Έφθασε και στην Ευρώπη ο κορωνοϊός του Μανάους

Πολυ πιο γρήγορα απ’ ότι περίμεναν οι επιστήμονες, έφτασε και στην Ευρώπη ο πολύ επικίνδυνος κορωνοϊός του Μανάου, παραλλαγής που πιστεύεται ότι βρέθηκε για πρώτη φορά στην ομώνυμη πρωτεύουσα της βραζιλιάνικης πολιτείας της Amazonas.
Πρόκειται για έξι περιπτώσεις, τρεις από τις οποίες εντοπίστηκαν στη Σκωτία, μετά από πτήση στο Αμπερντίν από τη Βραζιλία μέσω Παρισιού και Λονδίνου. Ήδη οι αρχές της Σκωτίας έχουν θέσει σε καραντίνα όλους τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης.
Οι υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις προέρχονται από ένα νοικοκυριό στο South Gloucestershire της Αγγλίας, με ιστορικό ταξιδιού στη Βραζιλία ενώ το πολύ ανησυχητικό είναι ότι τρίτη περίπτωση δεν συνδέεται με καμία από τις άλλες, κάτι που σημαίνει ότι ασφαλώς θα υπάρχουν και άλλα κρούσματα της ίδιας παραλλαγής στην Βρετανία. Μάλιστα, οι αρχές ομολόγησαν ότι δεν γνωρίζουν που κατοικεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος καθώς δεν φαίνεται να συμπλήρωσε την κάρτα εγγραφής δοκιμής του, οπότε οι λεπτομέρειες παρακολούθησης δεν είναι διαθέσιμες.
Οι αξιωματούχοι στην Αγγλία ζητούν από όποιον έκανε μια δοκιμή στις 12 ή 13 Φεβρουαρίου και ο οποίος δεν έχει λάβει αποτέλεσμα ή έχει μια ημιτελή κάρτα εγγραφής δοκιμής να παρουσιάστεί αμέσως.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη ενημερωθεί για τις περιπτώσεις, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «ανησυχητικές», καθώς ο συγκεκριμένος τύπος μετάλλαξης συγγενεύει πολύ με της Νότιας Αφρικής αλλά είναι πιο μεταδοτικός, οπότε και πιο θανατηφόρος.
Να σημειώσουμε ότι περιπτώσεις του ίδιου μεταλλαγμένου στελέχους εντοπίστηκαν νωρίτερα στη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και τις Νήσους Φερόε.
Η μετάλλαξη του Μανάου, που ονομάζεται B.1.1.248 ή P.1, ανακαλύφθηκε στο Τόκιο της Ιαπωνίας, σε τέσσερις ταξιδιώτες που έφτασαν από το Manaus της Βραζιλίας, στις 2 Ιανουαρίου.
Η παραλλαγή έχει την ίδια μετάλλαξη πρωτεΐνης spike με τις εξαιρετικά μεταδοτικές εκδόσεις που βρέθηκαν στο Κεντ και τη Νότια Αφρική, με το όνομα N501Y, η οποία καθιστά την ακίδα περισσότερο ικανή να συνδέεται με τους υποδοχείς μέσα στο σώμα.
Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός, έχει μια τρίτη, λιγότερο καλά μελετημένη μετάλλαξη, που ονομάζεται K417T, και οι συνέπειές της είναι ακόμη υπό έρευνα.