Σοβαρό θέμα πρόεκυψε πρόσφατα και υπήρξε κινητοποίηση στις υπηρεσίες ασφάλειας, όταν 123 μετανάστες επιχείρησαν ανεπιτυχώς να διαφύγουν από την δομή της Λέρου . Τελικά συνελήφθησαν από τις αρχές του νησιού .
Άλλοι 50 μετανάστες , φαίνεται να έχουν αποδράσει από τις δομές του Ανατολικού Αιγαίου κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και σήμερα αγνοείται η τύχη τους.
Η Ελλάδα βρίσκεται εκτεθειμένη καθ´ ότι δεν έχει καταγράψει τα βιομετρικά δεδομένα των διαφυγόντων μεταναστών και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για να μπορέσουν να γίνουν διασταυρώσεις και αναλύσεις που συνθέτουν το προφίλ των συγκεκριμένων ατόμων. Άρα αυτή την στιγμή ουδείς γνωρίζει εάν από τα συγκεκριμένα άτομα που έχουν διαφύγει από τις δομές του Αιγαίου υπάρχουν και μέλη «περιέργων» οργανώσεων. Ούτε γνωρίζει κανείς εάν βρίσκονται εντός της Ελλάδας ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.
Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στις υπηρεσίες πληροφοριών όχι μόνο της Ελλάδας , αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης .