Καταναλωτές σε απόγνωση… Οι τιμές των τροφίμων «σέρνουν το χορό» των ανατιμήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους κάνουν τον πληθωρισμό να παίρνει ξανά την ανιούσα, σκαρφαλώνοντας στο 3,4% τον Ιούλιο, έναντι 2,8% τον Ιούνιο.
Την ίδια στιγμή, προάγγελος νέων ανατιμήσεων στα ράφια, είναι οι μεγάλες αυξήσεις που στις τιμές των καυσίμων…
Αιτία της ανόδου του πληθωρισμού, αποτελεί και πάλι η ακρίβεια στα τρόφιμα, με τις ανατιμήσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο, με το ποσοστό ανόδου να παραμένει διψήφιο τουλάχιστον από τις αρχές του έτους.
Τη συνεχιζόμενη εκτίναξη των τιμών στο οικογενειακό τραπέζι επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για τον πληθωρισμό και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Ιουλίου, ενώ συγχρόνως τα καύσιμα συνεχίζουν την κούρσα ανόδου, δημιουργώντας έναν κλοιό ακρίβειας που πιέζει ασφυκτικά το ήδη περιορισμένο εισόδημα των νοικοκυριών.
Όπως είναι γνωστό, η ακρίβεια στο ράφι έχει ενταθεί τον τελευταίο περίπου έναν χρόνο, με την αισχροκέρδεια να εντοπίζεται κατά βάση στην εμπορία, ενώ την ίδια στιγμή οι παραγωγοί, με τεράστια κόστη παραγωγής, πωλούν σε χαμηλές τιμές, μην κατορθώνοντας συχνά να καλύψουν ούτε τις βασικές τους δαπάνες.
Και μπορεί η Kυβέρνηση να επιχαίρει με τον χαμηλότερο από πέρυσι πληθωρισμό και τη… σταθεροποίηση στον μηνιαίο δείκτη τροφίμων (δηλαδή οι αυξήσεις διατηρούνται για ακόμα έναν μήνα) και να εξαντλείται σε λεονταρισμούς για το πόσο άτεγκτη και αμείλικτη θα είναι απέναντι σε εκείνους που «τυχόν προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν», υποσχόμενη αυστηρούς ελέγχους στην αλυσίδα διακίνησης, όμως η ακρίβεια στα τρόφιμα εξακολουθεί να βαραίνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και τα διάφορα «καλάθια» και pass φτάνουν στις επιχειρήσεις, αλλά όχι στο τραπέζι των νοικοκυριών.
Ανατιμήσεις σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων
Οι πολύ υψηλές τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα, διατηρήθηκαν για ακόμη έναν μήνα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατηγορία Διατροφή και Μη Αλκοολούχα Ποτά εμφανίζεται πρωταθλήτρια στις αυξήσεις με 12,3% έναντι του περσινού Ιουλίου, με σημαντική επίπτωση στον γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Αναλυτικά, οι μεγαλύτερες πιέσεις προέρχονται από τις εξής υποκατηγορίες ειδών διατροφής:
– Φρούτα: +19,4%
– Λαχανικά: +15,5%
– Γαλακτοκομικά και αυγά: +14,4%
– Λοιπά τρόφιμα: +13,7%
– Ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά: +11,6%
– Κρέατα: +10,9%
– Έλαια και λίπη: +10,6%\
– Καφές, κακάο, τσάι: +9,2%
– Ψωμί και δημητριακά: +8,6%
– Ψάρια: +8,3%
Χέρι-χέρι με τα παραπάνω βρίσκονται οι υποκατηγορίες των μεταλλικών νερών, αναψυκτικών, χυμών φρούτων και των αλκοολούχων ποτών (μη σερβιριζόμενων), με αυξήσεις της τάξης του 13,3% και 8,1% αντίστοιχα. Παράλληλα, και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού εμφανίζονται αυξημένα κατά 7,9%, ενώ ιδιαίτερα υψηλή είναι η αύξηση στα φαρμακευτικά προϊόντα (+18,7%).
Πολυτέλεια καρπούζια και φασολάκια
Άλλωστε, τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των μανάβικων όσο και στις λαϊκές αγορές βασικά φρούτα και λαχανικά, και μάλιστα εποχής, εμφανίζονται σε τιμές συχνά απαγορευτικές, ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πάντως, στο χωράφι οι παραγωγοί παραμένουν ιδιαίτερα πιεσμένοι, δίνοντας σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, που τελικά φτάνουν στη λιανική με μεγάλα «καπέλα».
Θυμίζουμε ότι η τιμή του καρπουζιού έφτασε και το 1 ευρώ το κιλό στη λιανική, όταν οι παραγωγοί πωλούσαν προς 25-30 λεπτά/κιλό, ενώ η χονδρική κινούνταν κατά μέσο όρο κοντά στα 50 λεπτά/κιλό (από 28 πέρυσι). Ανάλογη είναι η εικόνα και σε καλοκαιρινά λαχανικά, όπως τα φασολάκια, που πωλούνται ακόμα και στα 5 ευρώ/κιλό, ενώ η χονδρική κινείται κοντά στα 3 ευρώ (από 1,30 ευρώ πέρυσι), αλλά και οι λιγοστές μπάμιες, που θεάθηκαν ακόμα και στα 6-7 ευρώ, όταν η τιμή χονδρικής βρίσκεται στα 3,5 ευρώ (από 3 πέρυσι).
Πολλά νοικοκυριά έχουν περιορίσει ή και καταργήσει κάποιες από τις προμήθειές τους σε φρούτα και λαχανικά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές τους ξεπέρασαν αυτές άλλων βασικών ειδών: κρεατικών, πουλερικών, ψαριών ακόμα και οσπρίων.
Στο κόκκινο diesel και αμόλυβδη
Κίνδυνο για περαιτέρω πίεση στα κόστη παραγωγής αλλά και στις μεταφορές, που εντέλει μετακυλίεται στον καταναλωτή, συνιστά η συνεχιζόμενη άνοδος και στο κόστος του πετρελαίου κίνησης (diesel), βασικού καυσίμου παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.
Η μέση πανελλαδική τιμή του diesel ανέρχεται πλέον σε 1,712 ευρώ/λίτρο, αυξημένη κατά σχεδόν 13,5 λεπτά/λίτρο μέσα σε έναν μήνα, ενώ σε αρκετές περιοχές εκτός Αττικής οι τιμές ξεπερνούν και τα 1,75-1,8 ή και τα 1,9 ευρώ/λίτρο. Νέα μικρή αύξηση αναμένεται σήμερα στις χονδρικές τιμές του πετρελαίου κίνησης, που θα φανεί στις νέες παραγγελίες.
Η αμόλυβδη βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 1,959 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο πανελλαδικά, ενώ, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς (π.χ., Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) αλλά και στις εθνικές οδούς. Για σήμερα προβλέπεται μικρή μείωση της χονδρικής τιμής της αμόλυβδης.
Σημειώνεται ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο καταγράφεται αύξηση στα στερεά καύσιμα (+26,6%) και στο υγραέριο (+9%), ενώ αισθητή μείωση εμφανίζεται βέβαια στο φυσικό αέριο (-68,9%), αλλά και στον ηλεκτρισμό (-16,2%).
«Η Ελλάδα πρωταθλήτρια της ακρίβειας με ξεκάθαρη ευθύνη της Kυβέρνησης της ΝΔ»
Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την εξωφρενική ακρίβεια:
«Η Ελλάδα πρωταθλήτρια της ακρίβειας με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ»
Για άλλη μια φορά η Ελλάδα γίνεται πρωταθλήτρια της ακρίβειας στην Ευρώπη με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.
Τον Ιούνιο η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. στις τιμές των τροφίμων, 3,3% σε σχέση με τον Μάιο. Ειδικά στα φρούτα, οι αυξήσεις είναι σοκαριστικές της τάξης του 24,5%, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ήταν 7,2% στην Εσθονία. Σε πλήρη αντίθεση με την πλούσια γεωργική παραγωγή της χώρας μας και τις χαμηλές τιμές στον παραγωγό/χωράφι.
Την ίδια ώρα, στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές των καυσίμων, με την τιμή της βενζίνης να αγγίζει – και σε πολλούς νομούς της χώρας να ξεπερνάει – τα 2 ευρώ.
Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε και με το πρόσφατο οικονομικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή επιδότησης της ακρίβειας, αντί ουσιαστικών παρεμβάσεων στην αγορά. Η αισχροκέρδεια παραμένει ανεξέλεγκτη και τα δισεκατομμύρια των υπερκερδών ανέγγιχτα εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Χωρίς εφαρμογή ορίων κέρδους, χωρίς εντατικούς ελέγχους στην αγορά και χωρίς μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ), όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η ακρίβεια θα συνεχίσει να ροκανίζει το εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.