Κριτική στην κοινωνική πολιτική του Δήμου Αθηναίων ασκεί ο Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή τις νέες τραγικές εικόνες με τοξικοεξαρτημένους στο κέντρο της πόλης που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
“Τα βίντεο που κυκλοφορούν από το κέντρο της Αθήνας είναι πράγματι γροθιά στο στομάχι” τονίζει σε ανάρτησή του και κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή ότι ανέκοψε την πρόοδο που είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. ” Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και η πρώτη δομή φιλοξενίας για άστεγους χρήστες ουσιών που δημιουργήσαμε, σήμερα υπολειτουργούν. Τα Κέντρα Πρόληψης σε κάθε κοινότητα, όπως και το streetwork, έχουν απαξιωθεί. Ακόμη και οι κινητές μονάδες εποπτευόμενης χρήσης, που αγοράστηκαν πριν από δύο χρόνια, παραμένουν μέχρι σήμερα ανενεργές” αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Αθήνα Ψηλά.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη
“Τα βίντεο που κυκλοφορούν από το κέντρο της Αθήνας είναι πράγματι γροθιά στο στομάχι. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι νέο.
Τα προηγούμενα χρόνια, με εξειδικευμένες δομές, ομάδες στο δρόμο και τη συνεργασία ειδικών, έγινε μια συστηματική προσπάθεια και χρόνο με τον χρόνο, καταγράφηκε πρόοδος. Αυτή η πρόοδος, όμως, ανακόπηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή.
Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και η πρώτη δομή φιλοξενίας για άστεγους χρήστες ουσιών που δημιουργήσαμε, σήμερα υπολειτουργούν.
Τα Κέντρα Πρόληψης σε κάθε κοινότητα, όπως και το streetwork, έχουν απαξιωθεί.
Ακόμη και οι κινητές μονάδες εποπτευόμενης χρήσης, που αγοράστηκαν πριν από δύο χρόνια, παραμένουν μέχρι σήμερα ανενεργές.
Παράλληλα, η δημοτική αρχή καταγγέλει τον ΕΟΠΑΕ – που διαδέχθηκε τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ – αντί να συνεργάζεται μαζί του, ενώ αγνοεί τους διεθνείς οργανισμούς.
Μέχρι και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο, μια κρίσιμη συνεργασία του Δήμου με την Ελληνική Αστυνομία, έχει ατονίσει.
Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση στην Αθήνα να έχει επιδεινωθεί αισθητά τα τελευταία δύο χρόνια.
Έχουμε επανειλημμένα θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αντιμετώπιση των ναρκωτικών δεν γίνεται με καταγγελίες και φωνές ούτε με μετακύλιση ευθυνών.
Σίγουρα όχι με αντιπολιτευτικά βιντεάκια στα social.
Γίνεται με σχέδιο, πρωτοβουλίες, συνεργασία και καθημερινή παρουσία στο πεδίο.
Οι Αθηναίοι δεν περιμένουν μαγικές λύσεις. Περιμένουν, όμως, ανάληψη ευθυνών, σοβαρότητα και δουλειά.
Μάγδα Μπουλούκου

