Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην Ουάσιγκτον στα πλαίσια του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- ΗΠΑ, στις 9 Φεβρουαρίου, θα είναι ανάμεσα στα άλλα και οι κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και η πρακτική των fake-news.
Για τον Στρατηγικό Διάλογο συζήτησαν τις τελευταίες ώρες και τηλεφωνικά ο Αντονι Μπλίνκεν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στις ΗΠΑ όλες σχεδόν οι υπηρεσίες ασφάλειας ασχολούνται σε πρώτη προτεραιότητα με τις κυβερνοεπιθεσεις , όπου στην χώρα είναι πολύ συχνές .
Μια από τις «χειρότερες επιθέσεις των χάκερς στην ιστορία των ΗΠΑ» έγινε πρόσφατα, ενώ για «σοβαρό κίνδυνο» έκανε λόγο η αμερικανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια του Κυβερνοχώρου και των Υποδομών (CISA) που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Κυβερνοεπίθεση είχε δεχθεί και στο παρελθόν, η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA), που ελέγχει τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, η οποία επιβεβαίωσε ότι έχει δεχθεί και εκείνη επίθεση από τους άγνωστους χάκερς.
Το ίδιο συμβαίνει με τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορίου και Εσωτερικής Ασφάλειας. Ακόμα και στις αμερικανικές εκλογές κατά το παρελθόν, είχαν συζητηθεί ανάλογες επιθέσεις κυρίως από την Ρωσία .
Στην Ελλάδα σημειώθηκαν κατά καιρούς κυβερνοεπιθέσεις σε υπουργεία, σε οργανισμούς, σε τράπεζες, σε ειδησεογραφικά πρακτορεία κ.α.
Οι Αμερικανοί έχουν πρώτη προτεραιότητα τις κυβερνοεπιθεσεις και θέτουν αυτά τα ζητήματα, κυρίως με τους στενούς συμμάχους τους .