Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ από την 1η Απριλίου, σημειώνοντας ότι «με αυτήν την πέμπτη κατά σειρά αύξηση στον κατώτατο μισθό, ωφελούνται άμεσα τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ έμμεσα επηρεάζεται προς τα πάνω και ο μέσος μισθός».
«Αναπροσαρμόζονται και οι βασικοί μισθοί στον δημόσιο τομέα με 30 ευρώ επιπλέον τον μήνα, τα οποία προστίθενται στα 70 ευρώ μηνιαίως τα οποία έλαβαν οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2024 -οι πρώτες αυξήσεις στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια» αναφέρει ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους είναι συνολικά 22 από το 2023 έως σήμερα και αθροίζουν σε πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,1 δις. ευρώ που μεταφράζεται σε επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
«Ο 13ος μισθός επομένως έχει ήδη δοθεί και πάμε για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια» υπογραμμίζει.
Επίσης, αναφέρεται στις αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 13% έως 20% στο πλαίσιο της ατζέντας 2030 και του γενναίου εξορθολογισμού δαπανών και βαθμών που κάνει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούν ειδικά για τις αμυντικές δαπάνες οι πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Ο πρωθυπουργός κάνει ειδική μνεία για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών που θα γίνει από τους πολίτες. «Σύντομα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα πολύ αναλυτικό ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Γιατί ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι η κοινωνία» σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέλος, αφού σημειώνει ότι ανοίγει σε λίγες ωρες η πλατφόρμα για να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προχωράει στην πρόσληψη 2.500 εποχικών πυροσβεστών, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό τους σε 18.000 φέτος. «Για πρώτη φορά οι «δασοκομάντος» θα φτάσουν περίπου τους 1.600, από 1.150 πέρυσι, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένας. Η πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών θα είναι για 8 μήνες αντί για 6 που ήταν μέχρι σήμερα, λόγω της εκ των πραγμάτων επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου» σημειώνει.
Θεοδωρικάκος -Νέα εποχή για την οικονομία με τον νέο αναπτυξιακό νόμο
Η διαβούλευση για το νέο αναπτυξιακό νόμο ξεκινάει από σήμερα με την υποβολή των σχεδίων και η διαδικασία αξιολόγησης προγραμματίζεται το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου . Βασικός στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η ενδυνάμωση της βιομηχανίας, ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής και η επένδυση σε έρευνα και καινοτομία
«Στρέφουμε τον αναπτυξιακό νόμο σε επενδύσεις στις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές και κυρίως στη βιομηχανία και την μεταποίηση» τόνισε, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη βιομηχανία, να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική παραγωγή και να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» προσέθεσε . “Μας ενδιαφέρει να έρθουν νέες τεχνολογίες και παραγωγικές μονάδες εργασίας που θα δημιουργήσουν χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας ώστε να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
Σε ό,τι αφορά στις προκαταβολές σε σχέδια παλαιών αναπτυξιακών νόμων που δεν ολοκληρώθηκαν, ανέφερε πως πρόκειται για ποσά που αθροιστικά ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. «Δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να μην έχουν αξιοποιηθεί για τον σκοπό που δόθηκαν θα διεκδικήσουμε να επιστρέψουν ένα προς ένα. Διαφάνεια παντού για τους πάντες και τα πάντα ο καθένας δίνει δείγματα γραφής θα κυνηγήσουμε και το τελευταίο ευρώ» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και διευκρίνισε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν ανάλογα με τον νόμο υπαγωγής είτε θα κατευθυνθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς ή σε κοινωνικές δράσεις μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
«Με μία οικονομία που θα στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, την κτηματαγορά και την κατανάλωση θα έχουμε πληθωριστικές πιέσεις. Όταν εισάγουμε το 80% του κρέατος που καταναλώνουμε δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τις τιμές πρέπει να στραφούμε στην ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και επισήμανε ότι με σκληρά μέτρα το τελευταίο εξάμηνο το Υπουργείο Ανάπτυξης πέτυχε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός τροφίμων πέριξ του μηδενός. «Όμως, το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να είναι ενημερωμένος ο καταναλωτής», υπογράμμισε ο υπουργος .
Πρόσφατα πάντως εγκρίθηκαν κορυφαίες στρατηγικές επενδύσεις για την Ελλάδα από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Αυτή ενέκρινε 4 επενδυτικά έργα ύψους προϋπολογισμού περίπου 1,25 δις , με προοπτική να φθάσουν έως 2 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο άνω του 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τέσσερεις κολοσσιαίες επενδύσεις που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων εδώ και μήνες.
Ο λόγος για το Hydra Rock, μια υπερπολυτελή τουριστική επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ του Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη στην Πελοπόννησο. H τουριστική ανάπτυξη των 250 εκατ. ευρώ στους Πεταλιούς από τη Grivalia Hospitality , το Nautilus Project στο λιμάνι του Αστακού συνολικής αξίας επίσης 250 εκατ. ευρώ αλλά και το “Elounda Hills”.