Δεν υπάρχει δυστυχώς σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Μιλάμε για φωτιές μέσα στον αστικό ιστό.
Περπατώντας την ημέρα στη βορειοανατολική Αττική διαπιστώνεις την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού. Ήμασταν για άλλη μια φορά ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ασύμμετρη αυτή απειλή και αυτό κόστισε ακριβά σε συνανθρώπους μας, θα μας γίνει όμως μάθημα;
Μάθαμε από τα λάθη μας;
Από το 2019 έως το 2024 έχουν καεί τα περισσότερα δάση επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αυτό που διαπιστώνω όμως, είναι ότι καμιά φωτιά δεν άγγιξε τα μοναστήρια μας, θυμάστε την φωτιά στην Εύβοια που δεν άγγιξε το μοναστήρι Του Οσίου Δαυίδ με τον γέροντα Γαβριήλ και τους μοναχούς να παλεύουν με τις φλόγες. Και χθες η φωτιά στην Μακρή δεν άγγιξε το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ και τη Μονή Πεντέλης.
Είναι σημαντικό μετά την φωτιά να γίνει αξιολόγηση γιατί συνέβη αυτό. αξιολόγηση ζημιών και να προχωρήσουμε σε άμεση αποζημίωση, μην ξεχνάμε τι έχει συμβεί στην Θεσσαλία με τις πλημμύρες και που μέχρι σήμερα οι πατριώτες μας εκεί φωνάζουν και γκρινιάζουν Θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια Σόλους αυτούς πυροσβέστες που πραγματικά παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες με όλη τους την ψυχή να σώσουν τα δάση και τις περιουσίες πραγματικά είναι ήρωες.
Να απαντήσει η κυβέρνηση
Θα πρέπει η κυβέρνηση να μας πει τα 2,1 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης πως ακριβώς τα χρησιμοποίησε για προληπτικούς λόγους και αν αποκτήσαμε εξοπλισμό νέας τεχνολογίας σύμφωνα με τα νέα καιρικά φαινόμενα για να προστατεύσουν την πατρίδα μας.
Ερωτήματα στον Υπουργό
Όταν ο κύριος Κικίλιας λέει ότι επεμβήκαμε αμέσως πως η φωτιά επεκτάθηκε σε 40 km;
Γιατί δεν έχει πάρει επιστήμονες γύρω του να το συμβουλεύουν σωστά, ποια είναι η ομάδα που τον συμβουλεύει και πάντα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα κάθε καλοκαίρι;
Το συμπέρασμα είναι ότι οι πληγέντες από τις προηγούμενες φωτιές από τον θεσσαλικό κάμπο με τις πλημμύρες μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί σε πραγματικά νούμερα θα πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να δείτε το πρόβλημα όχι να το σκεπάζει.
Η πρότασή μας για άμεση αποκατάσταση
Επιβάλλεται άμεση καταγραφή των ζημιών, εξονυχιστικό έλεγχο των δημοσίων υποδομών που επηρεάστηκαν από τις φωτιές και άμεση αποζημίωση των πληγέντων.
Πέντε άμεσες προτάσεις μας
1. Δημιουργία Σώματος Δασοπροστασίας με Δασοφύλακες, Δασονόμους, Δασοκομάντος, Επιστημονικό προσωπικό με ιδιαίτερες γνώσεις στην Πληροφορική, στις νέες τεχνολογίες για ψηφιακούς χάρτες και έγκυρη προειδοποίηση με προηγμένες μεθόδους.
2. Ανανέωση του στόλου αεροπυρόσβεσης με εναέρια μέσα συμβατά με το ανάγλυφο της χώρας μας.
3. Απαγόρευση δραστηριοτήτων στις καμένες εκτάσειςγια 20 χρόνια, μέχρι να αναγεννηθεί το δάσος.Δεντροφυτεύσεις στα σημεία που είναι αδύνατη η αναγέννηση του δάσους.
4. Εκπαίδευση και πολιτική επιστράτευση όποτε απαιτείται από πολίτες ανά Δήμο, με Οικονομική Αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
5. Εκπαίδευση στις σχολικές αίθουσες για την αγάπη και προστασία του δάσους, να μάθουμε πόσο σημαντικό είναι για τη ζωή μας.
Τι συνεβη με τα 2.1 δις. ευρώ
Τα 2,1 δις ευρώ που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση από το ταμείο ανάκαμψης για αξιοποίηση της πυροπροστασίας της Ελλάδος γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν για να προλάβουμε αυτά που συμβαίνουν σήμερα;
Είναι λάθος να επικαλούμαστε συνέχεια την κλιματική κρίση τους ανέμους και να πετάμε τις ευθύνες από πάνω μας.
Υπήρξε επιχειρησιακό σχέδιο όταν ξεκινήσει φωτιά από το Βαρνάβα να προλάβουμε τα επόμενα ή πάντα φταίει ο στρατηγός άνεμος;
Πρωτοφανές το ότι η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό για πρώτη φορά και δεκάδες σπίτια βιοτεχνίες κάηκαν, κόσμος καταστράφηκε σε λίγες ώρες.
Το να επικαλείται η κυβέρνηση συνέχεια το 112 και να θεωρεί επιτυχία την λειτουργία του μετά από τις καταστροφές δεν είναι λύση.
Ο Βαρνάβας κύριοι δεν είναι Αμαζόνιος.
Θέλουμε αποτελέσματα τώρα.
(Στις παρακάτω φωτογραφίες εμφανίζεται η καμένη περιοχή της Αττικής το 2009 και 15 χρόνια μετά η καμμένη περιοχή της Αττικής σήμερα.Τα συμπεράσματα δικά σας. Δυστυχώς κανένα πάθημα δεν γίνεται μάθημα σε αυτή την χώρα)
(Πηγές εικόνων NOA BSM , Meteo.gr)
Ανδρέας Βορύλλας
Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών ΝΙΚΗ