New York Times: Οι Έλληνες κύρωσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών σε μια νίκη για τη Δύση
«Οι Έλληνες κύρωσαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας, σε μια νίκη για τη Δύση» τιτλοφορείται το άρθρο των New York Times αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ξεκινά με την εκτίμηση: «Υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει: «Με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά του ελληνικού κοινοβουλίου, ανοίγει τώρα ο δρόμος προκειμένου η βόρεια γείτων της Ελλάδας… να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενισχύοντας το πάτημα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».
Σύμφωνα με τους New York Times η μάχη για το ονοματολογικό «εξελίχθηκε σε μια δοκιμασία γεωπολιτικής εξουσίας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη στα αιωνίως ασταθή Βαλκάνια».
Στο άρθρο των New York Times, αφού τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «Η προσπάθεια της Ελλάδας και της γείτονός της να βρουν έναν συμβιβασμό ήταν ρηξικέλευθη…», επισημαίνεται ότι «το αποτέλεσμα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία ακόμη αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα δελεαστικό μοντέλο για να ανταγωνιστεί με την ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η Μακεδονία εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει το μέλλον της».
Τα γερμανικά ΜΜΕ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Η είδηση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων καλύπτεται εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούσαν στενά τη διαδικασία όλους τους τελευταίους μήνες.
Τα περισσότερα μέσα, στις διαδικτυακές σελίδες τους, αναπαράγουν τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από την Αθήνα, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ενώ επισημαίνουν ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την ευρωατλαντική προσέγγιση της χώρας.
Το περιοδικό Focus, από τα πρώτα μέσα που μετέδωσαν την είδηση, επισημαίνει ότι «σε αντάλλαγμα για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας η Αθήνα δεν θέλει πλέον να εμποδίζει την προσέγγιση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «εθνικιστές και στις δύο χώρες διαδήλωναν μέχρι πρόσφατα κατά της συμφωνίας».
Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Νοτιοδυτικής Γερμανίας WDR αναφέρει επιγραμματικά την είδηση της υπερψήφισης της συμφωνίας και επισημαίνει ότι έτσι διευθετήθηκε η διαμάχη δεκαετιών για την ονομασία, ενώ το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD στην ιστοσελίδα του αναφέρεται στις εξελίξεις στην Αθήνα και παραθέτει τα πρώτα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για το πολιτικό θάρρος που επέδειξαν. «Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων μπορούν τώρα να πάρουν νέα ώθηση και – αυτό ελπίζουν σε όλη την Ευρώπη – με το επίσημο τέλος της διαμάχης για την ονομασία, να καταστεί σταθερότερο ένα σημαντικό τμήμα των Βαλκανίων» αναφέρει το ARD στο ρεπορτάζ του και επισημαίνει την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στις διαδηλώσεις και στη στάση της αντιπολίτευσης, ενώ επισημαίνεται ότι «το 70% των Ελλήνων απορρίπτει τη νέα ονομασία». Το ρεπορτάζ κλείνει με αναφορά στην ενδοκυβερνητική κρίση, με την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή.
Τη φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «Ζόραν, Αλέξη, μπράβο!», χρησιμοποιεί ως τίτλο στο δημοσίευμά της η «Sueddeutsche Zeitung», η οποία αναφέρεται και στο γεγονός ότι τη Συμφωνία των Πρεσπών υπερψήφισαν και βουλευτές κομμάτων εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνει και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις δύο χώρες κατά της συμφωνίας. Στο δημοσίευμα παρατίθενται και οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων της Γερμανίας, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
«Η διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας κράτησε σχεδόν 30 χρόνια και έριξε την Ελλάδα σε κυβερνητική κρίση», αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. «Η διαμάχη για το όνομα επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της επί σχεδόν τρεις δεκαετίες», αναφέρει το δημοσίευμα και παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, ενώ κλείνει με αναφορά στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στη γερμανόφωνη ιστοσελίδα της η Deutsche Welle δημοσιεύει ανάλυση με τίτλο «Η Μακεδονία πάει βόρεια», στην οποία επισημαίνεται ότι «έπειτα από πολιτική διαμάχη δεκαετιών οι δύο βαλκανικές χώρες ελπίζουν τώρα σε καλή γειτονία για το μέλλον». Αναφερόμενος στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρισκόταν στο κέντρο των Σκοπίων, ο αθρογράφος κάνει λόγο για ένα εγχείρημα το οποίο «βυθίστηκε αισθητικά και οικονομικά». «Αυτό που εδώ και καιρό θεωρείτο μια από τις πλέον παράδοξες και ακατανόητες περιπτώσεις διαμάχης στον κόσμο μπορεί τώρα να γίνει ένα καλό παράδειγμα για μια νέα, προσανατολισμένη στο μέλλον και μετριοπαθή, βαλκανική πολιτική», συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται και από την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.
Le Monde: Η σημερινή ψηφοφορία θέτει τέλος στη διπλωματική διαμάχη
«Συγχαρητήρια φίλε μου, (Αλέξη Τσίπρα) με τους λαούς μας πετύχαμε μια ιστορική νίκη. Ας είναι αιώνια η Συμφωνία Πρεσπών, για μια αιώνια ειρήνη και πρόοδο σε Βαλκάνια και Ευρώπη».
Είναι ο χαιρετισμός μέσω Twitter, του πρωθυπουργού Ζοράν Ζάεφ τον οποία προβάλλει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Monde.
Στο δημοσίευμα η Le Monde αναφέρει ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε ύστερα από τρεις μέρες έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα και τη Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της οποίας ζήτησε επανειλημμένα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η Le Monde επισημαίνει ότι η υπόθεση του ονόματος της «Μακεδονίας» δηλητηρίαζε τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων μετά την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η σημερινή ψηφοφορία θέτει τέλος σε αυτή τη διπλωματική διαμάχη (…) και ανοίγει την πόρτα για ΕΕ και ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή που συνορεύει με Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «το θέμα της ονομασίας της είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στην Ελλάδα, καθώς οι αντίπαλοι της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο, μιλούν για “εθνική προσβολή”».
Εκτενείς αναφορές στον τουρκικό Τύπο για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρεται με εκτενή άρθρα ο τουρκικός Τύπος.
Το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» με την οποία τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών για την ονομασία και ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθεί η βαλκανική χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις που έκαναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και στα συγχαρητήρια που εξέφρασαν οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ.
Στον ιστότοπο της εφημερίδας Hurriyet, η είδηση για την υπερψήφιση της Συμφωνίας είναι πρώτο θέμα στα διεθνή. Αφού δίνει ένα σύντομο ιστορικό, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Ελλάδα και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, η Μακεδονία αναμένεται επίσημα να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Εξάλλου, η Daily Sabah γράφει ότι η επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, με την πΓΔΜ να μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία και την Αθήνα να αίρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις διαδηλώσεις, σημειώνοντας ότι «μόνο μερικές δεκάδες αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή» και συμμετείχαν σ’ αυτές.
TV5 monde: Μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας
«Το ελληνικό Κοινοβούλιο, έδωσε σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2019, μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, επικυρώνοντας την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής Μακεδονίας, παρά την αντίσταση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης».
Με τα λόγια αυτά το γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι «TV5 monde » προλογίζει στην ιστοσελίδα του το «ναι» της ελληνικής Βουλής στη συμφωνία των Πρεσπών.
Το δημοσίευμα δίνει αποσπάσματα από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα (…) ξαναβρίσκει την ιστορία της, τα σύμβολά της, την παράδοσή της (…) Είναι καιρός πλέον να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του εθνικισμού και να κοιτάξουμε προς τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» φέρεται να λέει ο Α. Τσίπρας, κατά τον οποίον « η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνεχώς εξαπατηθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνει παράλληλα το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, από την άκρα δεξιά, τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές και έως το μεγάλο σχηματισμό της ΝΔ (78 βουλευτές) έχουν σκληρή διαφωνία με τη συμφωνία.
Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία (153 ψήφους) για την επικύρωση της συμφωνίας, καταλήγει το δημοσίευμα.
Le Point: Πλειοψηφία 153 βουλευτών έθεσε τέλος σε κοντά 30 χρόνια διαμάχης
Με εκτενές άρθρο το περιοδικό Le Point αναφέρεται στην επικύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ηταν μια κρίσιμη ψηφοφορία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στη μικρή βαλκανική δημοκρατία που ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία», προλογίζει το δημοσίευμα.
«Την ίδια ώρα που μερικές εκατοντάδες Έλληνες είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τη βροχή έξω από το Κοινοβούλιο, μια πλειοψηφία 153 βουλευτών έθεσε τέλος σε κοντά 30 χρόνια διαμάχης ανάμεσα στους δύο γείτονες» συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αναφέρεται επίσης στο Τwitter του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου «χαιρέτισε άμεσα “μια ιστορική μέρα” θεωρώντας ότι μέσα από την ψήφο ανοίγει “μια νέα σελίδα στα Βαλκάνια”», προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, είναι «ο βασικός αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας που αποσκοπεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».
Το δημοσίευμα δίνει στη συνέχεια λεπτομέρειες από την έντονη ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τις 40 ώρες συζήτησης στη Βουλή και κατά την καταμέτρηση των ψήφων, και παραθέτει και τη δήλωση στο ραδιόφωνο «Το Κόκκινο», του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Σήμερα είναι ιστορική μέρα, λύσαμε ένα θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες που ανοίγει μια νέα περίοδο όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για τα Βαλκάνια».
New York Times: Οι Έλληνες κύρωσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών σε μια νίκη για τη Δύση
«Οι Έλληνες κύρωσαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας, σε μια νίκη για τη Δύση» τιτλοφορείται το άρθρο των New York Times αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ξεκινά με την εκτίμηση: «Υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει: «Με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά του ελληνικού κοινοβουλίου, ανοίγει τώρα ο δρόμος προκειμένου η βόρεια γείτων της Ελλάδας… να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενισχύοντας το πάτημα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».
Σύμφωνα με τους New York Times η μάχη για το ονοματολογικό «εξελίχθηκε σε μια δοκιμασία γεωπολιτικής εξουσίας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη στα αιωνίως ασταθή Βαλκάνια».
Στο άρθρο των New York Times, αφού τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «Η προσπάθεια της Ελλάδας και της γείτονός της να βρουν έναν συμβιβασμό ήταν ρηξικέλευθη…», επισημαίνεται ότι «το αποτέλεσμα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία ακόμη αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα δελεαστικό μοντέλο για να ανταγωνιστεί με την ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η Μακεδονία εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει το μέλλον της».
South China Morning Star: Η πΓΔΜ μετά από μια διαμάχη 30 ετών έγινε Βόρεια Μακεδονία
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας- της «Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»- μετά και την ανάλογη έγκριση της αλλαγής του ονόματος από τους βουλευτές της πΓΔΜ», γράφει η κινεζική εφημερίδα South China Morning Star.
«Η απόφαση αυτή βάζει τέλος σε μια σειρά συγκρούσεων που είχε δηλητηριάσει επί 30 χρόνια τις σχέσεις μεταξύ των γειτόνων και ανοίγει το δρόμο για τα Σκόπια να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» γράφει η κινεζική εφημερίδα και παραθέτει το ιστορικό της διαμάχης: Η Ελλάδα απέρριψε το όνομα «Μακεδονία», που υιοθετήθηκε από τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία πριν από 27 χρόνια, καθώς η Μακεδονία είναι το λίκνο της αρχαίας αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μέχρι τώρα, πάντως, οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της τίτλο, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» γράφει η South China Morning Star.
Βρετανία: Δημοσιεύματα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Με μικρή διαφορά ψήφισαν οι Έλληνες βουλευτές την στήριξη μίας ιστορικής συμφωνίας με την «Μακεδονία», που βάζει τέλος στην 27χρονη διαμάχη για την ονομασία της βόρειας γειτονικής χώρας, αναφέρει το BBC, σχολιάζοντας την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με ψήφους 153-146, παρά την ευρεία λαϊκή αντίδραση, η οποία εκδηλώνεται εντονότερα στην Μακεδονία, το βόρειο τμήμα της Ελλάδας, λέει το BBC. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν από την ψηφοφορία, ότι θα είναι «ένα ιστορικό βήμα» που θα βάλει τέλος στα «30 χρόνια υποκρισίας», καθώς και ότι με τη συμφωνία αυτή οι γείτονες θα γίνουν φίλοι και σύμμαχοι.
Αναφέρεται επίσης, σε διαδήλωση που βρισκόταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και σε μέλη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής που φώναζαν κατά διαστήματα «προδότες». Ακόμη εξηγεί ότι μετά τη σημερινή ψηφοφορία η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Βόρεια Μακεδονία, εν συντομία, και ότι θα επιτρέψει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η εφημερίδα Guardian με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικύρωσαν την αλλαγή ονομασίας της Μακεδονίας σε μία ιστορική ψηφοφορία», γράφει ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου υποστήριξε την συμφωνία, καθώς εθνικιστές που αντιτίθενται σε αυτή φώναζαν θυμωμένα «προδότες». Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα (153 υπέρ, 146 κατά και ένα παρών) εν μέσω ενθουσιωδών χειροκροτημάτων. Όπως υποστηρίζει η πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, βάζοντας τέλος σε μία διαμάχη δεκαετιών, αν και οι αντιδράσεις κατά της συμφωνίας ήταν έντονες. Επικαλείται δηλώσεις του πρωθυπουργού στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, με την οποία καλούσε τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία, ενώ γράφει για την χθεσινοβραδινή διαδήλωση με επεισόδια, στην οποία οι διαδηλωτές την χαρακτήρισαν «εθνικό ξεπούλημα» και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σε σημερινό της δημοσίευμα, αλλά πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η εφημερίδα Independent με τίτλο «Γιατί η Μακεδονία σκέφτεται την αλλαγή του ονόματός της και τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη;» γράφει ότι με τη σημερινή ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή οι δύο χώρες θα βάλουν τέλος σε εντάσεις πολλών μηνών και ότι αποκαθίστανται οι σχέσεις των δύο χωρών, γεγονός που θα επιτρέψει στην «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χωρίς την αντίθεση της Αθήνας.
Αναφέρεται ακόμη, στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην επικύρωση της συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια, αλλά και στην αρχή της προσπάθειας από τους πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, με την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας στις 12 Ιουνίου 2018, που έδινε την ευκαιρία για να «επαναρυθμιστούν» οι διμερείς σχέσεις.
Ο ρωσικός Τύπος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο
Όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο εγκρίθηκε η μετονομασία της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία.
Ιδιαίτερα εκτενής είναι η αναφορά της οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία στο δημοσίευμά της με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την μετονομασία της Μακεδονίας», γράφει : «Στην Βουλή των Ελλήνων τη συμφωνία υποστήριξε μόνο το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καθοριστικής σημασίας ήταν οι ψήφοι μεμονωμένων βουλευτών άλλων κομμάτων», ενώ «στην αντιπολίτευση δεν αρέσει η οποιαδήποτε χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ σε σχέση με την ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς και το ότι με την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα στερείται τον κύριο μοχλό επιρροής της στα Σκόπια , όπως είναι το δικαίωμα του βέτο σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Η ρωσική οικονομική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα την εφημερίδα The New York Times, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «νίκη της Δύσης» «η οποία εδραίωσε τις θέσεις της στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».
Η εφημερίδα Rossiskaya gazeta, που απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, στην εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών», υπενθυμίζει ότι η συμφωνία «δίνει το ‘πράσινο φως’ στην επίσημη αναγνώριση από την Αθήνα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη νέα της συνταγματική ονομασία που είναι Βόρεια Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο στην βαλκανική αυτή χώρα για το ΝΑΤΟ και τη ΕΕ».
Η εφημερίδα γράφει ότι «έπειτα από θυελλώδεις τοποθετήσεις, στην πορεία των οποίων οι εκπρόσωποι όλων των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπέρ της κύρωσης της «ιστορικής συμφωνίας « ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά 146 και ένας δήλωσε παρών».
Αναφερόμενη μάλιστα στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας , η εφημερίδα συμπεραίνει ότι «δεδομένου ότι στην Βουλή των Ελλήνων συνεδριάζουν 300 βουλευτές, οι θιασώτες της διευθέτησης της 27ετούς διένεξης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία του κράτους της Μακεδονίας, πρακτικά εξασφάλισαν προς όφελος τους την ελάχιστη υπεροχή σε ψήφους». Αναφερόμενη στην ελληνική βουλή γράφει στη συνέχεια ότι «Η διαίρεση που υπάρχει στην Βουλή των Ελλήνων , γίνεται πιο αισθητή στην κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει με υπέρμετρη ευαισθησία το ‘μακεδονικό ζήτημα’».
Washington Post: Αλλάζει το όνομα της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία
«Μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφθασε σε επίσημο τέλος την Παρασκευή, καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που επιτρέπει στην πΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία και τελικά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμφωνία, που εγκρίθηκε με ψηφοφορία 153-146, ήταν το τελευταίο βήμα σε μια δύσκολη επτάμηνη διαδικασία που περιλάμβανε διαδηλώσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση, υποτιθέμενες ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης και αντιδράσεις για την επικύρωσή της και στις δύο χώρες.
Έχοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμφωνία προβλέπει ότι η πΓΔΜ αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα, εγκαταλείπει την μακρόχρονη άρνησή της για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη» γράφει η Washington Post.
H εφημερίδα σημειώνει ότι «αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία έχει την ευκαιρία να μεταμορφώσει και να σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, μια περιοχή που οικονομικά παραμένει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και μια χώρα όπου η Ρωσία μάχεται με τη Δύση για επιρροή…
Το αποτέλεσμα της Παρασκευής χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τους φιλοευρωπαίους ως μια σπάνια νίκη για μια ήπειρο που αντιμετωπίζει την εξάπλωση του εθνικισμού και το χάος της αναμενόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ».
Bloomberg: Ο Αλ. Τσίπρας ενισχύθηκε από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης
«Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχυμένος από τη νίκη στο θέμα της Μακεδονίας σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης»: Με αυτόν τον τίτλο, το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει, σε ένα εκτενές άρθρο στον ιστότοπό του, τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το Bloomberg επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής από μια θυελλώδη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν μια ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων».
Επιπλέον, το Bloomberg σημειώνει:
«Ο Τσίπρας ενισχύθηκε από τα γεγονότα, επαναβεβαιώνοντας τον έλεγχό του στο κοινοβούλιο, αφού επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης χωρίς τη στήριξη του πρώην κυβερνητικού εταίρου του, εξασφαλίζοντας 153 ψήφους για την επονομαζόμενη συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για εκείνον προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε βαθμό τέτοιο που ίσως και να κερδίσει τις γενικές εκλογές αργότερα αυτόν τον χρόνο».
Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του Θωμά Γεράκη, του επικεφαλής του ινσιτούτου δημοσκοπήσεων MARC, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και η πρόσφατη νίκη στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης δίνει ώθηση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του».
Μεταξύ των θεμάτων που δεσπόζουν στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει το Bloomberg, περιλαμβάνονται η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα σχέδιο για την προστασία των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας από τις κατασχέσεις.
«Την ώρα που η συμφωνία με τη Μακεδονία πιθανόν να κόστισε (στον πρωθυπουργό της Ελλάδας) ψήφους, ενίσχυσε την εικόνα του στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζει η αρθρογράφος, η οποία παραθέτει το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουκ και την κοινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι.
Τα ιταλικά ΜΜΕ για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. «Ελλάδα: η Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα Μακεδονία του Βορρά», γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. H ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση της υπεύθυνης της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι «η Αθήνα και τα Σκόπια έγραψαν μαζί μια νέα σελίδα του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος».
«Η Βουλή της Αθήνας κυρώνει τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας», μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai.
«H σημερινή απόφαση θα πρέπει να οδηγήσει στο τέλος μιας εχθρότητας η οποία ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια, ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται και για ένα καθοριστικό βήμα, για να μπορέσει να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία το πρακτορείο ειδήσεων Agi, σύμφωνα με το οποίο «η σημερινή ψήφος θέτει τέλος σε μια διπλωματική αντιπαράθεση η οποία κράτησε δεκαετίες».
«Η Αθήνα και τα Σκόπια έκλεισαν την αυλαία, τελείωσαν 27 χρόνια εντάσεων για το όνομα “Μακεδονία”», γράφει και η εφημερίδα La Repubblica. H εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «υποκρισία». Παράλληλα, η La Repubblica προσθέτει ότι τα γκάλοπ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία, και η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει τις διαμαρτυρίες.
«Ο Τσίπρας, όμως, κλίνει το θέμα αυτό έχοντας εξασφαλίσει την ευγνωμοσύνη των μεγάλων διεθνών εταίρων-από την ΕΕ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες-όπως αποδεικνύει η πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Και σε εσωτερικό επίπεδο, έχοντας να αντιμετωπίσει μια ανηφορική προεκλογική εκστρατεία, η οποία, όμως, πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά χαμένη», ολοκληρώνει η εφημερίδα της Ρώμης.
Η εφημερίδα The Guardian για την κύρωση της συμφωνίας αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ από το ελληνικό κοινοβούλιο
Με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε μια ιστορική ψηφοφορία» και υπότιτλο «Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη συμφωνία εν μέσω οργισμένων φωνών για ‘προδότες’ από εθνικιστές που αντιτίθενται στη συμφωνία», η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι βάσει της συμφωνίας η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας τέρμα σε μια διαμάχη που χώριζε τις δύο βαλκανικές χώρες επί δεκαετίες.
Η Guardian αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (153 ψήφοι υπέρ, 146 κατά, μία παρόν), και στις χθεσινές δηλώσεις στη Βουλή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε ότι «έπειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, συζητήσεων και εξαντλητικού διαλόγου, φθάνουμε στο τέλος μιας σκληρής και επίπονης διαδικασίας», καλώντας τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία.
Το δημοσίευμα αναφέρεται τέλος στις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις των αντιτιθέμενων στη συμφωνία που κατήγγειλαν τη συμφωνία ως εθνικό ξεπούλημα και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθώς και στη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που ανέμιζαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», ενώ ορισμένοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες.
Τα πρώτα σχόλια του γαλλικού Τύπου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
«Μη με ονομάζετε πλέον Μακεδονία, αλλά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με τα λόγια αυτά η παρουσιάστρια του διεθνούς γαλλικού καναλιού France 24, αναφέρθηκε στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
Στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Αλεξία Κεφαλά μίλησε κατ’ αρχάς για την πολύωρη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στη Βουλή, και έδωσε την ανάλυση των ψήφων για την κατάληξη στην πλειοψηφία των 153 ψήφων υπέρ, στο σύνολο των 300. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη διαδήλωση των πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο, που ήταν σαφώς «λιγότεροι από τις κοντά 100.000 που κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους της Αθήνας», όπως είπε, και έδωσε μια σύντομη περίληψη του προβλήματος για το όνομα, «που είχε μεταβληθεί σε πόλεμο». «Ένας πόλεμος (για το όνομα) που λήγει σήμερα, γι’ αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ περήφανος για την επικύρωση αυτής της Συμφωνίας και σκοπεύει να απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό τις επόμενες ώρες» κατέληξε η ανταποκρίτρια.
Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνει το νέο όνομα της Μακεδονίας, η επαρχιακή εφημερίδα «Λε Ντοφινέ» (Hautes-Alpes) ) αναφέρθηκε πρώτη, στη επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία. «Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για το νέο όνομα της Μακεδονίας, θέτοντας ένα τέλος στη διπλωματική διαμάχη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις των δύο χωρών. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ που για χρόνια εμποδιζόταν από το ελληνικό βέτο» καταλήγει η εφημερίδα.
FAZ: “H Βόρεια Μακεδονία χαράσσει πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ”
Μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική βουλή και τον συμβιβασμό με τη γειτονική χώρα, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» γράφει η FAZ και εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου».
Όσον αφορά την άμεση ένταξη στην ΕΕ, οι οικονομολόγοι είναι πολύ συγκρατημένοι. «Το 2025 είναι μια πολύ αισιόδοξη ημερομηνία, όταν κανείς γνωρίζει πόσο καιρό αυτό διήρκεσε με την Κροατία», όπως δήλωσε ο Γκίντερ Ντόιμπερ, επικεφαλής οικονομολόγος της RBI Research με έδρα τη Βιέννη.
«Ο βόρειομακεδόνας πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μπορεί να το φανταστεί ακόμα και για το 2023 να ενταχτεί η χώρα του στην ΕΕ», τονίζει η FAZ
«Όσον αφορά την εμπορική ολοκλήρωση με την ΕΕ και τις δυνατότητες εξαγωγών, η Βόρεια Μακεδονία είναι σίγουρα η πλέον προηγμένη υποψήφια προς ένταξη χώρα των δυτικών Βαλκανίων», όπως λέει ο Ντόιμπερ. «Εξ αυτού οι ευρωπαϊκή προοπτική έχει νόημα και δεν αποτελεί μόνο μία κενή υπόσχεση».
Όπως γράφει η γερμανική FAZ, παρά τις πολλές εσωπολιτικές ρήξεις η χώρα αυτή θεωρείται εξάλλου «φωτεινό παράδειγμα εθνικής ειρήνευσης» – διαφορετικά απ’ ό,τι για παράδειγμα η Σερβία και το Κόσοβο. Η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας που έχει μόνο 2,1 εκατ. κατοίκους δεν παρουσιάζει καμία μεγάλη ανισορροπία. Ούτε το κράτος, ούτε ο ιδιωτικός τομέας έχουν μεγάλο χρέος, ενώ το έλλειμμα ισολογισμού είναι μετριοπαθές. Αφότου η οικονομία το 2017 δεν αναπτύχθηκε τόσο καλά – μεταξύ άλλων και λόγω ενός σχηματισμού κυβέρνησης που έγινε με αργούς ρυθμούς – η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε για το 2018 θετικό πρόσημο της τάξεως του 2,5%. Για το 2019 και το 2020 αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό 2,9 και 3,2%. Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει παρόμοια ποσοστά, καταγράφει για το 2018 ένα ποσοστό ανεργίας που παραμένει υψηλό στο 21%. Αλλά αυτό αναμένεται να πέσει κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα τον προηγούμενο χρόνο. Η αυξανόμενη ανάπτυξη είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να επανεκβιομηχανιστεί, όπως αναφέρθηκε. Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ υποσχέθηκε με αφορμή τη συμφωνία με την Ελλάδα ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία. «Ανακηρύσσουμε το 2019 σε έτος οικονομίας», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά από τα Σκόπια.
Η χώρα μαστίζεται από την παραοικονομία, τη διαφθορά και την υψηλή ανεργία. Αυτό η ΕΕ το βλέπει εξαιρετικά επικριτικά, και καθίσταται δύσκολο για τη χώρα να σταθεί στην εσωτερική αγορά, αν και έχει προχωρήσει πολύ σε καθαρό επίπεδο ευημερίας και θεωρητικά είναι εξοπλισμένη για μια ένταξη ήδη από τον επόμενο χρόνο, το 2020. Επειδή θα παρουσιάσει την ίδια ευημερία όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατά την δική τους ένταξη το 2007,σημειώνει η FAZ.
Το Der Spiegel για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Πρώτο θέμα είναι στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.”Μετά από σχεδόν 30 χρόνια συγκρούσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, σε “Βόρεια Μακεδονία”. Τη συμφωνία είχε υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ το περασμένο καλοκαίρι, γράφει το Der Spiegel.
To γερμανικό περιοδικό γράφει ότι η διαμάχη για το όνομα ξεκίνησε από το 1991 που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Σε αντάλλαγμα μετά την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα δεν θα αντιταχθεί πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, γράφει το Der Spiegel.
Der Standard: Η ελληνική Βουλή υπερψήφισε τη Συμφωνία – Η γειτονική χώρα θα ονομάζεται μελλοντικά «Βόρεια Μακεδονία»
Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας για αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας”, η οποία μελλοντικά θα ονομάζεται “Βόρεια Μακεδονία”, αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοσή της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, παρατηρώντας πως στην ψηφοφορία την Παρασκευή, υπέρ της Συμφωνίας, την οποία είχαν διαπραγματευτεί οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Αλέξη Τσίπρα καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές.
Στην είδηση σημειώνεται πως μέχρι τελευταία υπήρχαν μεταξύ του πληθυσμού μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον της Συμφωνίας και πως σύμφωνα με την ειδησεογραφία μέσων ενημέρωσης, μετά από μία διαδήλωση μπροστά στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης υπήρξαν από την Αστυνομία 133 προσαγωγές διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν κυρίως ακροδεξιοί.
Διεθνή ΜΜΕ: Η πΓΔΜ ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία
Με κατεπείγοντα τηλεγραφήματά τους, διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
«Οι έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για την νέα ονομασία της Μακεδονίας, τερματίζοντας μία διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Περισσότεροι από 151 από τους 300 βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ατλαντική Συμμαχία, η οποία μέχρι σήμερα αποκλειόταν από το ελληνικό βέτο», αναφέρει το AFP.
Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει πως το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία που αλλάζει το όνομα της γειτονικής πΓΔΜ, “ξεμπλοκάροντας ύστερα από δεκαετίες την επιδίωξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ”. “Με τη διευθέτηση τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για την χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’, μετονομάζοντας το μικρό βαλκανικό κράτος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»”, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, που επισημαίνει ότι η πΔΓΜ έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία.
Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Ανατολή) μετέδωσε με επείγον τηλεγράφημά του τις εξελίξεις από την Ελλάδα: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για το ονοματολογικό που επιτεύχθηκε με τη Μακεδονία» ανέφερε το Anadolu.
Tο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA μετέδωσε επίσης κατεπειγόντως την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή. «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με ψήφους 153 υπέρ 146 κατά» μετέδωσε το DPA.
Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC ανέφερε πως «οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν με οριακή πλειοψηφία μία ιστορική συμφωνία με τη Μακεδονία, τερματίζοντας μία 27ετή διένεξη για την ονομασία της από βορρά γειτονικής τους χώρας».
Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε με 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 κατά την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, προσθέτει το BBC.
Tο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, με τηλεγράφημα του με τίτλο «η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε της συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συγκεκριμένα ότι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν 153 βουλευτές , κατά 146, ενώ υπήρξε ένας βουλευτής που δήλωσε παρών.
Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει στη συνέχεια ότι, «σύμφωνα με την διαδικασία, για την επικύρωση της συμφωνίας αρκούσε η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία με τουλάχιστον με 151 ψήφους στη Βουλή».
Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, σε τηλεγράφημα του με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας» γράφει ότι «Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (που υπέγραψε -σ.σ) με τα Σκόπια για την μετονομασία της Δημοκρατίας τη Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».
Αναφερόμενο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επισημαίνει ότι «υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και οκτώ βουλευτές από άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι».
Με την ένδειξη «επείγον» τα σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή
Όλα τα ΜΜΕ στη Σερβία μετέδωσαν άμεσα την είδηση της κύρωσης από την Βουλή των Ελλήνων της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS) μεταδίδονταν μάλιστα, μισή ώρα πριν την ψηφοφορία, απευθείας η συζήτηση, από το κανάλι της Βουλής. Στο κείμενο αναφέρεται ότι «με την ψήφο 153 βουλευτών τερματίστηκε η εικοσιεπτάχρονη διένεξη Αθηνών- Σκοπίων».
Στην ιστοσελίδα τού δημοφιλούς ειδησεογραφικού σταθμού Β-92 σε δημοσίευμα με τίτλο: «Τέλος εποχής – οι Έλληνες είπαν “Ναι”» αναφέρει ότι «οι Έλληνες βουλευτές έβαλαν τέρμα σε μία διένεξη δεκαετιών κυρώνοντας την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».
Η απόφαση της Βουλής είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Σερβίας.
«Η μεγαλύτερη επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική», γράφει η «Handelsblatt», σχολιάζοντας την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
«Η συμφωνία με τη Μακεδονία για την ονομασία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Handelsblatt» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο αναρτήθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Βουλή των Ελλήνων. «Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για την Μακεδονία επικυρώθηκε, αλλά η διαμάχη για το όνομα της γειτονικής χώρας θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί εκ νέου», αναφέρεται στον υπότιτλο.
«Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται καλλιτέχνης της πολιτικής επιβίωσης. Αν και ηγείται ακόμη μόνο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, (…) ο πρωθυπουργός πέρασε τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο (…) Ο Τσίπρας μπορεί να τρίβει τα χέρια του. Όχι απλώς πέρασε την αμφιλεγόμενη συμφωνία, αλλά κέρδισε και αποστάτες από τους δεξιολαϊκιστές ΑΝΕΛ και από δύο κεντροαριστερές ομάδες και έφερε αυτά τα κόμματα σε υπαρξιακές δυσκολίες. Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για διεύρυνση της πολιτικής βάσης του αριστερού συνασπισμού του προς το κέντρο», αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republik Nordmazedonien»), η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Η Δύση από την ενσωμάτωση της χώρας στη Συμμαχία αναμένει τη σταθεροποίηση των πλούσιων σε διαμάχες Δυτικών Βαλκανίων. Η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή αναμένεται επίσης να περιοριστεί», επισημαίνεται.
«Για τον Τσίπρα η έγκριση της Συμφωνίας για την Μακεδονία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του στην εξωτερική πολιτική στην τετραετή θητεία του (…) Εσωπολιτικά ωστόσο βρίσκεται στην άμυνα. Διότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι δημοφιλής», τονίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στο αποτέλεσμα πρόσφατης σχετικής δημοσκόπησης, ενώ σημειώνει ότι στο εξωτερικό η διαμάχη συχνά χλευαζόταν ως «διαμάχη για λέξεις».
«Ακόμη και αν η Συμφωνία είναι τώρα επικυρωμένη και μπορεί να τεθεί σε ισχύ, η διαμάχη θα μπορούσε να ξεσπάσει εκ νέου», τονίζει ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας στην Αθήνα και συνεχίζει: «Ο συντηρητικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιγράφει τον συμβιβασμό για την ονομασία ως “εθνική ήττα”, θέλει ωστόσο να τηρήσει την συμφωνία, στο πλαίσιο του “pacta sunt servanda” (μτφ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Ο Μητσοτάκης θέλει όμως να εμποδίσει με βέτο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. Αυτό δεν είναι μια κενή απειλή. Διότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να διαδεχτεί τον Τσίπρα στην πρωθυπουργία, μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο», επισημαίνει ο συντάκτης και παραθέτει τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, για να τονίσει ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στην επανεκλογή του, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό. «Το επόμενο βήμα μετά τη νίκη στην ψηφοφορία για την Μακεδονία θα είναι πιθανόν ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός. Ο Τσίπρας θα ανταμείψει ίσως με κυβερνητικά πόστα κάποιους από τους βουλευτές που δεν ανήκουν στο κόμμα του και τον στήριξαν στην ψηφοφορία για τη Μακεδονία. Και έτσι θα έχει πάλι πλειοψηφία στην Βουλή», καταλήγει το δημοσίευμα.
Ο ρωσικός Τύπος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο
Όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο εγκρίθηκε η μετονομασία της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία.
Ιδιαίτερα εκτενής είναι η αναφορά της οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία στο δημοσίευμά της με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την μετονομασία της Μακεδονίας», γράφει : «Στην Βουλή των Ελλήνων τη συμφωνία υποστήριξε μόνο το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καθοριστικής σημασίας ήταν οι ψήφοι μεμονωμένων βουλευτών άλλων κομμάτων», ενώ «στην αντιπολίτευση δεν αρέσει η οποιαδήποτε χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ σε σχέση με την ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς και το ότι με την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα στερείται τον κύριο μοχλό επιρροής της στα Σκόπια , όπως είναι το δικαίωμα του βέτο σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Η ρωσική οικονομική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα την εφημερίδα The New York Times, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «νίκη της Δύσης» «η οποία εδραίωσε τις θέσεις της στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».
Η εφημερίδα Rossiskaya gazeta, που απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, στην εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών», υπενθυμίζει ότι η συμφωνία «δίνει το ‘πράσινο φως’ στην επίσημη αναγνώριση από την Αθήνα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη νέα της συνταγματική ονομασία που είναι Βόρεια Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο στην βαλκανική αυτή χώρα για το ΝΑΤΟ και τη ΕΕ».
Η εφημερίδα γράφει ότι «έπειτα από θυελλώδεις τοποθετήσεις, στην πορεία των οποίων οι εκπρόσωποι όλων των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπέρ της κύρωσης της «ιστορικής συμφωνίας « ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά 146 και ένας δήλωσε παρών».
Αναφερόμενη μάλιστα στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας , η εφημερίδα συμπεραίνει ότι «δεδομένου ότι στην Βουλή των Ελλήνων συνεδριάζουν 300 βουλευτές, οι θιασώτες της διευθέτησης της 27ετούς διένεξης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία του κράτους της Μακεδονίας, πρακτικά εξασφάλισαν προς όφελος τους την ελάχιστη υπεροχή σε ψήφους». Αναφερόμενη στην ελληνική βουλή γράφει στη συνέχεια ότι «Η διαίρεση που υπάρχει στην Βουλή των Ελλήνων , γίνεται πιο αισθητή στην κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει με υπέρμετρη ευαισθησία το ‘μακεδονικό ζήτημα’».
Η εφημερίδα Le Figaro για την κύρωση της συμφωνίας αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ από το ελληνικό κοινοβούλιο
Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας», η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενέκρινε ήδη την αλλαγή του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πως αυτή η διπλή κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα επιτρέψει την άρση του βέτο που έθετε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Figaro αναφέρει επίσης πως το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Ελλάδα επειδή οι αντίπαλοι της συμφωνίας θεωρούν πως αποτελεί «εθνική προσβολή».
Η εφημερίδα γράφει πως δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από τη Βουλή για να διαδηλώσουν την εχθρότητά τους απέναντι στο κείμενο που περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος και αναφέρεται στις (σημερινές) δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» που θέτει τέρμα σε μια διπλωματική διαμάχη σχεδόν 30 χρόνων και ανοίγει τον δρόμο για «τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».
Βρετανικός Τύπος: «Ακατόρθωτη αποστολή» πετυχαίνει η Ελλάδα με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Σημαντική νίκη για τον «πολιορκημένο» πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζουν οι Times την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τίτλο «Ανακούφιση για τον Τσίπρα καθώς οι βουλευτές στηρίζουν τη συμφωνία για την μετονομασία της Μακεδονίας», η εφημερίδα γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη 153 από τους συνολικά 300 βουλευτές, αλλά μετά από έντονες συζητήσεις και βίαιες διαμαρτυρίες, και από μία πρόταση μομφής που κόντεψε να ανατρέψει την κυβέρνησή του.
«Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα ανακτά την ιστορία της, τα σύμβολα και την παράδοση» αναφέρουν οι Times, επικαλούμενες τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον της Bουλής, πριν αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Επίσης, αναφέρεται σε μήνυμα του κ.Τσίπρα στο twitter μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, που έλεγε πως «σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Σήμερα γράφουμε μία νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος του εθνικισμού, οι διαμάχες και οι συγκρούσεις θα αντικατασταθούν από τη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία».
ΟΙ Financial Times δημοσιεύουν την είδηση της υπερψήφισης της συμφωνίας με τον τίτλο «Η Ελλάδα τελειώνει την διαμάχη συμφωνώντας στην αλλαγή ονομασίας σε Βόρεια Μακεδονία» και σχολιάζοντας ότι βουλευτές μικρών κομμάτων βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει νίκη με μικρή διαφορά στη Βουλή.
Η Telegraph γράφει σε τίτλο της: «Η Ελλάδα πετυχαίνει ακατόρθωτη αποστολή (‘mission impossible’) επικυρώνοντας τη συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Μακεδονία». Αναφέρεται σε μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού με το οποίο χαιρετίζει «μία νέα σελίδα για τα Βαλκάνια» μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, η οποία αλλάζει το όνομα της «Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία». Υποστηρίζει ότι η επικύρωση ανοίγει το δρόμο για την «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κίνηση που – όπως σχολιάζει – ανακόπτει την ρωσική επιρροή στην περιοχή.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, αναφέρει, κυριάρχησαν συναισθήματα και κατηγορίες για προδοσία από τους αντίθετους με τη συμφωνία. «Η Μακεδονία θα πρέπει τώρα να προσθέσει επεξηγηματικές πλακέτες στα αγάλματα και στα μνημεία στα Σκόπια και θα πρέπει να απομακρύνει όλα τα σύμβολα του ήλιου της Βεργίνας, αρχαίο σύμβολο που σχετίζεται με την οικογένεια του Μ.Αλεξάνδρου» καταλήγει.