Άλλο ένα επικριτικό δημοσίευμα κατά της Κυβέρνησης για το θέμα των υποκλοπών με το Predator ήρθε σήμερα απ’ τον ευρωπαϊκό ιστότοπο Euractiv.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι παρότι, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν βρεθεί υπό παρακολούθηση με λογισμικό Κατασκοπείας, μεταξύ άλλων όταν επικοινωνούσαν με Ευρωπαίους ομολόγους τους, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ επιμένουν να θεωρούν το θέμα εθνική υπόθεση.
Ενενήντα δύο Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, Υπουργών και δημοσιογράφων, έλαβαν μολυσμένα SMS που σχετίζονται με το spyware Predator, δήλωσε χθες, Πέμπτη, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Inside Story ότι τα μηνύματα περιείχαν ένα σύντομο κείμενο και έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο, ο οποίος μοιάζει πολύ με έναν γνωστό ιστότοπο που εστιάζει κυρίως στις ειδήσεις.
Κάθε μήνυμα ήταν προσαρμοσμένο στο συγκεκριμένο άτομο στο οποίο στάλθηκε. Υπήρχαν περισσότερα από 350 SMS που σχετίζονται με το spyware σε πιθανούς στόχους του Predator, μερικά από αυτά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του κράτους για εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το Euractiv υπενθυμίζει ότι η χρήση spyware στην Ελλάδα είναι παράνομη, ακόμη και για κρατικούς φορείς.
Επιπτώσεις στην ΕΕ
Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που έπεσε θύμα του spyware Predator, είπε στο EURACTIV ότι αυτή τη φορά «μιλάμε για Υπουργούς, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών».
«Μιλάμε για ανθρώπους που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ενώ καλούσαν άλλους Ευρωπαίους Υπουργούς, ήταν υπό παρακολούθηση», είπε.
Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής Σόφι Ιν’τ Βελντ, Εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή και άλλα όργανα της ΕΕ, όπως η συνοριακή υπηρεσία Frontex.
Κατήγγειλε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε λόγο να διερευνήσει πολύ διεξοδικά». Ωστόσο, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν σιωπήσει σχετικά με αυτό μέχρι στιγμής, αποκαλώντας το θέμα που πρέπει να διερευνήσουν οι εθνικές αρχές.
«Φτάνουμε στο σημείο όπου η Επιτροπή δεν αξίζει πλέον την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είχε δηλώσει η Ολλανδή Ευρωβουλευτής στο Euractiv.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι τόσο αυτοί όσο και η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υπολογιστών για τα θεσμικά όργανα, τους φορείς και τους οργανισμούς της ΕΕ (CERT-EU) «γνωρίζουν τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό «Predator» και παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση».
«Παίρνουν πολύ σοβαρά αυτό το εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό και εφαρμόζουν αυστηρές πολιτικές, τόσο προληπτικές όσο και αμυντικές, για την προστασία των υποδομών, των δεδομένων και των συσκευών μας».
Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, η Επιτροπή «δεν έχει καμία ένδειξη ότι αυτό το κακόβουλο λογισμικό υπάρχει στην υποδομή πληροφορικής της».
Το δημοσίευμα, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του Predator σε άλλες χώρες χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που «ήταν σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ για τις τεχνολογίες διπλής χρήσης». Σημειώνει ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος την υπόθεση.
Η ελληνική Κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με το spyware Predator και επιμένει ότι οποιαδήποτε παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε κάτω από τα νόμιμα κανάλια των Μυστικών Υπηρεσιών (ΕΥΠ).
Όσον αφορά το Predator, ελληνικό στέλεχος λέει ότι είναι θέμα «ιδιωτών» που εξετάζει αυτή τη στιγμή η ελληνική Δικαιοσύνη. Ωστόσο, σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, η Δικαιοσύνη δεν έχει δώσει κανένα αποτέλεσμα, υπογραμμίζει το Euractiv.