Ο Ιρανός πρόεδρος, Ebrahim Raisi, ζήτησε την Κυριακή τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον ΟΗΕ, σε μια ομιλία που δόθηκε με την ευκαιρία της 45ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης, που γιορτάστηκε με συγκεντρώσεις στην Τεχεράνη και σε μεγάλες πόλεις του Ιράν.
Η υποστήριξη για την παλαιστινιακή υπόθεση, διπλασιασμένη από την κριτική των δυτικών χωρών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν το κύριο θέμα των φετινών τελετών για τον εορτασμό της επετείου της επανάστασης του 1979, αναφέρει το France Presse.
«Προτείνουμε τον αποκλεισμό της Σιωνιστικής οντότητας από τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, αναφερόμενος στο Ισραήλ, μια χώρα που το Ιράν δεν αναγνωρίζει.
Επειδή «αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οι υποστηρικτές αυτού του εγκληματικού καθεστώτος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες δυτικές χώρες», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφωνήθηκε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Azadi (Ελευθερίες) από την πρωτεύουσα με την ευκαιρία αυτής της επίσημης αργίας.
Ο Πρόεδρος Raissi κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παραβιάζει 400 διακηρύξεις, ψηφίσματα και συμφωνίες» που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο «διεθνών οργανισμών».
Το Ιράν είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές της Χαμάς στον πόλεμο που προκλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023 από μια άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα περισσότερους από 1.160 θανάτους.
Στην πλατεία Azadi της Τεχεράνης, οι συγκεντρωμένοι παρουσίασαν τα πορτρέτα του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί και του λαϊκού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε επιδρομή του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη το Ιανουάριος 2020.
Αυτά περιλάμβαναν τα συνθήματα «Κάτω οι Ηνωμένες Πολιτείες», «Κάτω το Ισραήλ» και «Κάτω το Ηνωμένο Βασίλειο», οι κύριοι αντίπαλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το 1979.
Γύρω από την τεράστια πλατεία αναπτύχθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι Qiam, drones Shahed 136 και δορυφορικοί εκτοξευτές Simorgh, όλα κατασκευασμένα από το Ιράν.
Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται, και πυραύλους σε ένοπλες ομάδες που υποστηρίζει στη Μέση Ανατολή, όπως οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.
Τον Φεβρουάριο του 1979, μια εξέγερση του επαναστατικού ηγέτη εκείνης της εποχής, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, οδήγησε στην κατάρρευση της μοναρχίας.
Τα τελευταία χρόνια, η σχέση των ηγετών του Ιράν με τη Δύση έχει επιδεινωθεί δραματικά λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υποστήριξης του Ιράν σε μαχητικές ομάδες στη Μέση Ανατολή.
Οι εορτασμοί έρχονται πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Μαρτίου, την πρώτη εθνική ψηφοφορία μετά το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλόνισε το Ιράν μετά τον θάνατο της Mahsa Amini 22 χρονών στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, η οποία πέθανε μετά τη σύλληψή της για παραβίαση του αυστηρού κώδικα ντυσίματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας .
Πηγή: Αgeres.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr