Στην 34η θέση διεθνώς, έχοντας κάνει άλμα 28 θέσεων από την 62η θέση, βρίσκεται η Ελλάδα ως προς τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Economist, το οποίο αποδίδει την εντυπωσιακή αυτή πρόοδο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η βελτίωση είναι απόρροια του «αντίκτυπου των πολιτικών της φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας , του Κυριάκου Μητσοτάκη , που διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία της και έχει ήδη προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, έχει μειώσει τους φόρους φόρων και έχει τονώσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».
Ο Economist επισημαίνει πως η βελτίωση στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μία χώρα , οδηγεί σε αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ, των συνολικών επενδύσεων και των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων για τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Αναμένουμε τις σημαντικότερες βελτιώσεις σε επίπεδο πολιτικής, επενδύσεις σε υποδομές ή την αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών», εκτιμάει, κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα, την Ινδία, την Αργεντινή, το Κατάρ και την Λιθουανία.
Η καταγραφή της βελτίωσης του επιχειρηματικούς περιβάλλοντος μεταξύ 82 χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνεται βάσει του δείκτη business environment index της Μονάδας Μελετών και Ανάλυσης για την περίοδο 2024-28 και εξετάζει 91 δείκτες σε 11 διαφορετικές κατηγορίες:
• πολιτικό περιβάλλον,
• μακροοικονομικό περιβάλλον,
• ευκαιρίες της αγοράς,
• πολιτική προς την ελεύθερη επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό,
• πολιτική έναντι των ξένων επενδύσεων,
• εξωτερικό εμπόριο
• συναλλαγματικοί έλεγχοι,
• φόροι,
• οικονομία,
• αγορά εργασίας,
• υποδομές,
• τεχνολογική ετοιμότητα
Να σημειωθεί ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι η Σιγκαπούρη, η Δανία και οι ΗΠΑ θα είναι οι τρεις γεωγραφικές περιοχές με το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, μαζί με τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Ζηλανδία.
Στο μεταξύ εταιρείες, μετοχές και τράπεζες κινούνται στο ρυθμό ανόδου της Ελληνικής οικονομίας , μετά τις σημαντικές αναβαθμίσεις τους τελευταίους μήνες .
Ανάμεσα στους κλάδους οι οποίοι μπαίνουν στο κάδρο των επενδυτών είναι εκείνος των τραπεζών. Ισχυροί διαχειριστές έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη διάθεση των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ (27%) και των μετοχών της Εθνικής (18,39%).
Το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων για τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώνεται και από την έντονη παρουσία τους στις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων τους. Η περασμένη έξοδος της Εθνικής στις αγορές συγκέντρωσε προσφορές άνω των 2,4 δισ. από περισσότερους από 200 επενδυτές υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές, το ποσό της έκδοσης.
Η έκδοση της Πειραιώς , υπερκαλύφθηκε περισσότερο από τρεις φορές έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω του 1,8 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 145 θεσμικούς επενδυτές. Με σημαντική υπερκάλυψη, κατά 6 φορές ολοκληρώθηκε η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου της Eurobank,, ενώ οι προσφορές άγγιξαν τα 1,8 δισ. ευρώ, με υψηλό το ενδιαφέρον από ξένα funds.
Η Moody’s, σε πρόσφατη έκθεσή της, αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες φέτος θα επωφεληθούν από την αυξανόμενη και σχετικά φθηνή καταθετική βάση, καθώς και από νέους δανεισμούς (κυρίως στον τομέα των επιχειρήσεων) σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία που έχει υποστεί σημαντική απομόχλευση την τελευταία δεκαετία.
Εφόσον ο τίτλος επενδυτική βαθμίδα επιτρέπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, αυτό δίνει πλεονέκτημα στη ελληνική αγορά. Στις ανεπτυγμένες αγορές, το υπό διαχείριση ενεργητικό , αγγίζει τα 52 τρισ. δολάρια, έναντι 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο αλλάζει και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καθώς διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να εξεταστεί το σενάριο για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά από Επενδυτικούς Φορείς.
Όπως υποστήριξε πρόσφατα η Moody’s, η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων και του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου.
Πρώτο μέλημα πλέον της Ελληνικής κυβέρνησης, είναι η αντιμετώπιση των εξωγενών αιτιών που προκαλούν τον πληθωρισμό.
Η προσανατολισμένη πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων , βελτιώνει κατά πολύ της εικόνα της Ελληνικής αγοράς, αλλά και κατ επέκταση της Ελληνικής κοινωνίας και προδιαθέτει για ένα καλύτερο επενδυτικό κλίμα στο μέλλον .
Σε κάθε περίπτωση οι μήνες που θα ακολουθησουν θα βοηθήσουν στην ίδια κατεύθυνση , με την σταδιακή υλοποίηση διαφόρων επενδύσεων , που σε κάθε περίπτωση λειτουργούν σωρευτικά για την νέα εποχή της Ελληνικής οικονομίας , η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει αφήσει πίσω τις δύσκολες , οικονομικά, περιόδους της χρεοκοπίας 2015-2018 .