Προφυλακίστηκαν, με σύμφωνη γνώμη, Ανακριτή και Εισαγγελέα, οι δύο κατηγορούμενοι, Πακιστανοί, που κατηγορούνται για ένταξη και συγκρότηση σε τρομοκρατική οργάνωση και σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές σκόπευαν να πλήξουν στόχους εβραϊκού και ισραηλινού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας.
Οι δύο πακιστανικής καταγωγής κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι ενώπιον του Ανακριτή όπου ζήτησαν τον διορισμό συνηγόρου δικηγόρου, καθώς δεν είχαν απευθυνθεί οι ίδιο σε δικηγόρο για την υπεράσπιση τους για να απολογηθούν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο δικηγόρος τους, Ηρακλής Στάβαρης, δήλωσε πως ο δεύτερος κατηγορούμενος δέχτηκε να συμμετέχει στην επίθεση επειδή βρισκόταν υπό καθεστώς απειλής.
«Οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. Ο ένας δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, ήταν απλά βοηθός. Ο δεύτερος ισχυρίστηκε πως ότι έκανε στην υπόθεση αυτής το έκανε υπό καθεστώς απειλής για τη ζωή του και της οικογένειάς του στο Πακιστάν», δήλωσε ο δικηγόρος τους.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον διορισθέντα από τον δικαστικό λειτουργό δικηγόρο, ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων αποδέχεται ότι είχε προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για το χτύπημα, πλην όμως όπως φέρεται να ισχυρίζεται, λειτουργούσε υπό το καθεστώς φόβου και απειλής, καθώς ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος από το Ιράν με τον οποίο ήταν από το ίδιο χωριό χρησιμοποιούσε κάποια ποινική εκκρεμότητα που είχε. Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει πως σταμάτησε κάθε επικοινωνία με τον φερόμενο ως καθοδηγητή όταν του είπε πως θέλει χτύπημα με νεκρούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να “στρατολογήθηκαν” με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για κάθε ανθρώπινη απώλεια, από άγνωστο μέλος κλάδου των “Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης”.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατηγορία σε βάρος αγνώστου για τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα)και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).
Το θέμα πάντως που συζητείται σε πολλούς κύκλους (πολιτικούς, νομικούς και δημοσιογραφικούς) είναι γιατί ο διορισμένος από τον Ανακριτή συνήγορός τους δεν ζήτησε μια νέα προθεσμία για την απολογία τους ώστε να ενημερωθεί καλύτερα για την υπόθεση που ανέλαβε…
Ο Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών, Θεόδωρος Λιόλιος αναλύει την αυστηρότητα που διέπει τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο
Πόσο αυστηρός είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος; Και ποιο είναι το πλαίσιο που τον διέπει; Μπορούν τα δύο αυτά άτομα να συνιστούν «τρομοκρατική οργάνωση»; Στα εν λόγω ερωτήματα απάντησε την Παρασκευή (31/3) ο Θεόδωρος Λιόλιος, Αναπληρωτής Κοσμήτορας ΣΣΕ και Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο.
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Λιόλιο, η Ελλάδα γενικά θεωρείται μία ασφαλής χώρα, καθώς δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διεθνούς τρομοκρατίας.
Αναφερόμενος δε στην αυστηρότητα του Αντιτρομοκρατικού Νόμου ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας ΣΣΕ και Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών σημείωσε: «Πρόκειται για την παράγραφο 2 του άρθρου 187Α του αντιτρομοκρατικού νόμου που ισχύει για πρώτη φορά σε τόση μεγάλη κλίμακα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, όποιος ενταχθεί σε μία οργάνωση που έχει σκοπό και πρόθεση να τελέσει μια τρομοκρατική πράξη, τότε δεν απαιτείται η τέλεση της πράξης, δεν απαιτείται η ύπαρξη όπλων, αρκεί η πρόθεση και η συζήτηση».
«Η μη διάπραξη της ενέργειας συνιστά μία ελαφρυντική περίσταση, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο» είπε ο Θεόδωρος Λιόλιος και διευκρίνισε ότι τα δύο άτομα δεν συνιστούν τρομοκρατική οργάνωση. «Συγκεκριμένα η τρομοκρατική οργάνωση πρόκειται για τρία ή περισσότερα άτομα», είπε χαρακτηριστικά ο Κοσμήτορας.