Η ζημιά έγινε και είχε αφετηρία πολλούς μήνες πριν, στις 16 /7 /21 . Εν μέσω πανδημίας η αρμόδια Ευρωπαϊκή επιτροπή εμπορικών σημάτων στην Ισπανία , έκανε δεκτό με συνοπτικές διαδικασίες το «πονηρό» Τουρκικό αίτημα . Το Τουρκικό τουριστικό σποτ καλεί τους τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου, για διακοπές στο «Τουρκικό Αιγαίο».
Όταν δημοσιοποιήθηκε η τελική απόφαση , χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή ένσταση από Ελληνικής πλευράς, η Ελλάδα κινητοποιήθηκε .
Μετά την αντίδραση της Ελληνικής πολιτείας και πιο συγκεκριμένα την διαταγή ΕΔΕ σε αρμόδιους υπαλλήλους για πιθανά παραπτώματα, αλλά και την επιστολή Σχοινά στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να διαφημίσουν τον όρο, λέγοντας πως πλέον το σήμα έχει καταχωρηθεί.
Αυτό αποδεικνύεται και από τη διαφήμιση υπό μορφή άρθρου, σε κορυφαίες παγκόσμιες εφημερίδες όπως , οι Financial Times.
To άρθρο μιλαει για την «Ακτή με στυλ: το δέλεαρ του Τουρκικού Αιγαίου».
Όπως αναφέρεται στην πληρωμένη καταχώρηση, «το Τουρκικό Αιγαίο υπόσχεται εξαιρετικές εμπειρίες για τους περιπετειώδεις ταξιδιώτες, που εκτείνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Τουρκίας και γεμάτο με απίστευτες πόλεις όπως η Σμύρνη, το Μπόντρουμ και η Ντάτσα».
Στην καταχώρηση υπάρχει και αναφορά του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού όπου σημειώνει ότι «το τουρκικό Αιγαίο είναι μια από τις πιο εκλεκτές περιοχές που έχει να προσφέρει η Τουρκική Δημοκρατία. Διαθέτει ακτογραμμές τυλιγμένες σε καταγάλανα νερά, πολυάριθμα ιστορικά μνημεία που χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. και ειδυλλιακές παραλίες για να απολαύσουν τον λαμπερό ήλιο. Πολλά δημοφιλή παραθεριστικά χωριά και αλιευτικά λιμάνια βρίσκονται πάνω και κάτω από την ακτή – ιδανικά για τους λάτρεις της φύσης και τους λάτρεις της περιπέτειας.
Ποιος ολιγώρησε όμως στην Ελλάδα ;
Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου σχετικά με την ΕΔΕ που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, είπε ότι η Υπηρεσία Σημάτων, δεν έχει καμία εμπλοκή, καθώς «δεν έχει από το νόμο καμία αρμοδιότητα στην καταχώριση του ανωτέρω σήματος, αφού αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταχώριση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού σήματος είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO)». Μάλιστα το EUIPO, όπως αναφέρουν οι υπάλληλοι δεν δίνει λογαριασμό «στα κράτη-μέλη για το ποια σήματα έχουν κατατεθεί και αν τυγχάνουν της αποδοχής τους».
Η μόνη συνεργασία της Υπηρεσίας Σημάτων με το EUIPO είναι ότι ο υπάλληλος που συμμετέχει στο πρόγραμμα «σημειώνει την αγγλική σημασία των ελληνικών (είτε γραμμένων με ελληνικούς είτε με λατινικούς χαρακτήρες) λέξεων».
Θα βγάλει κανείς άκρη στην Ελλάδα για το ποιος φταίει;
Μάλλον όχι αφού οι πολιτικοί θα δείχνουν τους δημοσίους υπαλλήλους και οι τελευταίοι θα δείχνουν τον …ουρανό .
Την ίδια ώρα οι Τούρκοι θα καλούν για δέκα χρόνια τους τουρίστες στο «Τουρκικό Αιγαίο» .
Ντροπή και μόνο ντροπή για την χρεωκοπία τομέων του Ελληνικού κράτους .