Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ειδικό τιμολόγιο για την τοπική αυτοδιοίκηση τόνισε εκ νέου ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Κώστας Ζαχαριάδης.
“Ο λογαριασμός είναι αυξημένος και για τους δήμους και για τους δημότες και προκαλείται οικονομική ασφυξία. Να πάρει πρωτοβουλία το Δημοτικό Συμβούλιο και να ζητήσει ειδικό τιμολόγιο για την αυτοδιοίκηση που να την εξαιρεί από τις αυξήσεις των παγίων και να αντιμετωπίσει και το ζήτημα πλέον της ακρίβειας του νερού” ανέφερε μεταξύ άλλων.
Δελτίο Τύπου
Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 5η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα, εκτός ημερήσιας διάταξης, στην 5η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων:
ΕΕΕΕΚ Αθήνας
Τον περασμένο Νοέμβριο, το χρονίζον θέμα του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αθήνας συζητήθηκε εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αίτημα που κατέθεσαν γονείς και δεκάδες δημότες. Τότε είχαμε όλοι συμφωνήσει ότι η επίλυση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τη λειτουργία του ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Σήμερα, μετά και από διαδοχικές συναντήσεις των γονέων με όλους τους αρμόδιους, ζητήσαμε να ενημερωθούμε για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Σε σχέση με την ανέγερση του διδακτηρίου, φαίνεται ότι οι διοικητικές επιπλοκές που είχαν προκύψει έχουν εκλείψει, αφού με νεότερο έγγραφό της (3772/02-02-2026) η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας αποδέχεται πλέον την άμεση και κατεπείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η ανέγερση στο οικόπεδο της οδού Λάμψα, και μάλιστα με αξιοποίηση του συγκεκριμένου οικοπέδου αποκλειστικά για το ΕΕΕΕΚ Αθήνας. Κατόπιν αυτού ρωτήσαμε ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες της δημοτικής αρχής και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επαφές της με την ΚΤΥΠ. Ποιος φορέας εξακολουθεί σήμερα, παρά την ωρίμανση του έργου, να εμποδίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών;
Η συνεχιζόμενη μη λειτουργία του ΕΕΕΕΚ, πέρα από την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, επιβαρύνει τις δομές των όμορων δήμων με αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια των παιδιών. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου αναγκάζεται να φιλοξενεί πάνω από 200 παιδιά, όταν είναι αδειοδοτημένο για 80 θέσεις. Ζητήσαμε συγκεκριμένη ενημέρωση για το θέμα για το θέμα της προσωρινής στέγασης του Εργαστηρίου, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου κτιρίου. Ποιοι χώροι έχουν εξεταστεί και ποιοι προγραμματίζεται να εξεταστούν; Οι γονείς ζητούν χρονοδιάγραμμα και συντονισμό ενεργειών ώστε το Σεπτέμβρη του 2026 τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Αθήνας να φιλοξενούνται σε κατάλληλες αίθουσες, εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, όπως τους οφείλει η Πολιτεία.
Καλλιτεχνικό σχολείο – κατάληψη και αιτήματα
Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου έχουν προχωρήσει αυτές τις μέρες σε κατάληψη. Τα αιτήματα που έχουν είναι δίκαια. Η δημοτική αρχή πρέπει να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του κτιρίου στην Πρασσά, ενός έργου που εκκρεμεί χρόνια και που σε κάθε Τεχνικό Πρόγραμμα μετατίθεται ακόμα λίγο στο μέλλον. Ζητήσαμε ενημέρωση για το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής και διευκρινίσεις για τη χρηματοδότηση του έργου. Εξίσου κρίσιμο είναι ότι το κτίριο όπου σήμερα στεγάζονται τα παιδιά του Καλλιτεχνικού έχει σημαντικά προβλήματα υποδομών. Πρόσφατα προέκυψαν σημαντικά προβλήματα με τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ υπήρξε και βλάβη στην παροχή αερίου.
Διαρροές φυσικού αερίου σε σχολεία της πόλης
Πρόσφατα εντοπίστηκε διαρροή αερίου στο κλιμακοστάσιο του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, προκαλώντας έντονη οσμή και αναγκάζοντας το σχολείο να παραμείνει κλειστό για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Η Ένωση Γονέων 7ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας προχώρησε μάλιστα σε σχετικές καταγγελίες. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν σημειωθεί και σε άλλα σχολεία της πόλης, όπως στο Καλλιτεχνικό Σχολείο της Αθήνας, όπου οι μαθητές κλήθηκαν να κάνουν μάθημα χωρίς θέρμανση.
Το θέμα είναι αυτονόητα πολύ σοβαρό. Ζητήσαμε να γίνει άμεσος προληπτικός έλεγχος από τις τεχνικές υπηρεσίες σε όλους τους λέβητες, τις σωληνώσεις και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων του δήμου Αθηναίων.
39ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
Το 39ο Νηπιαγωγείο Αθηνών στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο στον Κολωνό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο για σχολική χρήση. Ωστόσο, το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί σε χώρο ακατάλληλο για νήπια, με σοβαρές ελλείψεις ασφάλειας και προσβασιμότητας,. Αναφέρονται μάλιστα σοβαρά προβλήματα στο ηλεκτρολογικό δίκτυο που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών. Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν την άμεση μεταστέγαση του σχολείου και σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών. Έχουν μάλιστα προτείνει συγκεκριμένους εναλλακτικούς χώρους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί λύση. Ρωτήσαμε για το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής και αν θα τους συναντήσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, όπως ζητούν.
24ο ΓΕΛ
Θέσαμε το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβρη, χωρίς να πάρουμε συγκεκριμένη απάντηση. Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, τα 24ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών συστεγάζονται «προσωρινά», κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και με κρίσιμα προβλήματα υποδομών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την ανέγερση κτιρίου για το 24ο Λύκειο, καθώς και αντίστοιχα χαρακτηρισμένο οικόπεδο, η ανέγερση δεν προχωρά. Γονείς και μαθητές εύλογα απαιτούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση του κτιρίου.
Προβλήματα προσβασιμότητας
Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε διαμαρτυρίες από διάφορες περιοχές της πόλης για θέματα κινητικότητας και προσβασιμότητας. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν τόσο με την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων σε αρκετά σημεία της πόλης, όπως ενδεικτικά στην περιοχή της πλατείας Αμερικής, όσο και με εμπόδια και κινδύνους που προκαλούνται από έργα που γίνονται στο δημόσιο χώρο, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για την ασφαλή διέλευση των πεζών κατά τη διάρκειά τους. Πρόσφατα είχαμε την καταγγελία σοβαρού περιστατικού, κατά το οποίο δύο τυφλοί συμπολίτες μας γλίτωσαν τελευταία στιγμή από πτώση σε αφύλαχτο σκάμμα έργων στο κέντρο της πόλης (Ακαδημίας). Ενώ λίγες μέρες μετά, είχαμε και περιστατικό τραυματισμού 70χρονης στην Ερμού λόγω πτώσης γυψοσανίδας από εργασίες σε όροφο κτιρίου.
Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να δώσει έμφαση στη δυνατότητα άμεσης επέμβασης των υπηρεσιών σε περιπτώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων σε όσους δεν τηρούν τα νόμιμα. Πρόσφατα είχαμε έναν νέο κανονισμό εκσκαφών και τομών με διάθεση αυστηροποίησης. Ήταν ένα θετικό βήμα, αλλά το ζητούμενο είναι η ουσιαστική εφαρμογή του.
Πλατεία Προσκόπων
Συνεχίζουν να ανησυχούν οι κάτοικοι στο 2ο Διαμέρισμα για την κατάσταση στην πλατεία Προσκόπων, όπου άμεση είναι η ανάγκη για καθαριότητα και φροντίδα, καθώς κάποια δέντρα βρίσκονται σε κακή κατάσταση και κινδυνεύουν να πέσουν. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για πρόσφατες παρεμβάσεις των υπηρεσιών στο χώρο και να μεριμνήσει για τα θέματα ασφάλειας που υπάρχουν.
Τιμολόγια νερού
Είχαμε προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο για τις δραματικές επιπτώσεις των νέων τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ στους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Η αύξηση ξεπερνά το 30% και αντιστοιχεί σε μισό εκατομμύριο ευρώ επιπλέον ετήσια δαπάνη για το Δήμο Αθηναίων. Τόσο η προσχηματική επίκληση της λειψυδρίας από την ΕΥΔΑΠ, όσο και η σταθερότητα των τιμολογίων τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν σοβαρά επιχειρήματα, ιδιαίτερα όταν στο ίδιο διάστημα οι Δήμοι της χώρας χάνουν διαρκώς πόρους. Οι αυξήσεις στο νερό χτυπάν όμως και τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, πλήττοντας ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα από αυτά και επιβαρύνοντας την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των δημοτών.
Τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης οφείλουν να αντιδράσουν συντονισμένα. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει ειδικό τιμολόγιο για την Αυτοδιοίκηση, να μεριμνήσει για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων και να έρθει σε συντονισμό με τις πρωτοβουλίες που μάχονται για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και άλλων κοινών αγαθών.
Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη
Σήμερα ήταν η Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη. Τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά αφού το έμφυλο χάσμα στους STEM κλάδους παραμένει μεγάλο μέχρι σήμερα. Πολλές έρευνες έχουν τονίσει τη σημασία του να εξοικειώνεται η νέα γενιά με αυτούς τους τομείς όσο νωρίτερα γίνεται, καθώς αυτό μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με τους κλάδους αυτούς. Ταυτόχρονα σημαντική είναι η ανάδειξη και η προώθηση κατάλληλων προτύπων. Με αφορμή τη μέρα αυτή καλέσαμε τη δημοτική αρχή να εμπλουτίσει τις δράσεις της που απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα (πχ ανοιχτά σχολεία, hackathon), καθώς και να ξεκινήσει να συμπεριλαμβάνει σε αυτές δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης όπως μαθήματα προγραμματισμού, εργαστήρια STEM κ.α.
Ημιμαραθώνιος και Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Ο προγραμματισμός του Ημιμαραθώνιου Αθήνας την ίδια μέρα με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, είναι σίγουρα άστοχος και έχει προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις από οργανώσεις του γυναικείου κινήματος. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να έρθει σε επαφή μαζί τους ώστε να διασφαλιστεί ότι η διεξαγωγή του Ημιμαραθώνιου θα οργανωθεί με τρόπο που να εγγυάται την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και την προσέλευση των πολιτών σε αυτές.
Μάγδα Μπουλούκου

