Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή οι αυτοψίες στις πληγείσες από τη πυρκαγιά περιοχές του Πικερμίου της Ραφήνας και των Σπάτων όπου σε πολλές περιπτώσεις κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, τουλάχιστον επτά σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ δεκάδες ακόμη έχουν υποστεί ζημιές σε αυλές, βοηθητικούς χώρους και οχήματα
Βεβαίως μπορεί να ξεκινά ταχύτατα η αποτίμηση των καταστροφών ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες σε Αττική, Πελοπόννησο, Κρήτη, Εύβοια και Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα, τα εναέρια μέσα επιχειρούν προληπτικά, με διασπορά του στόλου και συνεχείς ρίψεις όπου υπάρχουν μικροεστίες, ειδικά στην περιοχή του Πικερμίου, Ραφήνας και Έτους.
Υπενθυμίζεται πως η φωτιά στην Ραφήνα εκδηλώθηκε χθες Πέμπτη χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στη συμβολή των οδών Αρίωνος στο δήμο Ραφήνας Αττικής και ανέπτυξε γρήγορα δυναμική, προκαλώντας ζημιές και καταστροφές σε σπίτια και οχήματα. Με μηνύματα 112 εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγία Κυριακή, Έτος Στέκο και Ήμερος Πεύκο.
Σύμφωνα με την ΕΛ. ΑΣ. Τουλάχιστον 57 κάτοικοι που κινδύνευσαν από την πυρκαγιά απεγκλωβίστηκαν ενώ παράλληλα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 365 άνθρωποι και διασώθηκαν 22 ζώα. Στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας μεταφέρθηκε προληπτικά ένας 77χρονος με κινητικά προβλήματα.
Όπως μεταδίδουν οι ρεπόρτερ της ΕΡΤ στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό ΤΕΒΕ, στην περιοχή Ήμερος Πεύκος, τουλάχιστον 2-3 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και τουλάχιστον άλλα 3-4 έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Κάποια λιγότερα έχουν υποστεί σε βοηθητικούς χώρους, αποθήκες και κεραμοσκεπές. Στο Έτος Στέκο μόλις στα 40 μέτρα από το πρώτο σπίτι του οικισμού οι πυροσβέστες να κατάφεραν να καταστείλουν περίπου στις 18:00 το απόγευμα την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς, η οποία προκάλεσε ζημιές στην περιοχή της Βουνόπολης.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώθηκε από την Αγία Κυριακή και λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που έπνεαν κατάφερε και ανέβηκε μέσα σε 7 λεπτά προς την κορυφή του βουνού στην περιοχή του Έτους που είναι η πίσω πλευρά του βουνού.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 170 πυροσβέστες, 48 οχήματα, 14 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, με τη συνδρομή του στρατού και της Περιφέρειας Αττικής. Κρίσιμη ήταν η επέμβαση εναέριων μέσων στο όρος Έτος, λόγω έλλειψης πρόσβασης για τα επίγεια συνεργεία.
Πικέρμι: Οι φλόγες πέρασαν απέναντι λόγω ανέμου και ακαθάριστων οικοπέδων
Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 15:02 στην ανατολική πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος, κοντά στην οδό Ίωνος, στο Πικέρμι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστα Τσίγκα, η φωτιά επεκτάθηκε ραγδαία εξαιτίας του ανέμου, της γεωμορφολογίας και των διάσπαρτων κατοικιών, περνώντας απέναντι από τη λεωφόρο και φτάνοντας στους πρόποδες του όρους Έτους.
Όπως είπε, υπάρχουν μαρτυρίες για ορατές φλόγες στην εκκίνηση, ενώ ήδη ερευνώνται οπτικοακουστικό υλικό και καταθέσεις. Η φωτιά χαρακτηρίστηκε δύσκολη, καθώς πέρασε μέσα από καλλιέργειες, αμπέλια και ξερά χόρτα – κυρίως από ακαθάριστα οικόπεδα που λειτούργησαν ως διάδρομοι διάδοσης.
Ο κ. Τσίγκας σημείωσε πως η Λ. Μαραθώνος, παρότι φαρδιά, δεν εμπόδισε τη φωτιά, η οποία μπορεί να περάσει με θερμική ακτινοβολία ή με καύτρες, ανάλογα με τον αέρα και την καύσιμη ύλη.
Ο ίδιος επισήμανε πως η πρόληψη παραμένει το μεγαλύτερο ζητούμενο: ο καθαρισμός των οικοπέδων πρέπει να είναι συνεχής, καθώς τα ξερά χόρτα επανεμφανίζονται ακόμα και μέσα σε λίγες εβδομάδες.
«Δεν φτάνει να καθαρίσεις τον Μάιο. Χρειάζεται επανάληψη. Και ό,τι καθαρίζεις εσύ μπορεί να κινδυνέψει από το διπλανό ακαθάριστο», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην εγκατάλειψη δεμένων ζώων σε αυλές: «Έχουμε βρει πολλά σκυλάκια δεμένα και σε κατάσταση σοκ. Μερικοί τα αφήνουν πίσω φεύγοντας για διακοπές. Είναι τραγικό».
Όπως σημειώνει ο κ Τσιγκας μέχρι στιγμής, έχουν γίνει συνολικά 190 συλλήψεις για εμπρησμό, οι 90 εκ των οποίων εντός αντιπυρικής περιόδου, είτε για πρόθεση είτε για αμέλεια. Όπως είπε, πολλές φωτιές προκύπτουν από γεωργικές εργασίες, όπως καταστροφέα με δίσκους που προκαλούν σπινθήρες, αλλά και από χρήση εργαλείων όπως οξυγόνο, τροχοί κ.ά.
Ο αριθμός των πυρκαγιών φτάνει καθημερινά τις 40 με 50, με πολλές να κατασβήνονται σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο, όσες ξεφεύγουν –όπως η χθεσινή– δημιουργούν μεγάλες ζημιές.
Newsroom