Οι προκλήσεις στα εθνικά θέματα διαδέχονται η μια την άλλη .
Ο ανιστόρητος Τσαβούσογλου, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη τριών ωρών, υποστήριξε πως στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει καθοριστεί ούτε από τη Συνθήκη της Λωζάνης ούτε από τη συνθήκη του ’48 και γι’ αυτό η Τουρκία ζητά διερευνητικές επαφές.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη της Τουρκίας για τον αγωγό Eastmed, ώστε το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ να φτάσει στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει επιλέξει εδώ και καιρό το δρόμο της διεθνούς νομιμότητας.
Η Ελλάδα ακολουθει παραδοσιακά χαμηλούς τόνους .
Σε μια εποχή όμως, που το σύνολο, σχεδόν ,όλων των βασικών μας συμμάχων υιοθετούν , το λιγότερο , πολιτικές ισων αποστάσεων , η Ελληνική διπλωματία πρέπει να προβληματιστεί .
Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την διάσκεψη της Γερμανίας για την Λιβύη εξόργισε πολλούς .
Αντίθετα ο απέναντι διεθνής ταραξίας , εμφανίζεται ως ένας από τους εγγυητές της λύσης .
Οι εξελίξεις προκαλούν.
Η Ελληνική πλευρά πρέπει να πραγματοποιήσει διεθνή καμπάνια τονίζοντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των Ελληνικών νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.
Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.
Παράλληλα η Ελλάδα πρέπει να τάσσεται στο πλευρό νέων συμμάχων , όπως ο στρατάρχης Χαφταρ , παίρνοντας αποστάσεις ακόμα και από ισχυρούς φίλους .
Οι δικλείδες ασφαλείας από την Ελληνική πλευρά πάντως, πρέπει να αφορούν τους πάντες, παλιούς και νέους συμμάχους .
Στην σημερινή ταραγμένη εποχή οι θέσεις και οι συμμαχίες αλλάζουν διαρκώς ανάλογα με τα συμφέροντα .
Κανείς στην Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ,ότι σε μια κρίσιμη στιγμή μπορεί να χρειαστεί να στηριχτούμε μόνο στις δικες μας δυνάμεις .
