Το μεγάλο αίτημα της πλειονότητας των εμπλεκομένων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι να αποκατασταθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, η οποία -κατ’ αυτούς- με τον «Κλεισθένη» έχει χαθεί, γιατί, χαμένη θα είναι και η πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια σε πολλούς δήμους, ένεκα της απλής αναλογικής!
Το συμπέρασμα αυτό βέβαια, το αναδεικνύει και αυτός ο ίδιος ο νόμος, ο οποίος για να το καλύψει, ανακάλυψε τις «συμπράξεις» παρατάξεων με αυτή του εκλεγμένου δημάρχου.
Ο προφανής στόχος είναι, η νέα παράταξη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που θα σχηματιστεί με τις συμπράξεις, να αποτελέσει μια ενιαία Παράταξη που θα αποκτήσει την πλειοψηφία στις αποφάσεις και θα λογίζεται ως “η Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος”.
Και όλα αυτά σε μία χώρα, στην οποία υπάρχει διάσπαρτη η εντύπωση -τουλάχιστον- ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βασιλεύει η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ των δημοτικών πράξεων, με ό,τι σημαίνει αυτό!
Και εκεί οφείλεται κατά κύριο λόγο, στο ότι ο δημότης δεν ενημερώνεται μέχρι και καθόλου για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις δημοτικές πράξεις.
Ας δούμε όμως και αν αυτή η «κυβερνησιμότητα» τελικά αποκαθίσταται, με το συμπληρωματικό του «Κλεισθένη» νομοσχέδιο, το οποίο είναι ήδη στη βουλή προς ψήφιση και προς το παρόν… δείχνει να πετά στο καλάθι των αχρήστων την «κυβερνησιμότητα» στις κοινότητες των δήμων!