Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει σε λίγο τη Βουλή για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και τη συνολική στρατηγική αμυντικής πολιτικής της χώρας. Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, βρίσκεται το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με έμφαση στην καινοτομία, την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών και την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται μεταξύ 22 και 26 δισ. ευρώ, με σταδιακή υλοποίηση των προμηθειών και αναβαθμίσεων. Ο «κορμός» του εξοπλιστικού σχεδιασμού περιλαμβάνει:
Αεράμυνα: Ανάπτυξη του συστήματος «Ασπίδα του Αχιλλέα», ενός πολυεπίπεδου αμυντικού θόλου που θα περιλαμβάνει αντιαεροπορικά, αντιβαλλιστικά και anti-drone συστήματα τελευταίας γενιάς, ενισχύοντας την προστασία κρίσιμων υποδομών και αστικών κέντρων.
Αεροπορία: Προμήθεια 20 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται το 2028. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση και πιθανή αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου μαχητικών.
Πολεμικό Ναυτικό: Ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών, εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων φρεγατών τύπου MEKO, καθώς και πιθανή απόκτηση μίας επιπλέον φρεγάτας FDI, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του Στόλου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στρατός Ξηράς: Υλοποίηση του προγράμματος «Σύγχρονος Μαχητής», που επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ατομικού εξοπλισμού των οπλιτών πρώτης γραμμής, καθώς και στην απόκτηση σύγχρονων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών (MLRS), ενισχύοντας την ισχύ πυρός του πεδίου μάχης.
Παράλληλα, το πρόγραμμα προβλέπει:
- Ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε βάθος πενταετίας.
- Ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και τεχνολογικής αυτονομίας.
- Ψηφιακός εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των ικανοτήτων κυβερνοάμυνας για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και υβριδικών απειλών.
Η νέα αμυντική στρατηγική θα διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια, θα ενισχύσει τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια.
Χρήστος Καπούτσης