Με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις υποδέχθηκαν τον νέο προϋπολογισμό κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά την πρώτη ημέρα συζήτησής του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Ο προϋπολογισμός του 2025, αποτυπώνει ότι στην Ελλάδα συνδυάζονται αρμονικά η δημοσιονομική σύνεση με την ανάπτυξη, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τις κοινωνικές παροχές, η μείωση των φόρων και η αύξηση των δαπανών με τη μείωση του χρέους», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης.
ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ: «Ο προϋπολογισμός του 2025 έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, ένα μεγάλο κίνδυνο να παγιδεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας σε μία διαρκή λιτότητα και ένα δεύτερο, ότι αδυνατεί να εγγυηθεί μεσομακροπρόθεσμα το πολύτιμο αγαθό της δημοσιονομικής σταθερότητας»,επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Πάρις Κουκουλόπουλος.
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Έφτασε ο καιρός να αλλάξουν στοχευμένα και αναλογικά οι φορολογικοί συντελεστές», εκτίμησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.
ΚΚΕ: «Η μη επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα» προέβλεψε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ελληνική Λύση: Την ανάγκη αλλαγής «του αποτυχημένου φορολογικού μοντέλου που ακολουθεί η κυβέρνηση», επισήμανε ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.
Νέα Αριστερά: «Φέρνετε έναν προϋπολογισμό «σταθερότητας» που δεν λύνει τα προβλήματα των ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία», είπε απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο γενικός εισηγητής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Νίκη: «Η κυβέρνηση με την πολιτική της αυξάνει το χρέος»,ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Νίκης Ανδρέας Βορύλλας.
Πλεύση Ελευθερίας: «Ο προϋπολογισμός του 2025,αποτελεί έναν ακόμη προϋπολογισμό που ευνοεί τους λίγους και όχι τους πολλούς», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας
« Η ελληνική οικονομία μεγαλώνει με πολλαπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, μιλώντας «για ένα θετικό προϋπολογισμό ανάπτυξης και σταθερότητας που καλείται να συγκεράσει τον στόχο της διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και της αύξησης του εισοδήματος των πολιτών».
Επισήμανε,πάντως, ότι «ακόμη δεν έχουμε πετύχει την σύγκλιση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», αλλά παρατήρησε ότι « ενώ μέχρι το 2019 αποκλίναμε, τώρα αυτή η κατάσταση έχει αναστραφεί και ο ρυθμός σύγκλισης είναι διαρκής και επιταχυνόμενος».
Δημήτρης Ράντος