Αντιμέτωπη με ένα ράλι ανατιμήσεων στο ρεύμα που μέσα σε μια εβδομάδα εκτίναξε κατά 200% την τιμή της μεγαβατώρας, βρίσκεται η κυβέρνηση, επηρεασμένη από τις αναταράξεις που σημειώνονται στην περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και από την ένταση του καύσωνα που ανεβάζει στα ύψη την ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και επιστρατεύει τις βραδινές ώρες τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.
Για το Σάββατο 13 Ιουλίου, η χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα εμφανίζεται να υποχωρεί στα 157 ευρώ η μεγαβατώρα (από 190 ευρώ χθες), ωστόσο η διατήρηση του υδραργύρου στα ύψη και τις επόμενες μέρες που η χώρα θα είναι «καμίνι», προεξοφλεί την συνέχιση της κούρσας ανόδου, επιδρώντας αρνητικά στα τιμολόγια του Αυγούστου.
Αυτό συνεπάγεται ακριβότερα πράσινα τιμολόγια καθώς ενσωματώνουν την τιμή χονδρεμπορικής του προηγούμενου μήνα αλλά και αλλαγές στην τιμολόγηση των κίτρινων.
Μέχρι και χθες 12 Ιουλίου, η χονδρική κινείται με άνοδο 21,6% σε σχέση με τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 120,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 98,89 ευρώ τον Ιούνιο. Για σήμερα η υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή καταγράφεται στις 9 το βράδυ που εκτινάσσεται στα 447 ευρώ η μεγαβατώρα και η μικρότερη στις 10 το πρωί που διαμορφώνεται στα 33 ευρώ.
Από την περασμένη Κυριακή 7 Ιουλίου που η τιμή της χονδρεμπορικής ξεκίνησε με αφετηρία τα 64,67 ευρώ έως και χθες 12 Ιουλίου που έφτασε τα 190,13 ευρώ, η χονδρεμπορική ανατιμήθηκε κατά 195,8% ξυπνώντας το «τέρας» της ενεργειακής κρίσης και τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. Πρόκειται για μια εικόνα για την οποία εκπέμπεται προβληματισμός από τις αρμόδιες αρχές και υπάρχει σχετική διερεύνηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κυρίως στον τρόπο που οι παραγωγοί δομούν τις προσφορές τους ώστε να ελεγχθούν τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Το άλμα τιμών αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης που και σήμερα θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα ιδίως τις μεσημεριανές ώρες που παρατηρείται η αιχμή του ηλεκτρικού φορτίου, ξεπερνώντας τις 10 GWh αλλά και σε ορισμένες έκτακτες συνθήκες που συνδέονται με τις δυσλειτουργίες στις διασυνδεδεμένες αγορές.
«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» επανέλαβε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Έχουμε, τόνισε, προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, γίνεται συντήρηση στο καλώδιο Ρουμανίας -Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την ακριβή Ουγγαρία και κάνουμε εξαγωγές.
«Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές. Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες».
Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η λειτουργία του μεγάλου πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων, ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας.
Ανησυχία για τις τιμές
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Παρις Κουκουλόπουλος δήλωσε “Ακριβώς μια μέρα μετά τις Ευρωεκλογές, στις 10/6/2024, τρεις υπουργοί της κυβερνησης υπέγραψαν την ΚΥΑ με την οποία οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούν την επιστροφή 800 εκ ευρώ από 1.200.000 ελευθεροεπαγγελματίες. Πρόκειται για επιδοτήσεις στην τιμή του ρεύματος που δόθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και οι οποίες, όπως φαίνεται, δεν εγκρίθηκαν από την ΕΕ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα σοβαρά:
-Οι επιδοτήσεις δόθηκαν όχι κατόπιν απαίτησης, αλλά με πρωτοβουλια της κυβερνησης που έτυχε ιδιαίτερης προβολής τότε.
-Στην ΚΥΑ που αναφέρθηκε πιο πάνω, μνημονεύεται αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ που χρονολογείται πολλούς μήνες πίσω. Η κυβέρνηση όμως περίμενε να περάσουν οι Ευρωεκλογές και αυτό από μόνο του συνιστά εξαπάτηση ολκής.
-Τα ποσά επιστροφής που απαιτούν οι πάροχοι δεν είναι καθόλου αμελητέα, σε μια περίοδο μάλιστα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν είναι στα καλύτερα της. Κάτι που δεν ισχύει για τις εταιρείες παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που πέρασαν την ενεργειακή κρίση αλώβητες ή για την ακρίβεια με αύξηση κερδών.
Για το κυβερνητικό φιάσκο και την εξαπάτηση των επαγγελματιών η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε ήδη ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς.
Ως κατακλείδα, στην οποία θα επανέλθουμε, θυμίζω ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πλαφόν στη λιανική όσο θα διαρκούσε η κρίση, πρόταση που ήταν εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και κυρίως διαμοίραζε το βάρος του κόστους της επιδότησης σε παραγωγούς και παρόχους ενέργειας και όχι μόνο στους καταναλωτές και τα κρατικά ταμεία όπως έπραξε η κυβέρνηση”.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Το υπουργείο παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία των τιμών, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο των επιδοτήσεων που έχει σταματήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023. Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε χθες ότι θα υπάρξουν εποχικές διακυμάνσεις. Γι’ αυτό και ανέφερε ότι τα σταθερά τιμολόγια που εξακολουθούν και προσφέρουν οι πάροχοι, είναι σημαντικά κάτω από τις τρέχουσες τιμές. «Κάποιος που θέλει να κλειδώσει αυτά τα τιμολόγια που είναι στην ουσία στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα» κατέληξε ο υπουργός.