Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος καθώς τα ονόματά τους αναφέρονται στη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε: «Ανακοινώνεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή και η οποία επισυνάπτεται. Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του.
Παράλληλα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, οι οποίες επίσης έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό.
Την παραίτησή του υπέβαλε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.
Τι λένε κυβερνητικές πηγές
Κυβερνητικές πηγές μετά από αυτή την εξέλιξη ανέφεραν ότι οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένονται μετά το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, ενώ διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει συνολικός ανασχηματισμός αλλά μόνον αντικαταστάσεις των παραιτηθέντων.
Σχολίαζαν, επίσης, ότι η κάθε περίπτωση όσων αναφέρονται στη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαφορετική, καθώς και ότι η παραίτησή τους δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ποινικά κολάσιμο, αλλά δεν συνάδει η τωρινή τους ιδιότητα με τα τότε αιτήματά τους.
Όσον αφορά τον Μάκη Βορίδη, σχολίαζαν ότι πρόκειται για μια τελείως διαφορετική περίπτωση και οι λόγοι της παραίτησής του περιγράφονται στην επιστολή του, δεδομένου ότι το όνομά του -όπως και του Λευτέρη Αυγενάκη- αναφέρεται στο διαβιβαστικό πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Άρα, με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, οφείλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ωστόσο, «παραίτηση δεν σημαίνει και αποδοχή των όποιων κατηγοριών».
Δείτε την επιστολή παραίτησης του Μ. Βορίδη:
«Η ειλικρινής προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου εντός του πλαισίου της νομοθεσίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις ή οικονομικές συναλλαγές» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Όπως προσθέτει: «για λόγους ευθιξίας, υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου…Για μένα, προτεραιότητα αποτελεί η αδιατάρακτη πορεία του κυβερνητικού έργου για την ανάπτυξη της πατρίδας».
Απόστολος Χονδρόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ