Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε δημόσια συγγνώμη της Τρίτη για τις περισσότερες από 6.400 εκτελέσεις αμάχων από στρατιωτικές μονάδες κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Άλβαρο Ουρίμπε, οι οποίες έχουν μείνει γνωστές ως “falsos positivos” («ψευδώς θετικά» αποτελέσματα).
Σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο με τις φρικιαστικές διαστάσεις των χιλιάδων εκτελέσεων άοπλων πολιτών, στρατιωτικοί εκτελούσαν με συνοπτικές διαδικασίες αμάχους, κυρίως χωρικούς, τους οποίους παρουσίαζαν στη συνέχεια ως αντάρτες των FARC και άλλων οργανώσεων, θέλοντας να δώσουν την εντύπωση της προόδου στον αγώνα εναντίον των αντάρτικων ομάδων που δρούσαν στη χώρα, ενώ παράλληλα για τις υποτιθέμενες επιτυχίες τους έπαιρναν σημαντικές ανταμοιβές, όπως παράσημα, προαγωγές και πριμ.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, η επίσημη θέση του κολομβιανού γενικού επιτελείου ήταν ότι δεν επρόκειτο για συστηματική πρακτική, αλλά για μεμονωμένα περιστατικά. Τώρα, για πρώτη φορά, με αφορμή την περίπτωση του Φαμπιάν Βάργκας, που εκτελέστηκε το 2008, ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Ιβάν Βελάσκες, ζήτησε συγνώμη «εξ ονόματος του έθνους» για ό,τι έγινε. «Πρόκειται για ένα έγκλημα, για το οποίο το Κράτος νιώθει μόνο ντροπή. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επαναλάβουμε ποτέ ξανά και ο καλύτερος τρόπος να το αποδείξουμε είναι να μιλήσουμε δημόσια γι’ αυτό και να πούμε όλη την αλήθεια για τα γεγονότα», υπογράμμισε ο κ. Βελάσκες.
Η τοποθέτηση αυτή του κολομβιανού κρατικού αξιωματούχου ως συνέχεια των δηλώσεων του προέδρου της χώρας, Γκουστάβο Πέτρο, τον περασμένο μήνα ότι αυτές οι εξωδικαστικές εκτελέσεις πολιτών από το Κράτος συνιστούν το χειρότερο έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.
Πηγή: Europa Press
www.ertnews.gr