Διπλό πλήγμα για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης χηρείας και ταυτόχρονα διπλή πολιτική και κοινωνική πρόκληση για την κυβέρνηση αναδεικνύει η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την κατάργηση της μιας από τις δύο εθνικές συντάξεις, σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει και δική του σύνταξη πέραν της χηρείας.
Μετά από έξι χρόνια αφωνίας εκ μέρους των αρμοδίων, πλέον υπό το βάρος της κρίσης του ΣτΕ, η κυβέρνηση καλείται να επιλύσει δύο κρίσιμα για την επιβίωση χιλιάδων συνταξιούχων ζητήματα:
1. Την κατάργηση ή μη, της μίας από τις δύο εθνικές συντάξεις όταν ο/η δικαιούχος, εκτός από τη σύνταξη του αποθανόντος, λαμβάνει και σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και
2. την μείωση από το 70% στο 35% ή μη, της σύνταξης χηρείας για τους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι είτε λαμβάνουν παράλληλα σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος είτε εργάζονται.
Κάτι που ήδη έχει πράξει για τους δικαιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ.
Με τον πολιτικό υδράργυρο να βρίσκεται στο κόκκινο και τους συνταξιούχους να προετοιμάζουν συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 27 του μηνός διεκδικώντας ενίσχυση του εισοδήματος και αποκατάσταση των απωλειών που έχουν υποστεί τα τελευταία 15 χρόνια, η κυβέρνηση θα πρεπει να επιλέξει μεταξύ:
α) νέων περικοπών με πολιτικό κόστος
β) οριστικής επίλυσης του προβλήματος υπέρ των συνταξιούχων, με δημοσιονομικό κόστος, καθώς όχι μόνο δεν θα εισπράξει τα χρήματα των περικοπών ,αλλά θα πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά στους δικαιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ τα ποσά της παρακράτησης από τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες στο μεταξύ έχουν μειωθεί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, με τη νέα δικαστική απόφαση, 200.000 και πλέον συνταξιούχοι λόγω θανάτου κινδυνεύουν με επιστροφή ποσών 15.000-30.000 ευρώ.
Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου (άρθρο 7 παρ.5 ν. 4387/2016) για την κατάργηση της δεύτερης εθνικής σύνταξης, ενώ ο νόμος Βρούτση (4670/2020) είχε διατηρήσει και τις δύο προβλέψεις που οδηγούν στην περικοπή των συντάξεων χηρείας.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2024 ενώπιον του ΣτΕ (7μελής σύνθεση) και οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων χηρείας είχαν ζητήσει την ακύρωση της Φ.80000/Δ17/109302/30-12-2021 εγκυκλίου του πρώην Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.Τσακλόγλου με θέμα «Εθνική σύνταξη και κατώτατα όρια σε περίπτωση σώρευσης-Συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία».
Με πλειοψηφία η 7μελής σύνθεση του Α’ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε συνταγματική τη διαταξη του νόμου Κατρούγκαλου (άρθρο 7 παρ. 5 ν. 4387/2016) που επιτρέπει ΜΙΑ ΜΟΝΟ εθνική σύνταξη σε περίπτωση σώρευσης στο ίδιο πρόσωπο περισσοτέρων τής μίας συντάξεως (σύνταξη χηρείας-σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος).
Ο κ. Μητρόπουλος καλεί την κυβέρνηση “να ακυρώσει την απαράδεκτη εγκύκλιο Τσακλόγλου και να καταργήσει την άδικη διάταξη του νόμου Τσίπρα-Κατρούγκαλου που θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση αρκετές χιλιάδες συνανθρώπων μας αυτής τής ευαίσθητης κοινωνικής κατηγορίας”.

