Τη θέση στρατηγικού κόμβου τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης Μ. Ανατολής και Αφρικής με την Ευρώπη διεκδικεί η Ελλάδα, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμισή της μέσω των data centers και με επενδύσεις περί το 1 δισ. ευρώ.
Ο στόχος δείχνει εφικτός τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, έπειτα από την εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των data centers, την έναρξη διαδικασιών για τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων από τη Microsoft στις αντίστοιχες στοχεύσεις της Αmazon και της Google αλλά και άλλων μεγάλων ξένων εταιρειών που εκδηλώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.
Επενδύσεις στην αγορά των κέντρων δεδομένων προχωρά και η Αmazon Web Services (AWS), με τις εκτιμήσεις να τις τοποθετούν στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ. Έχει ανακοινώσει την ένταξη της Αθήνας στις Τοπικές Ζώνες της.