Ξεκίνησε η διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στον Σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε.
Η δράση πραγματοποιείται από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού στο Μετρό.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η άμεση ενίσχυση των εθνικών αποθεμάτων αίματος σε μια παραδοσιακά δύσκολη περίοδο, όπως αυτή της επιστροφής από τις καλοκαιρινές άδειες, όπου οι ανάγκες των νοσοκομείων παραμένουν σταθερά υψηλές.

Η επιλογή του Μετρό Συντάγματος ως σημείο συνάντησης προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στους πολίτες, ενθαρρύνοντας τους περαστικούς, τους εργαζόμενους του κέντρου και τους επιβάτες να αφιερώσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους για να σώσουν μια ζωή.
Οι μήνες του καλοκαιριού (κυρίως ο Αύγουστος) και οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου είναι παραδοσιακά οι πιο δύσκολες περίοδοι του έτους. Λόγω των αδειών και της χαλάρωσης των πολιτών, η προσέλευση στις σταθερές αίθουσες νοσοκομείων μειώνεται κατακόρυφα, την ίδια ώρα που τα τροχαία ατυχήματα και οι έκτακτες ανάγκες στα νοσοκομεία αυξάνονται.
Κάθε χρόνο, οι μήνες του καλοκαιριού και οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου προκαλούν «κραχ» στα αποθέματα αίματος λόγω των αδειών, την ίδια ώρα που οι ανάγκες των νοσοκομείων και τα τροχαία ατυχήματα αυξάνονται.
![]()
Για τη συμμετοχή στην αιμοδοσία, οι εθελοντές θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα (ή διαβατήριο) και τον αριθμό ΑΜΚΑ. Το ΕΚΕΑ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε παλιούς και νέους αιμοδότες, υπενθυμίζοντας ότι το αίμα ούτε παράγεται ούτε αντικαθίσταται, και η προσφορά του αποτελεί την απόλυτη πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), η κατάσταση με τα αποθέματα και τις ανάγκες σε αίμα στην Ελλάδα παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο «παράδοξο». Αν και η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε συλλογή αίματος ανά πληθυσμό, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις
Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 550.000 μονάδες αίματος ετησίως για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.
Από αυτές, οι 100.000 μονάδες πηγαίνουν αποκλειστικά και σταθερά σε περίπου 2.100 πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται τακτικά μεταγγίσεις (περίπου 4 φιάλες τον μήνα ο καθένας).
Το «Ελληνικό Παράδοξο» της Αιμοδοσίας είναι ο αιμοδότης της «μιας φοράς»: Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν δώσει αίμα, αλλά η έλλειψη σταθερότητας. Ο μέσος Έλληνας αιμοδότης προσφέρει αίμα μόλις 1,3 φορές τον χρόνο.
Πόσο θα μπορούσαμε να δίνουμε: Οι άνδρες μπορούν να δίνουν αίμα έως 4 φορές τον χρόνο και οι γυναίκες έως 3 φορές. Αν όλοι οι εθελοντές έδιναν σταθερά τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο, η Ελλάδα θα ήταν πλήρως αυτόνομη και δεν θα χρειαζόταν καμία εισαγωγή.
Από το αίμα που συγκεντρώνεται εγχωρίως, περίπου το 60-65% προέρχεται από σταθερούς εθελοντές, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από το λεγόμενο «αίμα αντικατάστασης» (συγγενείς και φίλοι που δίνουν αίμα επειδή χειρουργείται ή νοσηλεύεται ένας δικός τους άνθρωπος).
Σε κάθε αιμοδοσία προσφέρουμε περίπου 450 ml αίματος. Αυτό αποτελεί μόλις το 8-12% του συνολικού όγκου αίματος ενός ενήλικα.
Κάθε 1 φιάλη αίματος διαχωρίζεται στα συστατικά της (ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα, αιμοπετάλια) και μπορεί να βοηθήσει έως και 3 διαφορετικούς ασθενείς.
Το αίμα δεν μπορεί να αποθηκευτεί για πάντα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια διατηρούνται για 35 έως 42 ημέρες, ενώ τα αιμοπετάλια ζουν μόλις 5 ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος που οι ανάγκες είναι συνεχείς και τα αποθέματα πρέπει να ανανεώνονται διαρκώς
Αναλυτικά τα στοιχεία από το ΕΚΕΑ σχετικά με τις ανάγκες αίματος στη χώρα:
Η Ελλάδα συγκεντρώνει ετησίως περίπου 570.000 έως 600.000 μονάδες αίματος, κατατάσσοντας τη χώρα ψηλά σε παγκόσμιο επίπεδο στη συλλογή αίματος αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Συλλέγονται ετησίως περίπου 570.974 μονάδες αίματος (στοιχεία πρόσφατης ετήσιας έκθεσης). Πάνω από το 65% των μονάδων προέρχεται πλέον από σταθερούς εθελοντές αιμοδότες, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον των ασθενών (αίμα αντικατάστασης),
Η χώρα εισάγει σταθερά περίπου 20.000 μονάδες αίματος ετησίως από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία.
Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περισσότερες από 500.000 μεταγγίσεις τον χρόνο:
ΕΣΥ: Περίπου 347.400 μονάδες κατευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία για χειρουργεία, τροχαία και έκτακτα περιστατικά.
Μεσογειακή Αναιμία / Περίπου 98.600 μονάδες διατίθενται για τις πάγιες ανάγκες των τακτικά μεταγγιζόμενων ασθενών.
Ιδιωτικός Τομέας: Περίπου 63.400 μονάδες χρησιμοποιούνται σε ιδιωτικές κλινικές.
Η συνολική συγκέντρωση αντιστοιχεί σε περίπου 52,5 μονάδες αίματος ανά 1.000 κατοίκους.
Τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη και η Ήπειρος καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συλλογής εθελοντικού αίματος ανά κάτοικο.
Σπύρος Χαλικιάς

