Στον επενδυτικό χάρτη των Ισραηλινών έχει μπει για τα καλά η λουτρόπολη της Αιδηψού και όλη η Βόρεια Εύβοια με τις υπέροχες παραλίες και τα γραφικά χωριά της. Η περιοχή, παρά την οικολογική καταστροφή που υπέστη από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, βρίσκεται σταθερά στις προτιμήσεις Ισραηλινών επενδυτών, αλλά και τουριστών προερχόμενων από το Ισραήλ που σιγά-σιγά από στόμα σε στόμα μαθαίνουν για τις ομορφιές και την ιδιαίτερη φιλοξενία των ανθρώπων των περιοχής.
Το τουριστικό κέντρο της Βόρειας Εύβοιας είναι η Αιδηψός, γνωστή για τα ιαματικά της νερά, έναν φυσικό πλούτο ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περάσει στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας.
«Η Βόρεια Εύβοια αποκτά δυναμική υπεραξία από επενδύσεις Ισραηλινών στον τουριστικό τομέα. Αρκετοί αγοράζουν οικόπεδα στη Βόρεια Εύβοια για να αποκτήσουν ιδιόκτητες κατοικίες» o Δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντζιά, τα τελευταία χρόνια Ισραηλινοί αγοράζουν οικόπεδα και εν συνέχεια προχωρούν στην κατασκευή εξοχικών κατοικιών σε χωριά της Βόρειας Εύβοιας, όπως είναι τα Γιάλτρα, ο Άγιος Γεώργιος, οι Μύλοι, τα Ίλια.
«Κάποιοι εξ αυτών μένουν τον μισό χρόνο στις περιοχές όπου έχουν αποκτήσει τις πολυτελείς εξοχικές τους κατοικίες και τον άλλον μισό στο Ισραήλ, γεγονός που καταδεικνύει την αγάπη τους για την περιοχή» εξηγεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού, Θοδωρής Ρουμελιώτης.
Σημειώνεται πως πρόσφατα ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού διοργάνωσε fam trip για δημοσιογράφους προκειμένου να γνωρίσουν τις ομορφιές της Βόρειας Εύβοιας.
Ξενοδοχεία περνούν στα χέρια Ισραηλινών
Έντονη είναι η συζήτηση το τελευταίο διάστημα για αγορά δυο ιστορικών, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων της Αιδηψού, από ισραηλινά Funds που σκανάρουν την περιοχή.
Ο λόγος για το ιστορικό ξενοδοχείο Αίγλη, που χτίστηκε το 1931, και το ξενοδοχείο Ηράκλειο, που κατασκευάστηκε το 1895 -αποτελεί το παλαιότερο ξενοδοχείο της Λουτρόπολης-, και έχουν εγκαταλειφθεί από το 2010 περίπου, όταν και πέρασαν στα χέρια Τραπεζών λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί από τα εν λόγω ξενοδοχεία, ιδιαίτερα το Αίγλη, έχουν περάσει Βασιλιάδες, πολιτικοί, μεγαλοεπιχειρηματίες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών (Τσώρτσιλ, Καραμανλής, Ωνάσης, Μαρία Κάλλας, Γκρέτα Γκάρμπο, Ομάρ Σαρίφ, Κώστας Βάρναλης, Λουντέμης, Ψαθάς, Δημητριάδης κ.ά.) περνώντας ευχάριστες ώρες διαμονής και διασκέδασης.
Στα χέρια Ισραηλινών έχουν περάσει επίσης το τριάστερο ξενοδοχείο Κάπρι, το οποίο θα μετατραπεί σε τεσσάρων αστέρων, καθώς και το ξενοδοχείο Ίλιον που βρίσκεται στα Λουτρά Αιδηψού.
Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και η επένδυση του διεθνούς ξενοδοχειακού brand Brown Hotels, που «συμμάχησε» με την Israir Airlines, για τη δημιουργία του «Brown Beach Eretria» στην Εύβοια. Το Brown Beach Eretria περιλαμβάνει 180 δωμάτια και σουίτες, καθώς και εγκαταστάσεις φιλικές προς την οικογένεια.
Και οι επενδύσεις δεν σταματούν εδώ. Νέα πολυτελή bungalows και spa μαζί με ανακαίνιση του ξενοδοχείου της, δυναμικότητας 940 κλινών, στη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας, σχεδιάζει η Club Mediterranee ΕΛΛΑΣ Α.Ε., που αποτελεί το ελληνικό παράρτημα της Club Med, μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές αλυσίδες παγκοσμίως, με παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες με 70 ξενοδοχεία, 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες/έτος και ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 1,7 δισ. ευρώ.
Η ισραηλινή τουριστική αγορά ανοίγει σταδιακά
Η Βόρεια Εύβοια αξίζει την προσοχή του ταξιδιωτικού κοινού και απλώνει δίχτυα στην ισραηλινή αγορά, μιας και ο προορισμός δεν είναι άγνωστος στο κοινό της – απεναντίας μάλιστα, την τελευταία πενταετία καταφέρνει να προσελκύσει αρκετούς τουρίστες από την εν λόγω χώρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αντιπροσωπεία των ξενοδόχων της περιοχής ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχοντας στην IMTM 2022 (29-30 Μαρτίου), τη μεγαλύτερη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Μέσης Ανατολής. Ακολούθησε προβολή της Βόρειας Εύβοιας στους δημοσιογράφους και τα ισραηλινά ΜΜΕ, προκειμένου να γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν τις κρυμμένες ομορφιές του τόπου, που επιχειρεί φέτος να πάρει τη ρεβάνς, μετά τον πύρινο εφιάλτη του 2021.
Κινητικότητα από Βαλκάνιους
Και μπορεί οι Ισραηλινοί τουρίστες να αποτελούν σημαντικό ζητούμενο για την περιοχή, ωστόσο δυναμική παρουσία πέρα από τους Έλληνες τουρίστες που στηρίζουν τη Βόρεια Εύβοια έχουν οι Ρουμάνοι, οι Σέρβοι, με μειωμένους ωστόσο αριθμούς σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και οι Σκοπιανοί. Δεν είναι τυχαίο πως η ακτοπλοϊκή γραμμή Γλύφα – Αγιόκαμπος που οδηγεί τη Βόρεια Ελλάδα προς την Εύβοια δείχνει να ενισχύεται δυναμικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρουμάνοι τουρίστες είναι ενισχυμένοι κατά 30%, ενώ διαφορετική είναι η εικόνα για τους Σέρβους που φαίνεται να επιλέγουν το φετινό καλοκαίρι την Τουρκία.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των προκρατήσεων δείχνουν πως ο Ιούλιος στην Αιδηψό θα κινηθεί σε πληρότητες με ποσοστά άνω του 75% σε σχέση με το 2019, την τελευταία κανονική χρόνια πριν να ξεσπάσει ο κορονοϊός, που άλλαξε δεδομένα και συνήθειες ετών. Για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, η εικόνα είναι ακόμη πιο αισιόδοξη καθώς αναμένεται να κινηθεί σε πληρότητες που θα αγγίξουν το 90% με ενδεχόμενη αυξητική τάση.
Σημειώνεται πως η δυναμικότητα των ξενοδοχείων της Αιδηψού είναι 10.000 κλίνες ενώ στις κατηγορίες των ξενοδοχείων η πλειονότητα τους είναι 2 και 3 αστέρων, δυο είναι 4 αστέρων και ένα 5 αστέρων, το γνωστό ΘΕΡΜΑΙ ΣΥΛΛΑ, που μαγνητίζει τον επισκέπτη.