Τώρα που οι εκλογές στην Χειμαρρα πέρασαν και εξελέγη δήμαρχος ο εκλεκτος του Εντι Ραμα , σοβαροί παράγοντες του Βορειοηπειρωτικού στοιχείου αναφέρονται σε μια σειρά γεγονότων που έχουν την σημασία τους για το μέλλον της μειονότητας.
Οι αλβανικές ταυτότητες έχουν ημερομηνία λήξεως στη 10ετία. Περίπου 6000 ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, γιατί είχε λήξει η ταυτότητά τους. Οι ίδιοι ψηφοφόροι παρότι είχαν «ληγμένες ταυτότητες» είχαν δικαίωμα ψήφου στην πρώτη εκλογή Μπελερη .
Το 2021 διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα των εκλογέων κυρίως του δήμου Τιράνων , αλλά και αλλων Αλβανικών περιοχών .
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα, είχε φτιάξει ένα σύστημα χειραγώγησης (patronizing) των ψηφοφόρων, όπου κάθε patronizer είχε υπό την ευθύνη του 10 ψηφοφόρους που θα έπρεπε να τους πείσει να ψηφίσουν. Αυτοί οι παράγοντες ήξεραν – με κάποιο τρόπο- τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων (φορολογικά στοιχεία , πόσα χρήματα όφειλαν στο δημόσιο , δάνεια σε τράπεζες κλπ).
Με αυτό το τρόπο ασκούσαν πίεση ώστε να ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης.
Αυτοί οι patronizers είχαν πρόσβαση σε μία βάση δεδομένων που μοιράζονταν μέσα από ένα link μιας ιστοσελίδας , που κυκλοφορούσε μεταξύ τους , στο whatsapp.
Αφού έγινε γνωστό το θέμα , η Ειδική Εισαγγελία Ενάντια στη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα , που είναι αρμόδια βάσει νόμου να διερευνά τα εκλογικά εγκλήματα, αντί να ερευνήσει τις πληροφορίες σε βάθος και να κατάσχει τους υπολογιστές , πήγε στα γραφεία της ιστοσελίδας και προσήγαγε για ανάκριση τους δημοσιογράφους ώστε να μάθει , πως απέκτησαν τα στοιχεία . Τελικά η υπόθεση έληξε σχεδόν αμέσως .
Άνθρωποι της μειονότητας πιστεύουν ότι οι τρόποι με τους οποίους προσπάθησαν «παρακρατικοί» να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα, ήταν κυρίως μέσω της πίεσης και των εκφοβισμών .
Ταυτόχρονα το «σύστημα» Ραμα είχε μεταφέρει εκλογικά δικαιώματα Αλβανών ψηφοφόρων από άλλες περιοχές . Σαυτούς εκδόθηκαν νέες ταυτότητες με γρήγορες διαδικασίες ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν . Σε κάθε περίπτωση οι γνωριζοντες την Αλβανική πραγματικότητα ξέρουν , ότι το καθεστώς Ραμα έκανε τα πάντα ώστε να «νοθεύσει» την εκλογή στην Χειμαρρα .
Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι το πέτυχε .
Περα όμως από τις εκλογές, το Αλβανικο καθεστώς επενδύει σε μια άλλη πολιτική που στοχεύει στην διάσπαση της μειονότητας .
Χρησιμοποιώντας στελέχη της, τα προσεταιρίζεται και τους καθιστά με παροχές «πολιτικούς γενίτσαρους. » Ο Ραμα εφαρμόζει στην πράξη « το διαίρει και βασίλευε». Εναπόκειται στην Ελληνική κυβέρνηση να ενσκήψει στην Ελληνική μειονότητα και να την στηρίξει πολιτικά .
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεγράψει την ιστορία του Ελληνικού στοιχείου στην περιοχή .