H ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, η στήριξη της Ουκρανίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το αγροτικό ζήτημα, θα βρεθούν μεταξύ άλλων στην ατζέντα τη Συνόδου Κορυφής, που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο.
Δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα βρεθούν αύριο και μεθαύριο εδώ στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής με πολλά θέματα στην ατζέντα τους.
Ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθεί η Ουκρανία, η χάραξη της στρατηγικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή το μεταναστευτικό αλλά και ο πρωτογενής τομέας θα συζητηθούν αυτό το διήμερο από τους ευρωπαίους ηγέτες.
Να θυμίσουμε ότι όσον αφορά στο αγροτικό ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε από το προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο υπέρ της παύσης του καθεστώτος της αγρανάπαυσης και αναμένεται να τονίσει ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ορισμένα από τα βήματα που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια όσον αφορά στην πράσινη μετάβαση άσκησαν υπερβολική πίεση στους αγρότες και πως πρέπει να διασφαλίσουμε πως η πράσινη μετάβαση θα υλοποιηθεί με ρυθμούς που δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημά τους.
Όσον αφορά στην Ουκρανία και με την πρόσφατη εμπειρία της μετάβασής του στην Οδησσό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η άμυνα έχει υπαρξιακή σημασία και πως πρέπει να αναληφθεί δράση και να συντονιστούν οι αμυντικές δαπάνες.
Στον Καναδά ο Μητσοτάκης
Από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στον Καναδά όπου στις 24 Μαρτίου θα παρακολουθήσει την παρέλαση μαζί µε τους ομογενείς στο Μόντρεαλ, τη µμεγαλύτερη πόλη του Καναδά, ενώ την ίδια ημέρα θα συναντηθεί και µε τον πρωθυπουργό της χώρας Τζάστιν Τριντό.
Στις 25 Μαρτίου θα μεταβεί στο Τορόντο και θα έχει συναντήσεις µε επενδυτές και απόδημους Έλληνες.
Στις επαφές του με την ομογένεια αναμένεται να στείλει το µμήνυμα της συμετοχής στις ευρωεκλογές του Ιουνίου μέσω της επιστολικής ψήφου.
Διεργασίες στις Βρυξέλλες για τους αγρότες – Τι θα γίνει με τους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα
Μιλάμε για μια πολιτική συμφωνία ανύπαρκτη επί της ουσίας η οποία κατέπεσε πριν καν ανακοινωθεί. Κι αυτό γιατί υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και για την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τα ουκρανικά προϊόντα.
Δηλαδή, οι διαπραγματευτές του συμβουλίου και του κοινοβουλίου συμφώνησαν ότι για να ενεργοποιηθεί το φρένο θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των τιμών του 2022 και 2023. Αυτό όμως δεν είναι αποδεκτό από το κοινοβούλιο σε ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο ζητεί να υπολογίζεται ο μέσος όρος 2021,2022 και 2023. Και παρότι προστέθηκαν επιπλέον προϊόντα για τα οποία θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας όπως το μέλι, η βρώμη και οι μέρες για να ενημερώσει κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα στην τιμή πέφτει από τις 21 στις 14 δεν προχωράει το πράγμα.
Δεν έφτασε καν στη συζήτηση των μόνιμων αντιπροσώπων. Θα συζητηθεί την ερχομένη εβδομάδα. Θα έχει προηγηθεί βέβαια η συζήτηση στη σύνοδο κορυφής αλλά οι εξελίξεις θα και τα μέτρα για το αγροτικό θα προχωρούν όπως όλο αυτό το διάστημα. Δηλαδή, θα προτείνει η κομισιόν θα γίνεται συζήτηση και δίαλογοι μέχρι να καταλήγουν κάπου.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα στην στήριξη στην Ουκρανία το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι το επείγον της κατάσταση και η ένταση της στήριξης. Διαφωνία αναμένεται στη Μέση Ανατολή με κάποιες χώρες να θεωρούν ότι είναι σκληρά προς το Ισραήλ τα συμπεράσματα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει παράγραφος και για την Τουρκία και τις σχέσεις με την ΕΕ αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο παράγοντας του Κυπριακού.
www.ertnews.gr