που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της ιατρικής φροντίδας που έλαβαν.
Το δώρο ζωής από τις οικογένειες των δοτών
Πέρα από την ιατρική υπεροχή, το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» απευθύνεται στις οικογένειες των δοτών που, μέσα στη δική τους δοκιμασία, έκαναν την υπέρτατη πράξη αλτρουισμού χαρίζοντας ζωή σε συνανθρώπους τους. Ο ρόλος τους αναγνωρίζεται ως καθοριστικός για την επιτυχία της μεταμοσχευτικής διαδικασίας.
Ταυτόχρονα, θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν προς τους τοπικούς συντονιστές μεταμοσχεύσεων, τις ομάδες λήψης οργάνων, το προσωπικό των ΜΕΘ που φρόντισε τους δότες, καθώς και το ΕΚΑΒ και τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για τον γενικό συντονισμό.
Στήριξη από το υπουργείο Υγείας
Το υπουργείο Υγείας συνεχάρη τη διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου και όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό για τη σημαντική αυτή συμβολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως τονίζει, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, θα συνεχίσει να στηρίζει με στοχευμένες ενέργειες την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων στη χώρα μας, με στόχο η Ελλάδα να καλύψει το κενό που υπάρχει συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Έλενα Μπρέγιαννη
Πηγή: FANTOMAS.GR