Για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, την πολιτική επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, τα Ελληνοτουρκικά και την απόσταση που μας χωρίζει στη λεγόμενη “βαριά” ατζέντα, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Δημήτρη Τζιβελέκη, ο Σταύρος Λυγερός.
Τις έλεγαν γκρίζες ζώνες και τώρα τις αποκαλούν τουρκικές νησίδες υπό ελληνική κατοχή
«Το Διεθνές Δικαστήριο είναι πρακτικά αδύνατον να οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ Ελλάδας και Τουρκίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που οι δύο χώρες συνυπέγραφαν σχετικό συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη. Είναι πρακτικά αδύνατον, επειδή η θάλασσα οροθετείται με βάση την ξηρά και επειδή η Τουρκία αμφισβητεί, μια σειρά από Ελληνικές νησίδες, τις έλεγαν γκρίζες ζώνες και τώρα τις αποκαλούν τουρκικές νησίδες υπό ελληνική κατοχή ... Από αυτή τη διαδικασία, μόνο η Ελλάδα έχει να χάσει. Αναρωτιέμαι αν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει υποχωρήσεις για να κρατάει χαμηλά τη “θερμοκρασία” στο Αιγαίο, όπως έκανε στη Κάσο, διότι εκεί εγκατέλειψε τα κυριαρχικά δικαιώματα, ή θέλει να προχωρήσει σε μια συμφωνία διευθέτησης.»
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, διευθυντής του SLpress.gr, έκανε πρόβλεψη για τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ:
«Υπάρχει ένας αντιπρόεδρος, ο Τζέι Ντι Βανς, στον οποίο δεν έχει δώσει κανείς προσοχή. Αυτός όμως θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ το 2028.
Είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται από τη “βαθιά Αμερική” . Μεγάλωσε χωρίς πατέρα και με μια τοξικομανή μητέρα… Κατάφερε να περάσει με υποτροφία στο Γέιλ και αποφοίτησε με άριστα. Εντάχθηκε και κατατάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών, και υπηρέτησε στον Πόλεμο του Ιράκ. ιδεολογικά μπορεί να σταθεί στον οποιοδήποτε διανοούμενο του Δημοκρατικού κόμματος. Είναι κοινωνικά αριστερός και πολιτικά δεξιός. Δεν έχει τα τοξικά χαρακτηριστικά του Τραμπ, αλλά είναι στην ίδια γραμμή. Σε αυτή την περίπτωση ο “Τραμπισμός” βρίσκει μια εκλεπτυσμένη και επεξεργασμένη συνέχεια».
Η νίκη του Τραμπ φανερώνει ένα βαθύ ρήγμα ρήγμα στην αμερικανική κοινωνία
«Οι τρείς τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες. Πριν από 30 χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ να φτάσει ως υποψήφιος ενός μεγάλου κόμματος, όπως το Ρεπουμπλικανικό. Αυτό συμβαίνει διότι στην Αμερικανική κοινωνία έχει επέλθει ένα σοβαρό, βαθύ ρήγμα. Αν δεν καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό, τότε θα αρχίσουμε τις πολιτικές μαγγανείες, δηλαδή ότι κάποιος ιός “τραμποϊός” έχει προσβάλει τους Αμερικανούς … Ο Τραμπ προέρχεται από το κατεστημένο, αλλά για λόγους λαϊκισμού απευθύνθηκε στη “βαθιά Αμερική” λέγοντας για τον αγώνα εναντίον του κατεστημένου. ‘Έκανε κάτι το οποίο άγγιξε ευαίσθητες χορδές. Μίλησε για νέες θέσεις εργασίας, για οικονομία της ευημερίας, για την αντίθεσή του στη wοke κουλτούρα… Είχε δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό τοπίο στην αμερικανική κοινωνία, πάνω στο οποίο πάτησε ο Τραμπ».