Χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τέλεσε τα εγκαίνια του Μουσείου Γαΐτη-Σίμωσι, στην Ίο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.
Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στο έργο του ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη και της γλύπτριας Γαβριέλλας Σίμωσι, με σκοπό την παρουσίαση, ανάδειξη και προώθηση της πολυσχιδούς εικαστικής δημιουργίας των δύο δημιουργών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η Υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι «Το μακρινό 1994, ήταν η πρώτη φορά που έγινα κοινωνός της ιδέας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα τέτοιο μουσείο. Ήταν ο τότε Δήμαρχος, Γιώργος Πουσσαίος, που μοιράστηκε μαζί μου τις σκέψεις του. Λίγα χρόνια αργότερα ως Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ χειριστήκαμε την ένταξη του έργου και της κατασκευής του Μουσείου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού του Γ´ Κοινοτικού Πλαισίου 2000-2006».
Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε ότι το Μουσείο Γαΐτη- Σίμωσι «εντάσσεται αρμονικότατα στο φυσικό τοπίο της Ίου, χάρη στην αρχιτεκτονική του, που μεταβολίζει γόνιμα όλα τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, για να τα μετουσιώσει σε ένα μοντέρνο οικοδόμημα, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα, με διορατικότητα, στοιχεία του έργου του Γαΐτη και της Σίμωσι, περικλείοντας μια έκδηλη βιωματική διάσταση που το συνδέει αναπόσπαστα με την Ίο», καθώς «πηγάζει από τον έρωτα του δημιουργού Γιάννη Γαΐτη για το νησί». «Αυτή τη συνέχεια, με την ακάματη και πολύχρονη προσπάθειά της δίνει η Λορέττα Γαΐτη που συναντά, πολύ γρήγορα, την ένθερμη αποδοχή των κατοίκων και την έμπρακτη υλική και ηθική στήριξη του Δήμου, αλλά και την ενθάρρυνση του ΥΠΠΟ».
Όπως τόνισε η Υπουργός:
«Tο Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι αντιπροσωπεύει σήμερα ένα επιτυχημένο παράδειγμα ουσιαστικής πολιτιστικής αποκέντρωσης, ένα παράδειγμα που αξίζει να γίνει υπόδειγμα. Η πολιτιστική αποκέντρωση και η διάχυση του πολιτισμού συμπεριλαμβάνεται στις δημόσιες πολιτικές και της Περιφέρειας και του Υπουργείου και αποτελεί προτεραιότητά μας. Αποτελεί, όμως, εξαιρετικά ευτυχή συγκυρία όταν οι πολιτικές αυτές υιοθετούνται, υποστηρίζονται και εν τέλει εκφράζονται και συντηρούνται από τη συνδυασμένη αρμονική δράση ιδιωτών και τοπικών κοινωνιών. Τα αφαιρετικά και απρόσωπα ανθρωπάκια του Γαΐτη, το δεσπόζον λευκό στη γλυπτική τέχνη της Σίμωσι, οι καμπύλες γραμμές της αρχιτεκτονικής του κτιρίου, το άσπρο μάρμαρο του δαπέδου και των βάθρων των συνθέσεων ανακαλούν τις μορφές των ειδωλίων, έκφρασης ενός ιδιαίτερου πολιτισμού που αναπτύχθηκε εδώ, χάρη και στις ιδιάζουσες γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες: τη θέση, το μέγεθος, την πολυμορφία και τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά αυτής της μοναδικής αιγαιοπελαγίτικης πολυνησίας».
Η κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος εξαιρετικής αισθητικής, καταλαμβάνοντας περί τα 2.000 τ.μ., υλοποιήθηκε από τον Δήμο Ιητών με πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» 2000-2006 του ΥΠΠΟ. Πρόσφατα, διενεργήθηκαν εργασίες συντήρησης με την υποστήριξη του Δήμου Ιητών και χρηματοδότηση από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου.Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από το ζευγάρι αρχιτεκτόνων, Jacques Charrat και Λορέττα Γαΐτη, η οποία επιμελήθηκε, επίσης, τη μουσειολογική μελέτη. Η μόνιμη έκθεση εκτυλίσσεται σε 2 βασικά κτίρια. Στο «Κτίριο Γαΐτη» παρουσιάζονται έργα από την παλαιότερη περίοδο δημιουργίας του ζωγράφου, καθώς και πίνακες, εγκαταστάσεις και κατασκευές γύρω από τα εμβληματικά «ανθρωπάκια» που κυριαρχούν μεγαλοπρεπώς σε όλον τον χώρο. Στο «Κτίριο Σίμωσι» φιλοξενούνται τα γλυπτά της εικαστικού, με κυρίαρχο το λευκό χρώμα, καθώς και κολάζ με έντονα υπερρεαλιστικά στοιχεία.
Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι Βουλευτές Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού και Μάρκος Καφούρος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας.