Σε συνθήκες καύσωνα η χώρα έως και την Τετάρτη 22 Ιουλίου, με τον υδράργυρο να αγγίζει κατά τόπους ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ το σκηνικό θα επιβαρύνει το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης που αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τη δυτική και νότια Ελλάδα. Την ίδια ώρα, τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας εξέδωσαν αναλυτικές οδηγίες και υποχρεωτικά μέτρα για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση.
Στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος – Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν μέχρι και την Τετάρτη 22 Ιουλίου.
Η θερμοκρασία σημείωσε περαιτέρω άνοδο σήμερα, με τις μέγιστες τιμές να ξεπερνούν τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη Ρίζα Κορινθίας, στη Μακρακώμη Φθιώτιδας και στην Ωλένη Ηλείας, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 41,1°C.
Για την Τρίτη 21 Ιουλίου προβλέπονται ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες, που κατά τόπους θα φτάσουν τους 41-42°C.
Την Τετάρτη αναμένεται σταδιακή υποχώρηση του καύσωνα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο στη νότια χώρα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα επιμείνουν.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από την Πέμπτη 23 Ιουλίου προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα συνοδευτεί από τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν χθες σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, όπου ο υδράργυρος άγγιξε ή ξεπέρασε τους 41°C. Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες στις αστικές περιοχές επιβαρύνουν σημαντικά το μικροκλίμα, με την άσφαλτο και τις επιφάνειες των κτιρίων να αναπτύσσουν θερμοκρασίες που ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του αέρα.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως και την Τετάρτη. Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αναμένεται σταδιακή υποχώρηση της ζέστης λόγω των βορειοδυτικών ανέμων, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά οι θερμές και ξηρές αέριες μάζες θα διατηρήσουν τον υδράργυρο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η Αττική, η ανατολική Στερεά, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αργολίδα και η Κορινθία συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου οι θερμοκρασίες ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Οι ίδιες συνθήκες αυξάνουν σημαντικά και τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών, καθώς οι θερμοί και ξηροί άνεμοι ευνοούν την ταχεία ανάπτυξη των μετώπων.
Από την Πέμπτη προβλέπεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, με τις μέγιστες τιμές να υποχωρούν στα επίπεδα των 32 έως 34 βαθμών Κελσίου. Παράλληλα, προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται αλλαγή του καιρού, με πιθανότητα για βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.
Οι δήμοι των περιοχών στις οποίες αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν ανοίξει κλιματιζόμενους χώρους, ενώ με έκτακτη εγκύκλιο το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τις βασικές οδηγίες προφύλαξης.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:
Γενικά άιθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε στα βόρεια, κυρίως ορεινά, θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανόν να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ευνοείται η μερική μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, κυρίως στα δυτικά.
Οι άνεμοι στα δυτικά, αρχικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και από τις μεσημβρινές ώρες θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στις Κυκλάδες τους 33 με 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 με 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 και στα ηπειρωτικά 38 με 39 και τοπικά 40 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά της Θεσσαλίας είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 και τοπικά 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 και τοπικά στην Κρήτη 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 με 37 και τοπικά στα νότια 38 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22-07-2026
Στα βόρεια ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ευνοείται πρόσκαιρα η μερική μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 που το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς τοπικά εώς τα 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια όμως στα νότια ηπειρωτικά καθώς και στη νότια νησιωτική χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23-07-2026
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες και την Εύβοια λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία εξασθένηση αναμένεται από το βράδυ.
Στα υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου στα ορεινά πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης
Στο ήδη επιβαρυμένο σκηνικό θα προστεθεί και νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.
Όπως επισημαίνει το AtmoHub, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο ευνοούν τη μεταφορά αερίων μαζών πλούσιων σε ερημική σκόνη από τη Βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα.
Η μεταφορά της σκόνης ξεκινά από σήμερα το απόγευμα με ασθενείς συγκεντρώσεις, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη το φαινόμενο θα κορυφωθεί.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αναμένονται κυρίως σε:
Πελοπόννησο
Κρήτη
Νησιά του Ιονίου
Δυτική Ελλάδα (κατά τόπους)
Το AtmoHub προειδοποιεί ότι η σκόνη θα επηρεάσει και τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10 κοντά στην επιφάνεια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι συγκεντρώσεις ενδέχεται να φτάσουν τοπικά τα 60-70 μg/m³, κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, προκαλώντας πρόσκαιρη επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα.
Οι ειδικοί συνιστούν σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και όσους πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, να περιορίσουν την παρατεταμένη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους εφόσον οι συγκεντρώσεις σωματιδίων αυξηθούν.
Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης αναμένεται να εξασθενήσει σταδιακά μετά την Τρίτη, καθώς θα αλλάξει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
Υπουργείο Υγείας: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες προστασίας, προειδοποιώντας ότι ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, αυξημένης υγρασίας και άπνοιας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή θερμική καταπόνηση.
Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, αδυναμία, κόπωση, λιποθυμική τάση, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετούς και ταχυκαρδία.
Στις σοβαρές περιπτώσεις θερμοπληξίας εμφανίζονται:
θερμοκρασία σώματος άνω των 40,5°C,
ξηρό και ιδιαίτερα ζεστό δέρμα χωρίς εφίδρωση,
σύγχυση και παραλήρημα,
σπασμοί,
απώλεια συνείδησης.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν:
ηλικιωμένοι,
βρέφη και μικρά παιδιά,
έγκυες και θηλάζουσες,
υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα,
εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους,
αθλητές,
άτομα με καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά νοσήματα, διαβήτη, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες ή ψυχικές παθήσεις,
όσοι λαμβάνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά και ψυχοφάρμακα.
Οι βασικές οδηγίες προστασίας
Το υπουργείο Υγείας συστήνει:
παραμονή σε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους,
χρήση ελαφρών και ανοιχτόχρωμων ρούχων,
αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και έντονης σωματικής δραστηριότητας μεταξύ 11:00 και 17:00,
συχνή κατανάλωση νερού και φυσικών χυμών,
αποφυγή αλκοόλ,
ελαφρά γεύματα,
ιδιαίτερη φροντίδα για ηλικιωμένους και ευάλωτα άτομα.
Σε περίπτωση θερμοπληξίας, συνιστάται άμεση μεταφορά του ατόμου σε δροσερό χώρο, αφαίρεση των περιττών ρούχων, εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων στον λαιμό, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα, καθώς και άμεση κλήση ιατρικής βοήθειας.
Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν κάθε εργασία στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
Υπουργείο Εργασίας: Υποχρεωτικά μέτρα και ακόμη και παύση εργασιών
Παρεμβάσεις προβλέπονται και για τους χώρους εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπενθύμισε ότι οι εργοδότες υποχρεούνται να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με την εγκύκλιο 34666/03.06.2024.
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται τεχνικές και οργανωτικές παρεμβάσεις, ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ όπου οι συνθήκες καθίστανται επικίνδυνες προβλέπεται ακόμη και παύση εργασιών, κυρίως σε υπαίθριες δραστηριότητες, όπως τεχνικά έργα και υπηρεσίες διανομής.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι την εφαρμογή των μέτρων ελέγχουν οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία της Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι θα πραγματοποιούν ελέγχους για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.
Newsroom
Πηγή: FANTOMAS.GR

