Η Ελληνική Στατιστική Αρχή παρουσίασε τα επίσημα και πλήρως ολοκληρωμένα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού της χώρας (2021).
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (#ΕΛΣΤΑΤ), μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και των τριών φάσεων της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, της πρώτης ψηφιακής απογραφής στη Χώρα μας, και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας και ελέγχου των δεδομένων, ανακοινώνει τα αποτελέσματα αναφορικά με τον Μόνιμο Πληθυσμό της Ελλάδας.
Μέσω της Απογραφής, η οποία διενεργήθηκε βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17), έγινε η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώθηκαν στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.
Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών με μια ματιά
• Η πρώτη Απογραφή που έγινε με νόμο του Ελληνικού Κράτους (4772/2021) και ψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
• Η πρώτη ψηφιακή Απογραφή από καταβολής του Ελληνικού Κράτους.
• Για πρώτη φορά η μεγάλη συμμετοχή καθώς και η ποιότητα και το βάθος των στοιχείων επιτρέπουν τη δημιουργία ενός αξιόπιστου στατιστικού μητρώου πληθυσμού και την πλήρη αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της Χώρας στις επίσημες στατιστικές.
Ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.482.487 άτομα, εκ των οποίων τα 5.356.510 είναι γυναίκες (51,1%) και 5.125.977 άντρες (48,9%). Με βάση τα νέα στοιχεία, προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των πολιτών έχει μειωθεί συγκριτικά με την απογραφή του 2011 κατά 3,1%.
Σχετικά με τις Περιφέρειες της χώρας, στις περισσότερες εξ αυτών παρατηρείται μείωση του πληθυσμού, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Αναλυτικά:
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης καταγράφεται μείωση του πληθυσμού κατά 7,6%, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά 10,3%, στην Περιφέρεια Ηπείρου 5%, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 6,1%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά 7,1%, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά 1,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 6,6%, στην Περιφέρεια Αττικής κατά 0,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά 2,2%.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέγραψε αύξηση πληθυσμού 6,1%, συγκριτικά με την απογραφή του 2011, ενώ και η Περιφέρεια Κρήτης κατέγραψε επίσης πληθυσμιακή αύξηση, ύψους 0,2%.