ΦΘΗΝΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Συνέχεια στο φθηνό δανεισμό για τις ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση στα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) αλλά και στην χρονική επέκταση της διάρκειας αυτού, έως το Μάρτιο του 2022.
Η παραπάνω απόφαση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει η χώρα μας να δανείζεται φθηνά από τις αγορές και το 2021, ενώ ταυτόχρονα τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ, παρόλο που δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα. Επίσης μέχρι τη λήξη του προγράμματος είναι σχεδόν βέβαιο πως η ελληνική οικονομία θα έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θα έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις.
Εάν συμβεί αυτό είναι πολύ πιθανό από τον Απρίλιο του 2022 τα ελληνικά ομόλογα να μπορούν να ενταχθούν στο QE της ΕΚΤ και τα οφέλη από μία τέτοια εξέλιξη θα είναι σημαντικά και για την οικονομία και για τις τράπεζες.
Βάσει της τελευταίας απόφασης της ΕΚΤ το ποσό των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που μπορεί να αγοράσει αυξάνεται σε περίπου 37-38 δισ. ευρώ, από 27 δισ. ευρώ που ήταν έως τώρα. Ήδη από την αρχή του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) έως και το τέλος Νοεμβρίου οι αγορές ελληνικών ομολόγων ανέρχονται στα 16,3 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί κοντά στα 18 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα ίδιο είναι το σκηνικό από τις Ελληνικές τράπεζες απέναντι στους πολίτες . Ο δανεισμός είναι ελάχιστος και ακριβός .