Ο νέος κύκλος βίας που άνοιξε στις 7 Οκτωβρίου, με τη δολοφονική επίθεση στην Γάζα, έχει πια εκ των πραγμάτων επεκταθεί καλύπτοντας ολόκληρη την Μέση Ανατολή, από την Μεσόγειο έως το Πακιστάν, και από τις ακτές της Υεμένης έως το βόρειο Ιράκ.
Σε μια περιοχή που βρίθουν και οι «προβοκάτορες» , όλα κρέμονται σε μια κλωστή .
Η βόρεια Συρία, όπως άλλωστε και το βόρειο Ιράκ, δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή τα περασμένα χρόνια να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Κούρδων και Τούρκων.
Η λιβανέζικη φιλοιρανικη Χεζμπολάχ δεν έπαψε να είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ ενώ συνεχώς οι δυο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά τους τελευταίους μήνες .
Η κυριαρχία των Χούθι εντός μεγάλου μέρους της Υεμένης ουδέποτε αναγνωρίστηκε από την διεθνή κοινότητα και τώρα προκάλεσε την μεγαλύτερη αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο .
Ο πολύνεκρος πόλεμος της Γάζας έρχεται να ρίξει «λαδι στην φωτιά» στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.
Η πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Κερμάν του ανατολικού Ιράν στις 3 Ιανουαρίου, ήρθε να μεγαλώσει την ανησυχία , μεταφέροντας αυτήν την ένταση εντός των ιρανικών συνόρων.
Η εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι, στη Βηρυτό στις 2 Ιανουαρίου, ξύπνησε μνήμες από παλαιότερους πολέμους και παλαιότερες ισραηλινές επιχειρήσεις.
Το χειρουργικό χτύπημα του Ιανουαρίου στα νότια προάστια της Βηρυτού, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αρούρι, ήταν το πρώτο που πραγματοποιούν οι Ισραηλινοί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά τον πόλεμο του 2006.
Συνολικά το τελευταίο διάστημα, έχουν σημειωθεί επιθέσεις:
• στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ
• στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και στη Βηρυτό
• στη Συρία
• στη Βαγδάτη και στο Ιρακινό Κουρδισταν
. στην Υεμένη
• στον Κόλπο του Αντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα
• στο Ιράν και στο Πακιστάν
Αν γυρίσει κάποιος και μελετήσει την ιστορία , τέτοια έξαρση σε διάφορα μέτωπα σχεδόν πάντα οδηγεί σε περιφερειακή σύγκρουση .
Το τυχαίο περιστατικό, η ο ρόλος των προβοκατόρων, μπορεί να είναι απλά η αφορμή που πολλές πλευρές αναζητούν για το «ξεκαθάρισμα»…