Ένα από τα δυσεπίλυτα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το οικονομικο επιτελείο της κυβέρνησης, είναι ο ταχύτατος ρυθμός αύξησης των πάσης φύσεως οφειλετών προς το δημόσιο .
Το καμπανάκι στο υπουργείο οικονομικών χτύπησε για το εξωπραγματικο νούμερο των 920.000 οφειλετών σε ένα μηνα , ωθώντας τις οφειλές στο κόκκινο και καθιστώντας προβληματικές τις ρυθμίσεις .
Η κυβέρνηση θέλει να παρέμβει άμεσα και σχεδιάζει την αναβίωση χαμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα ασφαλιστικά χρέη στα πρότυπα πρόσφατης ρύθμισης για τις οφειλές στην εφορία. Από τα χρέη 47,6 δισ. στον ΕΦΚΑ, μόνο 4,7 δισ. είναι σε ρύθμιση.
Η απόφαση για την επέκταση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία , της αναβίωσης των ρυθμίσεων που προέβλεπε το φορολογικό νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, έχει παρθεί .
Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά την τελευταία 10ετία, από το 2014, και αποσκοπούσαν να ξαναβάλουν στη λογική της αποπληρωμής των οφειλών χιλιάδες οφειλέτες που έχασαν τον διακανονισμό των χρεών για τυπικούς λόγους ή για στιγμιαία αδυναμία καταβολής μίας ή δύο δόσεων.
Άλλωστε, γενικότερα υπάρχει πρόβλημα με τα χρέη αφού εκτός από τον ΕΦΚΑ χειρότερη είναι η εικόνα για τα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς από ληξιπρόθεσμα 107 δισ. ευρώ, σε ρυθμίσεις είναι μόλις 4,7 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, τα συνολικά χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ ανέρχονται περίπου σε 154,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε ρυθμίσεις είναι χρέη μόλις 9,4 δισ. ευρώ και οφειλές ύψους 145,2 δισ. ευρώ, είναι εκτός ρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι κάθε μήνα τα χρέη προς τους δύο φορείς αυξάνονται, η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη χωρίς νέα συγκεντρωτική ρύθμιση. Η αγορά από την πλευρά της, δια των φορέων της, σημειώνει ότι είναι ευπρόσδεκτη η δυνατότητα αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων, πλην όμως εκείνο που χρειάζεται μια νέα ρύθμιση γενική ρύθμιση με πολλές δόσεις.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως χάθηκαν όχι μόνο οι πάγιες των 12 και 24 δόσεων αλλά και των 100 και 120 δόσεων, όπως επίσης και ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού που είναι πρόσφατες και προβλέπουν την εξόφληση των οφειλών σε πολλές δόσεις.
Στο μεταξύ νέα ειδοποιητήρια θα αποστείλει η ΑΑΔΕ στους οφειλέτες της Εφορίας και του ΕΦΚΑ, στις 8 Ιουλίου, με τα οποία θα τους καλεί εντός 15 ημερών να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους ή, σε διαφορετική περίπτωση, θα δοθούν τα ονόματά τους και τα λοιπά στοιχεία τους στη δημοσιότητα.
Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), το οποίο κοινοποιεί με εγκύκλιο ο ΕΦΚΑ στις περιφερειακές του υπηρεσίες και στο οποίο παράλληλα καταγράφονται και οι ιδιότητες που πρέπει να συγκεντρώνουν οι οφειλέτες, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.
Η νέα εγκύκλιος ξεκαθαρίζει:
Ποια ονόματα θα βγουν δημόσια την 31η Ιουλίου
Ποιοι εξαιρούνται
Πότε διαγράφεται ο οφειλέτης από τη λίστα που έχει δημοσιοποιηθεί.
Ο στόχος της δημοσιοποίησης των στοιχείων είναι η άσκηση πίεσης στους οφειλέτες του δημοσίου και του ΕΦΚΑ, να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, για να αποφύγουν τη διαπόμπευση.
Η λίστα των οφειλετών παραμένει μόνιμα ενεργή και για να φύγει ένα όνομα ή μια επωνυμία από τη λίστα θα πρέπει να ρυθμίσει ή να εξοφλήσει τα χρέη του.
Στη συγκεκριμένη λίστα έχουν πρόσβαση όλοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τράπεζες και δημόσιοι φορείς και αυτό σημαίνει πως οι αναγραφόμενοι σε αυτή είναι εκτεθειμένοι. Πριν τη σύναψη μιας επιχειρηματικής συναλλαγής ή συμφωνίας, το άλλο μέρος μπορεί να ανατρέξει στον κατάλογο των οφειλετών του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, για να τεστάρει τη φερεγγυότητα του.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινή δημοσιοποίηση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2017. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί άλλες τρεις ετήσιες επικαιροποιήσεις, κατά τα έτη 2018, 2019 και 2023.
Στις εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης.
Ως επιλέξιμες προς δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές νοούνται όλες όσες υπερβαίνουν το χρηματικό όριο των 150.000 ευρώ, ως προς το ύψος της κύριας εισφοράς, μη συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, τόκων, προστίμων και λοιπών επιβαρύνσεων .
Τα δεδομένα των δημοσιοποιούμενων καταστάσεων θα εμφανίζονται ομαδοποιημένα ανά Α.Φ.Μ. φυσικού/νομικού προσώπου, αθροίζοντας τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές έστω και αν προέρχονται από διαφορετική αιτία ή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση η τεράστια αύξηση των οφειλετών στο δημόσιο, καθιστά επιτακτική την ανάγκη άμεσης και γενναίας ρύθμισης ολων των οφειλών .