Παρά την άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών (όπως έπραξε με τα διυλιστήρια), που μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024 ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, στη χώρα μας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να… αλωνίζουν στην πλάτη των πολιτών.
Οι τράπεζες όχι μόνο παρουσιάζουν «ουρανοκατέβατα» κέρδη, αλλά ταυτόχρονα διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους, την ώρα που το Δημόσιο έχει υποστεί ζημία 40 δισ. ευρώ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις κατά τη διάρκεια των Μνημονίων. Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που η κυβέρνηση τους επιτρέπει να διατηρούν σε χαοτικά επίπεδα την «ψαλίδα» επιτοκίων μεταξύ δανείων και καταθέσεων, κερδίζοντας τεράστια ποσά. Δηλαδή, για μια χορήγηση δανείου το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 5,54% και το επιτόκιο για μια κατάθεση κινείται στο 0,55%!
Τα συνολικά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 1,09 δισ. ευρώ, έναντι 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, αυξημένα σε ποσοστό 38,4%. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση, που αποδεικνύει την ασυδοσία των τραπεζών, πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει στις πλάτες των πολιτών.
Ωστόσο, θα διανείμουν μερίσματα και με τις ευλογίες των Βρυξελλών ύψους 846 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους τους, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:
η Εθνική Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα ύψους 331 εκατ. ευρώ,
η Eurobank 314 εκατ. ευρώ,
η Alpha Bank 122 εκατ. ευρώ και
η Τράπεζα Πειραιώς 331 εκατ. ευρώ.
Διπλάσια από την Ε.Ε.
Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), τα οποία δείχνουν πως στη χώρα μας η «ψαλίδα» στα επιτόκια καταθέσεων – δανείων είναι διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης! Συγκεκριμένα, το επιτοκιακό περιθώριο των εγχώριων τραπεζών, που διαμορφώθηκε στο 3,37%, είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο του 1,62% των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Από το 2022, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε την ανοδική πορεία των επιτοκίων της, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει το επιτοκιακό περιθώριο κατά 123 μονάδες βάσης, σε αντίθεση με την αύξηση κατά μόλις 26 μονάδες βάσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Τα διυλιστήρια
Υπενθυμίζεται ότι τα διυλιστήρια παρουσίασαν κύκλο εργασιών πάνω από 6,25 δισ. ευρώ και καθαρά αποτελέσματα προ φόρων 486 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερα από τον μέσο όρο ιστορικών μεγεθών 2018-2021. Το κράτος από την έκτακτη φορολόγησή τους, που ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες, αναμένεται να εισπράξει σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων στο τέλος του έτους.
Ειδικότερα, θα δοθούν 250 εκατομμύρια ευρώ για το λεγόμενο Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς, δηλαδή σε όσους διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά και δεν θα καρπωθούν τις αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις. Επιπλέον, 50 εκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.
*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»