Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η Γερμανική βιομηχανία έχει φτάσει σε σημείο καμπής .
Η βιομηχανική παραγωγή αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερές δυσχέρειες τις τελευταίες δεκαετίες ενώ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως τα χημικά, η μεταλλουργία και η χαρτοποιία, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την ενεργειακή κρίση . Αυτοί οι τομείς αντιπροσωπεύουν μόλις το 17% της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής, αλλά καταναλώνουν σχεδόν το 80% της βιομηχανικής ενέργειας. Πολλές επιχειρήσεις απάντησαν στο υψηλότερο ενεργειακό κόστος σταματώντας την παραγωγή.
Αν και το Βερολίνο προβλέπει ανάπτυξη 1,1% το 2025 και 1,6% το 2026, στη βάση ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αρχίσει να ανακάμπτει, τίποτα δεν διαφαίνεται αισιόδοξο . Και αυτο γιατί , όλα έχουν σχέση με το ευχολόγιο της ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης .
Τον τελευταίο καιρο οι σοβαροί οικονομικοί αναλυτές εντόπισαν και ένα άλλο δισεπίλυτο πρόβλημα .
Η Γερμανία χρειάζεται από 300.000 έως400.000 ξένους νέους εργαζομένους κάθε χρόνο μέχρι το 2040 για να καλύψει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκαλεί η γήρανση του εγχώριου πληθυσμού, σύμφωνα με νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ανάγκη παραγωγικού μεταναστευτικού κύματος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανά έτος, η οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερα μεγάλες προκλήσεις.
Το πιο αισιόδοξο σενάριο αφορά τις ανάγκες 288.000 εργαζόμενων μεταναστών το χρόνο με τον προϋπόθεση ότι θα αρχίσουν να δουλεύουν στη χώρα περισσότερες γυναίκες και μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα απαιτούνται κάθε χρόνο έως 368.000 εργαζόμενοι μετανάστες προκειμένου να μην αρχίσει να μειώνεται σημαντικά το εργατικό δυναμικό της χώρας και δεχτεί πλήγμα η ανάπτυξη.
Πολλά κόμματα έχουν παρουσιάσει έντονα αντιμεταναστευτική ρητορική και έχουν δει τα ποσοστά τους να αυξάνονται.
Σύμφωνα με άλλες έρευνες στην ατζέντα μπαίνουν και τα 5,6 εκατομμύρια μουσουλμάνοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο που βρίσκονται στη Γερμανία . Εδώ δημιουργείται ενας νέος φαύλος κύκλος που οδηγεί σε τοίχο .
Η Γερμανία χρειάζεται εργατικά χέρια , πηγαίνουν στην χωρα μουσουλμάνοι εργάτες , τα ακραία κόμματα έχουν αντιμεταναστευτικη πολιτική εναντίον τους και όλα οδηγούνται σε ένα τοίχο χωρίς διέξοδο .
Αν συνυπολιστει και η επιθετική οικονομική πολιτική Τραμπ που αναμένεται, μάλλον το Γερμανικο μέλλον προβληματίζει …..