Η υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη μεταξύ αλλων έχει στρέψει τους προβολείς και μια άλλη πλευρά της ιστορίας: τη δημόσια παρουσία της Ιωάννας Γάκα επί χρόνια σε συνέδρια και εκδηλώσεις Υγείας, όπου παρουσίαζε τις πρακτικές της δίπλα σε πανεπιστημιακούς, γιατρούς και θεσμικούς παράγοντες.
Η ποινική ευθύνη των εμπλεκομένων είναι, βεβαίως, ζήτημα της Δικαιοσύνης. Σε βάρος της Ιωάννας Γάκα και του Ηλία Θεοδωρόπουλου έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για έκθεση από την οποία προκλήθηκε θάνατος κατά συναυτουργία, χωρίς αυτό να συνιστά καταδίκη και με το τεκμήριο αθωότητας να ισχύει ακέραιο.
Το άλλο ερώτημα, όμως, δεν είναι ποινικό. Πώς μια γιατρός μπορούσε να μιλά δημόσια για μια τέτοια πρακτική σε συνέδριο Υγείας με υπουργικές αιγίδες και κανείς να μη φαίνεται να εξετάζει τι ακριβώς παρουσίαζε . Εν τελει, αν μια ιατρική πρακτική παρουσιάζεται δημόσια σε συνέδριο Υγείας, ποιος έχει την ευθύνη να ελέγξει αν είναι νόμιμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και επιτρεπτή στον χώρο όπου ο ομιλητής δηλώνει ότι την εφαρμόζει;
Διευκρινίσεις για τη συμμετοχή της γιατρού Ιωάννας Γάκα, που συνδέεται με το ιατρείο στο Κολωνάκι όπου είχε μεταβεί ο Γιώργος Μαζωνάκης, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Health Travel International Conference δίνει το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Όπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφει ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντής ΙΚΠΙ, Γιάννης Τούντας, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Μάιο του 2023 και η επιλογή των ομιλητών έγινε από την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία δεν μπορούσε να γνωρίζει τυχόν παράνομες ιατρικές πράξεις.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Με αφορμή ανυπόστατες αναφορές σχετικά με τη συμμετοχή προσώπων ή φορέων στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ταξιδιωτικού Τουρισμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, χωρίς φυσική παρουσία, στις 4 και 5 Μαΐου 2023, το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Επρόκειτο για διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής. Μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονταν διεθνούς κύρους επιστήμονες, καθώς και στελέχη και εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Οι ομιλητές του συνεδρίου επελέγησαν ύστερα από προτάσεις των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής. Η Οργανωτική Επιτροπή, που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάρτιση του προγράμματος και για την επιλογή των ομιλητών, ούτε ήταν αρμόδια αλλά ούτε και μπορούσε να ελέγξει την αξιοπιστία των βιογραφικών κάθε ομιλητή ούτε βέβαια να είναι ενήμερη για τυχόν παράνομες ιατρικές πράξεις για τις οποίες ουδείς γνώριζε.
Ως εκ τούτου, οι προσκεκλημένοι ομιλητές, τα πρόσωπα που απηύθυναν χαιρετισμό εκπροσωπώντας τους φορείς που έδωσαν την αιγίδα, καθώς και οι φορείς που έθεσαν το συνέδριο υπό την αιγίδα τους, δεν συμμετείχαν στη διαμόρφωση του προγράμματος ούτε στην επιλογή των υπόλοιπων συμμετεχόντων.
Το ΙΚΠΙ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση και προβαίνει στην παρούσα διευκρίνιση προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων και αυθαίρετων συσχετισμών» καταλήγει η ανακοίνωση”.
Πράγματι στις 4 και 5 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 1st Health Travel International Conference. Σύμφωνα με την ίδια την επίσημη ιστοσελίδα του, διοργανωτής ήταν το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, με πρόεδρο του συνεδρίου τον καθηγητή Γιάννη Τούντα, ενώ η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού και σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η Ιωάννα Γάκα. Η επίσημη σελίδα του συνεδρίου την παρουσίαζε ως «Gynaecologist – Holistic Physician», ενώ στο βιογραφικό της αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, «Quantum Medicine», ομοιοπαθητική, βελονισμός, «Shamanic Medicine», ozone therapy, live blood microscopy και INUSpheresis Detox. Το ίδιο βιογραφικό δήλωνε ότι από το 2005 διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι όπου χρησιμοποιούσε αυτές τις μεθόδους.
Στην ομιλία της η ίδια φέρεται να πήγε ακόμη παραπέρα. Παρουσίασε μηχάνημα που δήλωνε ότι διέθετε στο ιατρείο της, χαρακτηρίζοντάς το «μηχάνημα detox μέσω φιλτραρίσματος του αίματος», και περιέγραφε τη διαδικασία ως τρόπο απομάκρυνσης «τοξινών» από το αίμα.
Τρία χρόνια αργότερα, ο ΙΣΑ δηλώνει ότι μηχανήματα πλασμαφαίρεσης δεν επιτρέπεται να εγκαθίστανται σε τέτοιο ιατρείο.
Αυτό ακριβώς δημιουργεί το κρίσιμο ερώτημα. αν μια ιατρική πρακτική παρουσιάζεται δημόσια σε συνέδριο Υγείας, ποιος έχει την ευθύνη να ελέγξει αν είναι νόμιμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και επιτρεπτή στον χώρο όπου ο ομιλητής δηλώνει ότι την εφαρμόζει;
Ενώ η ιστοσελίδα του συνεδρίου εμφανίζει ως διοργανωτή το ΙΚΠΙ, το επίσημο έγγραφο της Περιφέρειας αναφέρει ότι η οικονομική υποστήριξη δίνεται «στο πλαίσιο της διοργάνωσης από την εταιρεία Mindview Ε.Π.Ε.». Η Mindview δραστηριοποιείται χρόνια στην παροχή υπηρεσιών marketing, δημοσίων σχέσεων, διαφήμισης, επικοινωνίας και συναφών υπηρεσιών στον φαρμακευτικό κλάδο και ανήκει στην κυρία Σταυρούλα Νικολοπούλου, σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και στις κόρες της.
Η πιο αποκαλυπτική διάσταση της ιστορίας βρίσκεται σε όσα είπε ο πρόεδρος εκείνου του συνεδρίου, Γιάννης Τούντας, όταν ρωτήθηκε από το Mega για τη διαδικασία με την οποία είχε προσκληθεί η Ιωάννα Γάκα. Ο κ. Τούντας εξήγησε ότι η γιατρός προσκλήθηκε στην ενότητα περί ολιστικής ιατρικής κατόπιν πρότασης μέλους της οργανωτικής επιτροπής. Και πρσέθεσε τη φράση που συνοψίζει ολόκληρο το πρόβλημα: «Δεν ελέγχουμε τα βιογραφικά».
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι στα συνέδρια δεν υποβάλλονται βιογραφικά προς έλεγχο και ότι δεν γίνεται τέτοιος έλεγχος, ενώ για τη νομιμότητα των ιατρικών πράξεων παρέπεμψε στο υπουργείο Υγείας. Είπε επίσης ότι δεν αποτελεί ευθύνη των οργανωτικών επιτροπών να ελέγχουν τη νομιμότητα των πράξεων κάθε συμμετέχοντος.
Αναγνώρισε πάντας ότι ειδικότητα «ολιστικής ιατρικής» δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Η Ιωάννα Γάκα συμμετείχε και στο Syros Healing Waves Festival του 2025, σύμφωνα με δημοσιευμένο απολογισμό της διοργάνωσης. Το φεστιβάλ εκείνης της χρονιάς είχε χρηματοδοτηθεί και υποστηριχθεί από το Trauma2Therapy Institute.
Και για τη φετινή διοργάνωση του 2026 είχε ανακοινωθεί ξανά. Σε δημοσιευμένο πρόγραμμα για το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, στις 15:45, εμφανιζόταν η «Ιωάννα Γάκα, MD, Ph.D., Μαιευτήρας – Γυναικολόγος | Ολιστική Ιατρός», με ομιλία για τη γυναικεία επιθυμία.
Σήμερα, ωστόσο, στην επίσημη ιστοσελίδα του Syros Healing Waves 2026, που αναφέρει ως ημερομηνίες διεξαγωγής τις 1–4 Οκτωβρίου, το όνομα της Ιωάννας Γάκα δεν εμφανίζεται πλέον στη λίστα των ομιλητών.
Newsroom
Πηγή: FANTOMAS.GR

