Οι δημόσιοι ύμνοι του Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα, τη γεωπολιτική της αξία και τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καλλιεργούν ένα θετικό πολιτικό κλίμα και δημιουργούν προσδοκίες για ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Πίσω όμως από τη ρητορική των επαίνων, αναπτύσσεται ένα παρασκήνιο επαφών που προκαλεί προβληματισμό σε διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους.
Αφορμή αποτέλεσε το ταξίδι ειδικών απεσταλμένων του Τραμπ στην Αθήνα και η επιβεβαίωση από την κυβέρνηση της παρουσίας του Ρίτσαρντ Γκρενέλ. Την ίδια στιγμή, ο έτερος της αποστολής, Πάολο Τζαμπόλι, προχώρησε σε ανάρτηση στο Instagram, δημοσιεύοντας φωτογραφία που επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ωστόσο, η έντονη κινητικότητα απεσταλμένων εκτός του αυστηρού πλαισίου της επίσημης διπλωματίας επαναφέρει φόβους για άτυπες διαπραγματεύσεις και πιθανές «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».
Σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς ισορροπίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες, οι έπαινοι προς την Ελλάδα αποτελούν πολιτικό κεφάλαιο. Δυο έμπειροι πρεσβευτές ε.τ. ετοιμάζουν δημόσια παρέμβαση με τους φόβους τους μέσω επιστολής . Οι πληροφορίες λένε ότι θα υποστηρίζουν πως το ζητούμενο, παραμένει η διαφάνεια, η θεσμική λογοδοσία και η σαφής διάκριση ανάμεσα στη δημόσια πολιτική και στις προσωπικές πρωτοβουλίες διαμεσολαβητών. Ο ενας μάλιστα είχε περάσει κατά το παρελθόν από διπλωματική υπηρεσία στην Αμερική .

