Τη σύλληψη ενός Έλληνα επιχειρηματία, στις 9 Μαΐου στο Παρίσι ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές, καθώς, όπως υποστηρίζουν, συνωμότησε βοηθώντας τη Μόσχα να αποκτήσει στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δρ Νικόλαος Μπογονικολός, Έλληνας υπήκοος, παραμένει υπό κράτηση, εν αναμονή της διαδικασίας για την έκδοσή του. Χθες, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν του άσκησε ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με τον Αμερικανό εισαγγελέα Breon Peace, ο επιχειρηματίας φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες. Ωστόσο, «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς».
Το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 16 Μαΐου αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος φέρεται «να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην κβαντική πληροφορική και στις πυρηνικές δοκιμές για να προωθήσει τις προσπάθειες αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας».
Ο αξιωματούχος του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι κατηγορίες δείχνουν τη δέσμευση του υπουργείου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. «Δεν θα ανεχθούμε να παραβιάζουν τους νόμους των ΗΠΑ για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλον τον κόσμο».
Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης και τεχνολογίες διπλής χρήσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός φέρεται ότι προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους.
Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, ο επιχειρηματίας και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία, αλλά βοήθησαν τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.
Οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του ομίλου Aratos Group (Aratos), που δραστηριοποιείται στις Κάτω Χώρες και την Ελλάδα, κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι εταιρείες της δραστηριοποιούνται σε διαστημικές τεχνολογίες, την εσωτερική ασφάλεια, το blockchain και σε συστήματα αντιμετώπισης drone.
«Εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο από το 2017»
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Μπογονικολός εμπλέκεται από το 2017 σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης προς τη Ρωσία, παραβιάζοντας την αμερικανική νομοθεσία. Μερικοί από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.
Με βάση την καταγγελία, ο επιχειρηματίας προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να έρθει μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο». Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία 😉 . . . Ευαίσθητη υπόθεση. . . Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)». Ο κατηγορούμενος υπέγραψε επίσης πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η εταιρεία ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων, ότι η εταιρεία δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.