Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η απορρόφηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ).
Κατά την κυβέρνηση ο ρόλος του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ αλλάζει και γίνεται περισσότερο αναπτυξιακός. Με αυτήν την πολιτική θα περιμέναμε να δούμε και την απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. από το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.
Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στο παρόν νομοσχέδιο αν και η ΕΤΑΔ Α.Ε. διαθέτει τον κύριο όγκο ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου καθώς και έμπειρο προσωπικό και στελέχη, που σίγουρα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αναδιάρθρωση του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ.
Φοβόμαστε ότι πίσω από τη μη απορρόφηση της ΕΤΑΔ Α.Ε. κρύβονται επιζήμιες διαμάχες για το ελληνικό δημόσιο όπως η περίπτωση της δικαστικής διαμάχης του ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗ (Grant Resort) με την (ΕΤΑΔ).
Η εταιρεία του Παντελή Μαντωνανάκη (Αττικός Ήλιος), που ανέλαβε την επένδυση στο Λαγονήσι πριν από περίπου 24 χρόνια έχει ήδη κερδίσει περίπου 630 εκ. ευρώ σε διεκδικήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου, μετά από 8 αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου.
Ομιλία του Ανδρέα Βορύλλα, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις» (31/7/2024).